Δημογραφική «ανάσα» για Κρήτη: Λίγες περιοχές ανατρέπουν το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων

Σε μια Ελλάδα που αργοπεθαίνει δημογραφικά, με τις γεννήσεις να μειώνονται και τους θανάτους να αυξάνονται, κάποιες περιοχές, όπως η Κρήτη και νησιά του Νοτίου Αιγαίου, αποτελούν μια σπάνια χαραμάδα αισιοδοξίας

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι περιοχές αυτές καταφέρνουν να ανατρέπουν το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων, με τον πληθυσμό να παρουσιάζει μικρή αύξηση. Η απογραφή του 2021 έδειξε ότι, σε αντίθεση με το γενικό πληθυσμιακό τέλμα, αυτές οι περιοχές είδαν άνοδο χάρη σε τομείς όπως ο τουρισμός και η ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.

Οι δημογράφοι καταγράφουν πως, ενώ εθνικά οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 37% από το 1980 και προβλέπεται πτώση ακόμα 14% ως το 2025, η κατάσταση δεν είναι ίδια παντού. Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο πληθυσμός αυξήθηκε 2,3% μεταξύ των δύο τελευταίων απογραφών, ενώ οι οικογένειες με παιδιά αυξήθηκαν 2,8%, φτάνοντας στο 40,3% των συνολικών οικογενειών. Χαρακτηριστικά, νησιά όπως η Σαντορίνη, η Κως, η Μύκονος και η Πάρος σημείωσαν άνοδο πληθυσμού, αποτέλεσμα της στήριξης από επαγγέλματα τουριστικού ενδιαφέροντος που κρατούν νέους στην περιοχή ή τους προσελκύουν από άλλες περιοχές.

Η Κρήτη και άλλες περιοχές του Αιγαίου έχουν αντιστρέψει αυτήν την αρνητική εικόνα, διατηρώντας άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας και ενισχύοντας τη δημογραφική δυναμική. Ενδεικτικά, στη Μύκονο, το 44% του πληθυσμού είναι ηλικίας 20-49 ετών, ενώ μόλις το 18% είναι άνω των 60. Αντίθετα, περιοχές όπως η Ευρυτανία εμφανίζουν αντίστροφη τάση, με το ποσοστό των άνω των 60 να φτάνει το 43%.

Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, τονίζει ότι η αυξημένη προσέλκυση νέων οφείλεται στις οικονομικές ευκαιρίες που προκύπτουν από την ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα, την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό, στοιχεία που ενθαρρύνουν την επιστροφή και εγκατάσταση νέων στην περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, ο δρόμος προς μια γενική ανάκαμψη είναι μακρύς, καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο Κυθήρων και πρόεδρο της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής, Ευστράτιο Χαρχαλάκη, η αναστροφή της δημογραφικής κατάρρευσης δεν θα αποδώσει πριν το 2040.

Παρόλο που λίγες περιοχές ξεγελούν τις στατιστικές, το σύνολο της χώρας εξακολουθεί να δίνει μάχη με τις δημογραφικές προκλήσεις. Από το 1951 έως το 2021, μόνο 19 κατοικημένα νησιά, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα, είδαν αύξηση του πληθυσμού τους, γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη στοχευμένων πολιτικών για τη στήριξη του πληθυσμού σε όλη την επικράτεια.https://www.neakriti.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.