Η Ημέρα της Ευρώπης, αποτελεί μια επέτειο ορόσημο για τον πολιτισμένο κόσμο. Η 9η Μαΐου 1945, τότε που έκλεινε για την ανθρωπότητα ο πιο ζοφερός ιστορικός κύκλος των τελευταίων αιώνων, με την οριστική ήττα των φασιστικών δυνάμεων –το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου–, επελέγη συμβολικά ως απαρχή μιας νέας πορείας των ευρωπαϊκών λαών.
Από το καταστροφικό πεδίο του πολέμου αναδύθηκε η προσδοκία της συμφιλίωσης και της δημιουργικής διαδρομής για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η διακήρυξη του Γάλλου υπουργού εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν, την 9η Μαΐου 1950, για οικονομική ένωση μεταξύ πρώην εμπολέμων χωρών, έθεσε τα θεμέλια για την Ενωμένη Ευρώπη. Η νέα αυτή συμπόρευση των χωρών της έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα. Έκτοτε, η διαρκής ειρήνη, η ενότητα, η ελευθερία, οι δημοκρατικοί θεσμοί, η πρόοδος, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, η προστασία του περιβάλλοντος, ο πολιτισμός ως κέντρο της ζωής, η πολιτική και κοινωνική συνεργασία, αποτρέπουν κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.
Εφέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια και από την ένταξη της Ελλάδας, το 1981, στην «Ευρωπαϊκή Κοινότητα», η οποία μετεξελίχθηκε στην σημερινή «Ευρωπαϊκή Ένωση». Η πατρίδα μας αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της και προχωρεί με σταθερά βήματα, με κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η πρόσφατη δοκιμασία της πανδημίας έκανε εντονότερη την ανάγκη μιας Ευρώπης πιο αποτελεσματικής, με αλληλεγγύη, με ακόμη μεγαλύτερη συνοχή. Και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλομε να συγκροτήσαμε, όλοι μαζί οι Ευρωπαίοι πολίτες, ένα καλύτερο μέλλον.