Με εξαιρετικό ενδιαφέρον παρακολούθησαν την Εκδήλωση που διοργάνωσε το «ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ», οι φίλοι, οι φίλες και τα μέλη του με θέμα: « Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ», που έλαβε χώρα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου την Τετάρτη 23 Οκτώβρη, με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
H πρόεδρος Σκεύω Μπιζιώτη καλοσώρισε τους προσκεκλημένους ,κάνοντας ειδική αναφορά στην Περ/ρεια και στον κ.Σταύρο Αρναουτάκη,καθώς και στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ.Μανώλη Αλιφιεράκη για την βοήθεια πού παρέχουν στις δράσεις του Δικτύου. Στη συνέχεια επισήμανε «Δυστυχώς στην πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου της Ευρωπαικής Επιτροπής για τον δείκτη Ισότητας των φύλων για το 2019 η Ελλάδα είναι η τελευταία “
Χαιρετισμό απηύθυναν οι εκπρόσωποι της Περ/ρειας Κρήτης κκ Παύλος Μπαριτάκης, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου, και Λάμπρος Βαμβακάς, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής.Εκ μέρους¨του Επιμελητηρίου Ηρακλείου χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ.Γραμματέας κ Μανώλης Σφυρής
Τοποθετήσεις έγιναν από την κα. Γεωργία Μηλάκη, Εντεταλμένη Σύμβουλος σε θέματα Οργανώσεων και Φορέων, της Περιφέρειας Κρήτης τήν κα. Μαρία Καναβάκη Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Δήμου Ηρακλείου την κα.- Σκαλίδη Ρενα Παπαδάκη Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Ηρακλείου την κα. Ξυλούρη Μαρία Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Ηρακλείου και την κα Κόκκορη Ελένη Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Ηρακλείου.
Παρέμβαση επίσης έκανε η δημοσιογράφος και υποψήφια βουλευτής στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές κα. Νικολέτα Σφακιανάκη ξεδιπλώνοντας τις εμπειρίες της ως νέα γυναίκα κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.
Επίσης τοποθετήθηκαν τα μέλη του Δ/Σ του Δικτύου Πόπη Λυδατάκη και Ολυμπία Κουτουλάκη , πρώην εκλεγμένες στην Αυτοδιοίκηση..
Tην εκδήλωση παρακολούθησε και η υποψήφια επίσης βουλευτής κα Χρυσάνθη Καμπουράκη.
Η κεντρική ομιλήτρια κα Λένα Μπορμπουδάκη, Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης ξεκίνησε την ομιλία της με το ερώτημα «εάν θα θέλατε να ζείτε στην αρχαία Αθήνα ή στην αρχαία Σπάρτη».
Αναφέρθηκε σε γυναίκες σταθμούς στην παγκόσμια ιστορία και τη συμμετοχή της γυναίκας στη μόρφωση. Τη γυναίκα μέσα στο χρόνο, η οποία κατάφερε να κυνηγήσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της και να προσφέρει τελικά στην κοινωνία και στον εαυτό της. Την άνιση εμπλοκή των δύο φύλων στην δημόσια και πολιτική ζωή.
Τόνισε ότι η υποεκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα αποφάσεων δεν οφείλεται μόνο σε θεσμικούς παράγοντες. Οφείλεται επίσης σε λόγους που συνδέονται άρρηκτα με την ποιότητα της δημοκρατίας, την πολιτική κουλτούρα, τη θρησκεία, ψυχολογικούς και πολιτιστικούς παράγοντες, καθώς και κοινωνικές προσδοκίες και επιταγές. Δηλώσεις καλών προθέσεων, φιλόδοξες υποσχέσεις και δεσμεύσεις για την προώθηση της έμφυλης ισότητας στην Ε.Ε. διαψεύδονται από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα Φύλου πριν λίγες ημέρες, στις Βρυξέλλες. Το πλήγμα αυτό στη δημοκρατία και την ισότητα μπορεί να αναχαιτιστεί μόνο μέσα από την αλλαγή των στάσεων και νοοτροπιών που θρέφουν και αναπαράγουν πατριαρχικές αντιλήψεις.
Καταθέτοντας προσωπικές εμπειρίες ως γυναίκα που έχει αναλάβει θέσεις ευθύνης, μέσα από τις αυτοαναφορές της, άφησε χαρακτηριστικά να φανούν οι δυσκολίες που καλείται μια γυναίκα να ξεπεράσει αναφορικά με τη δυσπιστία κάποιων ανθρώπων για το αν μπορούν οι γυναίκες να αναλάβουν υψηλόβαθμες θέσεις.
Υπογράμμισε ότι ίσως κάποιοι διαφωνούν με εκδηλώσεις και ομιλίες που φωτογραφίζουν τη γυναικά. Ωστόσο ανέφερε ότι «φωτογραφίζοντας» τα γεγονότα κρατάμε παρακαταθήκη και αναδεικνύουμε την ιστορικότητά τους. Το να γίνετε αναφορά στη γυναίκα δεν αποτελεί στερεότυπο αλλά απόδειξη ότι η πολυπόθητη κοινωνική δικαιοσύνη δεν έχει κατακτηθεί και ο δρόμος είναι μακρύς.
Ο κόσμος πηγαίνει μπροστά όταν πολεμάμε, με τις ιδέες, τις προτάσεις, τις πράξεις μας τα κοινωνικά στερεότυπα και η σημερινή εποχή θέλει τα δύο φύλα να διαμορφώνουν από κοινού το νέο «μαζί». Θέλει ανθρώπους-δεν έχει σημασία αν είναι άνδρες ή γυναίκες- με προσωπικότητα, γνώση, δημιουργικότητα, ενσυναίσθηση οι οποίοι αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης .
Τόνισε ότι χρειαζόμαστε γυναίκες στην πολιτική και στα υψηλά επίπεδα της διοίκησης, αλλά και περισσότερους ανθρώπους και κυρίως γυναίκες, να υποστηρίζουν αυτή την ιδέα.
Άλλωστε, ο καθένας μας ανήκει, εκεί που ο ίδιος τοποθετεί τον εαυτό του…
Τα σχόλια είναι κλειστά.