Δίκη Χρυσής Αυγής : Τα θύματα της νεοναζιστικής οργάνωσης ζητούν δικαίωση – Αντίστροφη μέτρηση για την ιστορική απόφαση
Δίκη Χρυσής Αυγής : Τα θύματα της νεοναζιστικής οργάνωσης ζητούν δικαίωση – Αντίστροφη μέτρηση για την ιστορική απόφαση
Η αντίστροφη μέτρηση για την ιστορική απόφαση που αφορά στη δίκη της Χρυσής Αυγής έχει ξεκινήσει, με τα θύματα του νεοναζιστικού μορφώματος να ζητούν δικαίωση για όλα τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει τα μέλη της ΧΑ τα τελευταία χρόνια.
Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο όπου σε λίγη ώρα το δικαστήριο θα αποφανθεί μεταξύ άλλων για το εάν η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση.
Φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι, κινήματα της Αριστεράς, άτομα από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου βρίσκονται έξω από το Εφετείο, ζητώντας την καταδίκη των μελών της Χρυσής Αυγής φωνάζοντας ότι «δεν είναι αθώοι».
Από τις 9:00 το πρωί της Τετάρτης ξεκίνησε να συγκεντρώνεται ο κόσμος, ενώ ώρα με την ώρα πληθαίνουν οι συγκεντρωμένοι που βρίσκονται έξω από το Εφετείο.
Ήδη, από νωρίς το πρωί ξεκίνησε η προσέλευση στο Εφετείο των δικηγόρων και των δικαστικών που ακολούθησαν ειδική διαδρομή συνοδεία αστυνομίας ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον και των ξένων ΜΜΕ που έστειλαν διαπιστευμένους δημοσιογράφους για να καλύψουν την σημερινή συνεδρίαση.
Λίγο μετά τις 8.30 το πρωί το κατώφλι του δικαστηρίου πέρασε και η Μάγδα Φύσσα χωρίς να κάνει καμία δήλωση.
Κορυφαίο πρόσωπο και στη σημερινή διαδικασία, η μητέρα του Παύλου Φύσσα, προσήλθε στο Εφετείο, φορώντας μάσκα που γράφει Killah P, το καλλιτεχνικό όνομα του γιου της – που σήμαινε, σύμφωνα με τον ίδιο, «Killah Past – Δολοφόνος του παρελθόντος».
Η Μάγδα Φύσσα, όλα αυτά τα χρόνια σήκωσε στους δικούς της ώμους το βάρος της δίκης , ακόμα και όταν τα φώτα της δημοσιότητας δεν ήταν στραμμένα, όπως σήμερα στη δικαστική αίθουσα.
Με αξιοπρέπεια παρακολούθησε όλες τις συνεδριάσεις και με περιμένει με αγωνία να μάθει σήμερα, που έχουν πλέον συμπληρωθεί επτά χρόνια από τη δολοφονία του παιδιού της, την τιμωρία που θα επιφυλάξουν οι φυσικοί δικαστές στο δράστη και τους συμμέτοχους στο έγκλημα. Μία απόφαση, που όπως εύστοχα έχουν πει πολλοί, θα είναι και το μήνυμα της δικαιοσύνης προς την κοινωνία, που επίσης αναμένει με ξεχωριστό ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της ιστορικής αυτής δίκης.
Φρούριο οι δρόμοι γύρω από το Εφετείο
Ελικόπτερα, drones και αστυνομικοί στις ταράτσες βρίσκονται γύρω από το Εφετείο με αφορμή την ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή.
Το ελικόπτερο και τα drones μεταδίδουν εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ, ενώ αν σημειωθούν εντάσεις και επεισόδια θα χρησιμοποιηθεί η Αύρα για να αποφευχθεί η χρήση των χημικών.
Στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ έχει σημάνει συναγερμός καθώς αυτό που θέλουν οι επιτελείς είναι αν συγκεντρωθούν περισσότεροι από 15.000 πολίτες να μην δημιουργηθούν επεισόδια, να μην πέσουν δακρυγόνα και να μην σημειωθούν άσχημες καταστάσεις.
Τα αντιφασιστικά καλέσματα των διαδηλωτών είναι πολλά από οργανώσεις και κόμματα που βρίσκονται έξω από την δικαστική αίθουσα.
Στην λεωφόρο Αλεξάνδρας έχει διακοπεί η κυκλοφορία, ενώ εκεί υπάρχουν αρκετές κλούβες των ΜΑΤ.
Κλειστή είναι και η Λουκάρεως με τους αστυνομικούς να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε όποιον έχει δικηγορική ταυτότητα ή κλήτευση μάρτυρα.
Την ίδια ώρα με ένα πελώριο πανό που γράφει «Ο λαός απαιτεί οι ναζί στη φυλακή» ξεκίνησε νωρίτερα η μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Η πρόταση του εισαγγελέα και οι αντιδράσεις
Όπως είναι γνωστό η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου έχει προτείνει το 2019 την ενοχή μόνο του καθ΄ ομολογία δράστη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, εισηγούμενη επί της ουσίας την αθώωση όλων των άλλων κατηγορουμένων, τόσο για τις αξιόποινες πράξεις , που κατά περίπτωση τους αποδίδονται με βάση το παραπεμπτικό βούλευμα, όσο και για τις πράξεις – επίσης κατά περίπτωση – της ένταξης , διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.
Ωστόσο, με βάση τις δικονομικές διατάξεις, η εισαγγελική πρόταση σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτική για το δικαστήριο, τα τακτικά μέλη του οποίου ( πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη, μέλη Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου ) με βάση τη δική τους δικανική κρίση θα εκδώσουν την απόφασή τους .
Σε περίπτωση που το δικαστήριο οδηγηθεί σε καταδικαστική κρίση οι ποινές για εγκληματική οργάνωση ξεκινούν από τα 5 και φτάνουν στα 15 χρόνια .
Κατηγορούμενοι για εγκληματική οργάνωση είναι συνολικά 65 άτομα.
Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δικάζονται 20 κατηγορούμενοι , δηλαδή οι 18 πρώην βουλευτές του κόμματος καθώς και οι πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος. Από τους 20 οι 18 έχουν μόνο αυτήν την κατηγορία.
Σε περίπτωση λοιπόν, που το δικαστήριο δεν ακολουθήσει την εισαγγελική πρόταση για την αθώωση των κατηγορουμένων για το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης, τότε το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής έχει ως εξής
Τα σχόλια είναι κλειστά.