Παγκόσμια ανησυχία έχουν προκαλέσει οι δασικές πυρκαγιές που καταστρέφουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας υποστηρίζουν ότι η τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται αποτελεί παγκόσμια κρίση, που οφείλει να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων της διάσκεψης της ομάδας G7, σήμερα και την Κυριακή. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι η «άμεση έκτακτη ανάγκη» πρέπει να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της διάσκεψης, συμφωνώντας με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χθες ανήρτησε σχόλιο στο Twitter λέγοντας ότι «το σπίτι μας καίγεται». Ο Μακρόν, εξάλλου, κατήγγειλε τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο ότι εψεύσθη σχετικά με τη στάση του όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Την ίδια στιγμή, Γαλλία και Ιρλανδία απειλούν ότι δεν πρόκειται να επικυρώσουν μεγάλη εμπορική συμφωνία, τη μεγαλύτερη εμπορική συνθήκη της Ευρώπης μέχρι σήμερα, με τα κράτη της Νότιας Αμερικής, αν η Βραζιλία δεν ενεργήσει άμεσα για την αντιμετώπιση των καταστρεπτικών πυρκαγιών στον Αμαζόνιο.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ» για τις «συνέπειες της τραγικής απώλειας αυτών των πολύτιμων οικοσυστημάτων».
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επιρρίπτουν την ευθύνη για τη μείζονα οικολογική καταστροφή στον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο και τις επιλογές του, ιδιαίτερα την ενθάρρυνση προς αγρότες και υλοτόμους «να καθαρίσουν τις γαίες». Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς και απαντώντας στον Γάλλο ομόλογό του τον κατηγόρησε ότι αναμειγνύεται στο θέμα αποσκοπώντας σε «προσωπικά πολιτικά κέρδη», ενώ τόνισε ότι το αίτημα να συζητηθεί ο Αμαζόνιος στη διάσκεψη κορυφής του G7, στην πόλη Μπιαρίτζ της Γαλλίας, στην οποία δεν συμμετέχει η Βραζιλία, απηχεί μια «αποικιοκρατική νοοτροπία».Ειδικότερα ο Γάλλος πρόεδρος, που είναι και οικοδεσπότης της διάσκεψης κορυφής των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη (G7), έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η υγεία του Αμαζονίου αποτελεί ζήτημα διεθνούς ενδιαφέροντος. «Το σπίτι μας φλέγεται. Κυριολεκτικά. Ο Αμαζόνιος –ο πνεύμονας που παράγει το 20% του οξυγόνου του πλανήτη μας– έχει πάρει φωτιά», ανέφερε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter, χρησιμοποιώντας το hashtag #ActfortheAmazon (Δραστηριοποιηθείτε για τον Αμαζόνιο), και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια διεθνή κρίση. Μέλη του G7, ας συζητήσουμε αυτή την έκτακτη ανάγκη». Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε τις πυρκαγιές «συγκλονιστικές και απειλητικές» και δήλωσε πεπεισμένη ότι το ζήτημα του Αμαζονίου πρέπει να συζητηθεί στη διάσκεψη κορυφής του G7.
Ταυτόχρονα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ» για την κατάσταση στον Αμαζόνιο. «Μεσούσης της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, δεν μπορούμε να αντέξουμε περισσότερες καταστροφές σε μια μεγάλη πηγή οξυγόνου και βιοποικιλότητας. Ο Αμαζόνιος πρέπει να προστατευθεί», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.
Η αδιαφορία του Μπολσονάρο, που αρκέστηκε να κατηγορήσει τον Μακρόν ότι «προσδοκά πολιτικά κέρδη και έχει αποικιοκρατική νοοτροπία», για τη διεθνή ανησυχία για τον Αμαζόνιο δεν είναι κάτι νέο. Και οι προκάτοχοί του είχαν κατηγορήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες και τις διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι ανακατεύονται, ως μη όφειλαν, σε εσωτερικά θέματα της Βραζιλίας. Ωστόσο, ο Μπολσονάρο ανέβασε αυτή την αντιπαράθεση σε νέα επίπεδα, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για τις πυρκαγιές στις ΜΚΟ ως μια πράξη δολιοφθοράς εναντίον του.
Τέλος, χθες ο Μπολσονάρο πιθανολόγησε την ανάπτυξη του στρατού στην προσπάθεια πυρόσβεσης.Πηγή Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Έντυπη