Συγκεκριμένη και αρκετά κρίσιμη ατζέντα θεμάτων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής και η οποία – όπως τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής – θα συμπεριληφθεί στις εργασίες της Επιτροπής για το έτος 2020.
Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ηγουμενίδης κατέθεσε ως κύρια θέματα στην Επιτροπή τα ζητήματα της υγείας, της νησιωτικότητας, της διαχείρισης των ενεργειακών και της διαχείρισης των υδατικών πόρων.
Σημειώνεται ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής κα Ζέττα Μακρή ανάφερε κατά της διάρκεια της συνεδρίασης χαρακτηριστικά προς τον βουλευτή του Νομού Ηρακλείου Νίκο Ηγουμενίδη ότι οι παρατηρήσεις του είναι δεκτές: «Σας ευχαριστούμε για τις εξειδικευμένες εισηγήσεις που κάνατε και την εμβάθυνση σε προτάσεις που έκαναν και άλλοι συνάδελφοι, και είναι δεκτές οι παρατηρήσεις σας».
Αναφορικά με το ζήτημα της νησιωτικότητας, ο Νίκος Ηγουμενίδης ανέδειξε την ανάγκη να διασαφηνιστεί μέσα από την Επιτροπή η πολιτική της Ελλάδας και συγκεκριμένα οι διεκδικήσεις της χώρας μας από την Ένωση απέναντι στη νησιωτικότητα.
«Πρέπει να συζητήσουμε όχι για το άλφα ή το βήτα μεμονωμένο μέτρο, αλλά για την πολιτική της Ευρώπης για τα μεγάλα νησιά, πολιτική της Ευρώπης για τα μικρά νησιά, πώς εξυπηρετείται, αν έχει λόγο η Ελλάδα στη νησιωτική πολιτική της Ευρώπης και τι πρέπει να διεκδικήσουμε», τόνισε κατά τη διάρκεια της Επιτροπής ο Νίκος Ηγουμενίδης.
Ειδικά για τα θέματα της υγείας ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογράμμισε ότι η Επιτροπή πρέπει να εξετάσει «εάν υπάρχει μια άλφα ανάγκη σε ανθρώπινο δυναμικό ή στη λειτουργία του ΕΚΑΒ και την ταχεία διεκπεραίωση περιστατικών σε όλη την Ελλάδα. Αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται πιο οξυμένο σε δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων είναι οι νησιωτικές ή και οι ορεινές και πώς μπορούμε να συμβάλλουμε εμείς στην αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων».
Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο και επίκαιρο θέμα της ενέργειας, ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου σημείωσε ότι η Επιτροπή πρέπει να έχει έναν ειδικό ρόλο και να συζητήσει τόσο τις εξελίξεις γύρω από τον EastMed, όσο και πλευρές που αφορούν τους ενεργειακούς θησαυρούς της χώρας θέτοντας και το ζήτημα της ενεργειακής αυτοτέλειας: «Είναι σωστό δηλαδή, να επιδιώξουμε απλά την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου ή θα πρέπει να δούμε το πώς μπορούν να έχουν και μια ενεργειακή αυτοτέλεια;».
Τέλος, επανέφερε στην Επιτροπή το ζήτημα της ύδρευσης αλλά και το πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων και της ενιαίας αντιμετώπισης των Ενεργειακών και Υδατικών Πόρων, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να εξεταστούν όλες οι αντίστοιχες επιστημονικές μελέτες των Πανεπιστημίων: «Πιστεύω ότι εκτός από τις προτάσεις της αυτοδιοίκησης, τις προτάσεις φορέων, τις δραστηριότητες των ίδιων των κατοίκων εδώ, έχουμε μελέτες των πανεπιστημίων μας. Είναι δηλαδή, και ένας πλούτος και από άποψη επεξεργασιών θέσεων και από άποψη όποιας προσπάθειας υλοποίησής τους».
Το Γραφείο Τύπου