Σήμερα η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει συγκαλέσει σε ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί και αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κατά αυτόν τον τρόπο δείχνει σε όλους για άλλη μία φορά πως ο στόχος της δεν είναι πραγματικά να ανοίξει η Σχολή αλλά να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στο θέατρο του παραλόγου που όλοι βιώνουμε το τελευταίο διάστημα. Για να καταλάβει όμως κανείς τι σημαίνει θέατρο του παραλόγου, θα πρέπει να μελετήσει προσεκτικά το χρονικό των αποφάσεων και των πεπραγμένων του τελευταίου μήνα εξάγοντας τα ανάλογα συμπεράσματα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η πρώτη αντίδραση της Πρυτανείας προήλθε από τον αντιπρύτανη κ. Αντωνιάδη στις 10/01 όπου παρακαλούσε στο φόρουμ του ιδρύματος τους καταληψίες ώστε να γίνει το αυτονόητο.
Να εισέλθει δηλαδή το συνεργείο με σκοπό να επισκευάσει τα boilers στις εστίες. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση ναυάγησε και ως αποτέλεσμα οι φοιτητές παρέμειναν με κρύο νερό για άλλη μία μέρα.
Έπειτα, στις 18/01 λαμβάνεται η πρώτη απόφαση της Συγκλήτου -αφότου το ίδρυμα άρχισε να τελεί υπό κατάληψη- όπου προειδοποιεί πως η κατάληψη ενέχει σοβαρό κίνδυνο της μη δυνατότητας διεξαγωγής της εξεταστικής. Μία προειδοποίηση που αναγραφόταν στο τέλος της ανακοίνωσης και την οποία κανείς δεν έλαβε στα σοβαρά, όπως άλλωστε αποδείχθηκε και στη συνέχεια. Στις 22/01, μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση, ο Πρύτανης κ. Ζερβάκης ανακοινώνει το σχέδιο διεξαγωγής αναπληρώσεων και της εξεταστικής σε περίπτωση που το ίδρυμα άνοιγε την Τετάρτη 24/01.
Ωστόσο, παρά την απόφαση της Συγκλήτου, δεν γίνεται καμία αναφορά στο τι θα συμβεί σε περίπτωση που η κατάληψη συνεχιζόταν αφήνοντας τους φοιτητές να πιστεύουν, όπως άλλωστε διατυμπάνιζαν οι καταληψίες, πως η εξεταστική δεν θα χαθεί. Στις 23/01 -πριν την έναρξη της διεξαγωγής της προγραμματισμένης Γενικής Συνέλευσης- φοιτητές πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού από μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και εξωπανεπιστημιακούς.
Η Σύγκλητος, επιδεικνύοντας αντανακλαστικά χελώνας, εκδίδει ανακοίνωση μία ημέρα μετά το συμβάν καταδικάζοντας κάθε μορφή βίας. Βέβαια, όπως φάνηκε δεν κατάφερε να βρει τις απαραίτητες λέξεις ώστε να αναφερθεί στο περιστατικό αλλά και σε αυτούς που κρύβονταν πίσω από αυτό. Αντ’ αυτού επέλεξε να χρησιμοποιήσει μία φράση γεμάτη αοριστίες.
Μάλιστα, στην ίδια απόφαση αναγραφόταν πως αν το ίδρυμα παραμείνει κλειστό από την Τρίτη 30/01 και έπειτα, η εξεταστική του Ιανουαρίου δεν θα ολοκληρωνόταν. Ιδιαίτερη εντύπωση μας προξενεί το γεγονός πως, ενώ είχαν ήδη οριστεί Συνελεύσεις Σχολών, η Σύγκλητος συνεδρίασε την ίδια ώρα με αποτέλεσμα οι Συνελεύσεις Σχολών να μην μπορούν να λάβουν απόφαση αφού οι Κοσμήτορες έλειπαν. Στις 30/01 η Σύγκλητος συνεδριάζει εκ νέου αποφασίζοντας την έναρξη της εξεταστικής με ηλεκτρονικά μέσα. Η σχετική ανακοίνωση εκδίδεται ενώ διεξάγεται Γενική Συνέλευση στην οποία θα αποφασιζόταν αν θα συνεχιζόταν η κατάληψη.
Επιλέγοντας για άλλη μία φορά να παίξει με τις λέξεις, η Σύγκλητος αποκρύπτει πως η τελική απόφαση επαφίεται στις Συνελεύσεις Σχολών και κατ’ επέκταση στους καθηγητές, δίνοντας την ψευδαίσθηση στους φοιτητές πως η εξεταστική θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά για όλα τα μαθήματα. Δηλαδή, έξι ημέρες μετά, η Σύγκλητος αναίρεσε την προηγούμενη απόφασή της δίνοντας την δυνατότητα στους καταληψίες να διαδίδουν το παραμύθι πως η εξεταστική δεν χάνεται. Είναι ίσως η πρώτη φορά που βλέπουμε απόφαση Συγκλήτου να αναιρεί την αμέσως προηγούμενη απόφαση -της ίδιας Συγκλήτου- σε διάστημα ούτε μίας εβδομάδας.
Έκτοτε και ενώ το ίδρυμα τελεί υπό κατάληψη για 5η συνεχόμενη εβδομάδα, η επόμενη επίσημη ανακοίνωση είναι από τον κ. Πρύτανη στις 09/02 στην οποία δηλώνει πως οι αίθουσες πλέον θα κλείσουν και θα κλειδωθούν και πως «δεν είναι δυνατόν να υπάρχει προσδοκία να λειτουργεί το εστιατόριο». Δηλαδή χρειάστηκαν 30 ημέρες κατάληψης, καταγγελίες φοιτητών πως ξυλοκοπήθηκαν εντός του ιδρύματος, καταγγελίες τραμπουκισμού και εκφοβισμού φοιτητών εντός του εστιατορίου, καταγγελία φοιτήτριας που διαμένει στις εστίες πως άγνωστοι της πέταξαν πέτρες όσο εκείνη έφευγε από την Πολυτεχνειούπολη, βανδαλισμοί κτιρίων και αιθουσών από τους καταληψίες ώστε ο κ. Πρύτανης να κλειδώσει κάποιες αίθουσες και όχι όλες.
Άρα, αφού οι αίθουσες μπορούσαν να κλειδωθούν γιατί δεν έγινε νωρίτερα και γιατί μέχρι και σήμερα υπάρχουν ξεκλείδωτες αίθουσες; Λήφθηκε κάποια απόφαση από κάποιον να μείνουν ανοιχτές εξαρχής; Και αν ναι, από ποιον; Ακόμη, ο κ. Πρύτανης αναφέρει πως «Το εστιατόριο…Χρειάζεται να λειτουργεί με ασφάλεια αλλά και με διαχειριστικούς κανόνες.». Άρα, ο κ. Ζερβάκης αναφέρει ουσιαστικά πως το εστιατόριο κακώς λειτουργεί τόσο καιρό καθώς δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να διασφαλίσει την ποιότητα του φαγητού που προσφέρεται στους φοιτητές αλλά ούτε και τη σωματική τους ακεραιότητα. Αν ισχύει αυτό, λοιπόν, γιατί λίγες εβδομάδες πριν -και συγκεκριμένα στις 10/01- ο αντιπρύτανης κ. Αντωνιάδης σε μία προσπάθεια διαπραγμάτευσης με τους καταληψίες είχε αναφέρει πως «Το Εστιατόριο πρέπει να παραμένει ανοιχτό για την εστίαση των φοιτητών…»; Πως είναι δυνατόν το εστιατόριο να παραμένει ανοιχτό με εντολή του αντιπρύτανη και λίγες εβδομάδες μετά ο Πρύτανης να δηλώνει ρητά πως δεν είναι ασφαλής η λειτουργία του όσο το ίδρυμα τελεί υπό κατάληψη; Ο κ. Πρύτανης μάλιστα στην ανακοίνωσή του άφησε να εννοηθεί πως το εστιατόριο θα έκλεινε. Λίγες ημέρες μετά, το εστιατόριο παραμένει ανοιχτό.
Έτσι λοιπόν, το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται με την Πρυτανεία σε ρόλο κακού κομπάρσου να καλεί αυτή τη φορά όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να συμμετάσχουν σε ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο. Τη στιγμή, λοιπόν, που το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι κλειστό και υπό κατάληψη, η Πρυτανεία διοργανώνει ανοιχτές συζητήσεις.
Κύριε Ζερβάκη, εσείς ο ίδιος στις 20/01 είχατε αναφέρει πως «Με κατανόηση των ανησυχιών και ενστάσεων για το επίμαχο νομοσχέδιο, παρακαλώ να επικρατήσει ο διάλογος με ανοιχτό ίδρυμα έναντι της αντιπαράθεσης μέσω της κατάληψης.» και συνεχίσατε λέγοντας «…να δοθεί η δυνατότητα συγκροτημένων συζητήσεων και δράσεων μέσα σε ένα ανοικτό ίδρυμα.». Γιατί, λοιπόν κ. Πρύτανη, λίγες εβδομάδες μετά διοργανώνονται επίσημα από την Πρυτανεία διαδικτυακές συζητήσεις ενώ το ίδρυμα παραμένει κλειστό δίνοντας την εντύπωση πως επικρατεί κανονικότητα; Άλλωστε, είχατε την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε μία τέτοια «συζήτηση» στις 30/01 όταν διεξαγόταν Γενική Συνέλευση. Επιλέξατε ωστόσο να μείνετε έξω από το Α2 την ίδια στιγμή που μέλη των ΕΑΑΚ τραμπούκιζαν και ξυλοκοπούσαν φοιτητές εντός του αμφιθεάτρου. Για τον λόγο αυτό, δηλώνουμε ρητά πως δεν θα συμμετέχουμε σε αυτή τη φαρσοκωμωδία που διαδραματίζεται.
Έχοντας αναφέρει όλα τα παραπάνω τα τινά είναι δύο όσον αφορά τη στάση του Πρύτανη κ. Ζερβάκη και ορισμένων εκ των αντιπρυτάνεων. Ή είστε ανίκανοι και επικίνδυνοι ή είστε σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους καταληψίες. Σε κάθε περίπτωση το Πολυτεχνείο Κρήτης βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που έχει βρεθεί ποτέ. Βανδαλισμοί, τραμπουκισμοί, ξυλοδαρμοί και ένα ίδρυμα έρμαιο των καταληψιών. Καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή, τον κ. Πρύτανη αλλά και τους συνεργάτες τους να αναλάβουν τις ευθύνες των πράξεων τους, να προστατεύσουν τους χιλιάδες φοιτητές που έχουν ζημιωθεί ανεπανόρθωτα από όλη αυτή την κατάσταση και εάν έχουν έστω και λίγο αυτοσεβασμό και επίγνωση της κατάστασης, να παραιτηθούν.
Τα σχόλια είναι κλειστά.