Δ. Καλαϊτζιδάκης: Αντίδοτο στην πανδημία η επέκταση της τουριστικής σεζόν
Δ. Καλαϊτζιδάκης: Αντίδοτο στην πανδημία η επέκταση της τουριστικής σεζόν
Πως θα ρεφάρει η Κρήτη
Τις χαμένες ημέρες από την “ισχνή” έβναρξη της φετινής σεζόν στην Κρήτη, που ουσιαστικά θα αρχίσει από τέλη Ιουνίου, θέλουν να αναπληρώσουν οι τουριστικοί φορείς που ποντάρουν στην επέκτασή της, ακόμη και μέχρι τον… Δεκέμβριο.
Ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία της τουριστικής χρονιάς εν μέσω πανδημίας, αλλά και αύξηση των εμβολιασμών δίνει στην “Π” ο διευθυντής Λειτουργικού (Director of operations) της ξενοδοχειακής αλυσίδας Grecotel κ. Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης.
Όπως ο ίδιος επισημαίνει φέτος η Κρήτη πρέπει να κεφαλαιοποιήσει την φήμη που δημιούργησε πέρυσι ως ένας ασφαλής προορισμός διακοπώ.
Σύμφωνα με τον κ. Καλαϊτζιδάκη “η κίνηση φέτος θα κριθεί από την επιδημιολογική κατάσταση της Κρήτης και κατά πόσο θα δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό του προσωπικού με τη βασική προυπόθεση ότι το προσωπικό θα ανταποκριθεί θετικά στον εμβολιασμό.
Βασική προυπόθεση είναι η συνέχιση του βελτιωμένου ρυθμού εμβολιασμού του ντόπιου πληθυσμού και της αποτελεσματικής εφαρμογής του ψηφιακού πράσινου διαβατηρίου (Digital Green Passport) της Ευρωπαικής Ενωσης, περίπου από τα τέλη Ιουνίου.
Επίσης, η επιδημιολογική κατάσταση και ρυθμός εμβολιασμού των χωρών – δεξαμενών που δεχόμαστε επισκέπτες.
Η νέα τάξη πραγμάτων με την Αγγλία, να βρίσκεται εκτός χωρών Σενγκεν, θα επιφέρει παραπάνω γραφειοκρατικό φόρτο στα αεροδρόμια με αποτέλεσμα συγκεκριμένες μέρες που θα συμπίπτουν με αφίξεις από Ρωσία και Ισραήλ, επίσης χώρες εκτός Σένγκεν, να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν ακόμα και αν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τον προορισμό Κρήτη”.
Η εικόνα για αφίξεις και πληρότητες
Αναφορικά με τις αφίξεις και τις πληρότητες σημειώνει:
“Με στοιχεία που μου έδωσε ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου κος Γ. Πλιάκας, από τον κλειστό Απρίλιο, χάνουμε -5,6% αφίξεις ξένων σε σχέση με τις συνολικές αφίζεις ξένων του 2019 στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Για τον χαμένο Μάιο , που όπως λένε θα λειτουργήσει σαν Μάρτιος, χάνουμε – 12,17% και αν υποθέσουμε ότι ο Ιούνιος θα είναι ένας «ήσυχος» Μάιος, οι απώλειες θα είναι ας υποθέσουμε οι μισές του περυσινού Ιουνίου δηλαδή – 8,2 %. Αρα συνολικές απώλειες -25,97 %.
Λόγω όμως ότι θα υπάρξει διάθεση επιμήκυνσης από τους Tour Operators υπολογίζουμε ότι ο Νοέμβριος θα βελτιωθεί κατά +6% από τον περυσινό Νοέμβριο .
Η επιμήκυνση του Νοεμβρίου θα βοηθήσει να βελτιωθεί και η ζήτηση για τον Οκτώβριο όπως μας δίδαξε και το περυσινό παράδειγμα της Ρόδου. Έτσι υπολογίζουμε μία επιπλέον βελτίωση του Οκτώβρη κατά +3%. Άρα συνολικό κέρδος +9%.
Συνολικές απώλειες σεζόν: – 16,97% όσον αφορά το αεροδρόμιο Ηρακλείου λόγω της συρρίκνωσης της σεζόν.
Εσωτερικός ανταγωνισμός
Σύμφωνα με τον διευθυντή Λειτουργικού της Grecotel:
“Πέρυσι, το καλοκαίρι του 2020, προθυμοποιήθηκαν να ανοίξουν τα μισά ξενοδοχεία. Πολλά από αυτά έκλεισαν αμέσως μετά το άνοιγμά τους λόγω της χαμηλής πληρότητας τους . Οπότε για τη σεζόν του 2021 ο ανταγωνισμός μεταξύ των ξενοδοχείων θα είναι ακόμα πιο σκληρός, αφού θα λειτουργήσουν αν όχι όλα, πολύ περισσότερα.
Κύριος ανταγωνιστής της Κρήτης , θα παραμείνει και φέτος ο προορισμός Πελοπόννησος όπου η μετακίνηση με το αυτοκίνητο όχι μόνο είναι πιο φτηνή (από τη μετακίνηση με πλοίο ή αεροπλάνο), αλλά και πιο ασφαλής υγειονομικά για όσους ταξιδεύουν με το αυτοκίνητο.
Είναι δε, η πιο σύντομη διαδρομή από το σπίτι στο ξενοδοχείο.
Με την ευκαιρία επιτρέψτε μου να πω ότι αν δεν ήταν η Κρήτη, η Πελοπόννησος δε θα είχε ούτε την πληρότητα, αλλά ούτε και τις τιμές που χρεώνει σήμερα. Μόνο το κόστος να έρθει μία 4μελής οικογένεια με το αυτοκίνητο στην Κρήτη, είναι το μισό κόστος διακοπών, τρόπος του λέγειν!
Μικρά νησιά που παρέμειναν «πράσινα» υγειονομικά, σίγουρα θα τραβήξουν το ενδιαφέρον αρκετών επισκεπτών.
Εξωτερικός ανταγωνισμός
Τα μέχρι σήμερα δεδομένα, τοποθετούν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις προτίμησης των ξένων. Ακολουθούν Κύπρος και Ισπανία.
Παρά τις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία, και τους Ρώσους τουρίστες (Η Ρωσική κυβέρνηση έχει σταματήσει από 15 Απριλίου έως 1η Ιουνίου, σε πρώτη φάση, όλες τις πτήσεις προγραμματισμένες και τσάρτερ για τη μη μετάδοση του ιού), δε παύει να είναι ο κύριος ανταγωνιστής μας.
Η Τουρκία έχει στηρίξει την φετινή της τουριστική καμπάνια, στο ότι όλο το εμπλεκόμενο προσωπικό με τον τουρισμό έχει εμβολιαστεί.
Το αυταρχικό καθεστώς μπορεί και το έχει επιβάλει. Η κυβέρνηση της κοντινής μας Μάλτας, επιδοτεί κάθε τουρίστα που θα κάνει διακοπές με κατευθείαν κράτηση στο ξενοδοχείο, μέχρι και 220 ευρώ, ανά τουρίστα για ξενοδοχείο 5* για το νησί Gozo, 150 ευρώ για 4* και 100 ευρώ για 3*.
To πρόγραμμα επιδότησης ύψους 3,5 εκ ευρώ είναι μέρος του γενικότερου κυβερνητικού προγράμματος στήριξης ύψους 20 εκ ευρώ.
Οπότε η Μάλτα αυτοχρίζεται κύριος ανταγωνιστής. Μεγάλος ανταγωνιστής παραμένει όπως πάντα και η Ισπανία, με την πολύ δημοφιλή Majorca να θεωρειται ένα επιπλέον κρατίδιο της Γερμανίας. Μην ξεχνάμε ότι η Majorca που έχει την έκταση της Κρήτης κάνει τις διανυκτερεύσεις όλης της Ελλάδος.
Όλη η Μεσόγειος λειτουργεί σαν ένα συγκοινωνούν δοχείο. Αν μία πολύ τουριστικά δυνατή χώρα όπως πχ η Ισπανία πάει εξαιρετικά μία σεζόν, θα υπάρχει έλλειμα στη υπόλοιπη Μεσόγειο.
Αν σε αντίθεση, για συγκεκριμένο λόγο, ο προορισμός Ισπανία δεν «τραβήξει» σίγουρα θα «ξεχειλίσει» η υπόλοιπη Μεσόγειος.
Επειδή η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αφάνταστα και δυνατές οικονομίες όλης της κεντρικής Ευρώπης, πολλές κυβερνήσεις με τη δικαιολογία του κινδύνου της πανδημίας αποτρέπουν τους πολίτες τους να πάνε διακοπές και τους προτρέπουν, δήθεν, για την ασφάλεια τους, να κάνουν εσωτερικό τουρισμό. Άρα για πρώτη φορά αποτελούν δευτερογενή ανταγωνισμό.
Μακρινοί προορισμοί, παρότι ακριβοί, έχουν γίνει ήδη πολύ δημοφιλείς στους ξένους πχ. Μαλδίβες, Κόστα Ρίκα κ.λπ.
Η καταναλωτική συμπεριφορά του ταξιδιώτη φαίνεται να επηρεάζεται από το σύνδρομο για «Ταξίδια εκδίκησης» με σκοπό να αυξάνει τον χρόνο διακοπών του καθώς και τον προϋπολογισμό του, του make up (να αναπληρώσει) τον χαμένο χρόνο διακοπών και για τις δημοφιλείς χειμερινές διακοπές του για σκι και όχι μόνο) λόγω της πανδημίας”.
Το 2021 πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε τη φήμη μας
Ποια είναι τα ατού της Κρήτης και γιατί θα την επιλέξει φέτος ο τουρίστας για τις διακοπές του;
O ίδιος υπογραμμίζει:
“Το μεγαλύτερο ατού της Κρήτης είναι η φήμη που δημιούργησε πέρυσι η Κρήτη σαν ένα πολύ ασφαλή προορισμό. Η φήμη αυτή δημιουργήθηκε από την άμεση αντίδραση των επιχειρηματιών που φρόντισαν να ετοιμάσουν τα ξενοδοχεία άμεσα, ώστε να ανταποκρίνονται στις υγειονομικές απαιτήσεις ,αλλά και στην συμβολή του προσωπικού για την πιστή τήρηση των πρωτοκόλλων, αποτέλεσμα της πιστοποιημένης εκπαίδευσης όλων των εμπλεκομένων, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας.
Για το 2021 θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε την περυσινή φήμη μας.
Επιπλέον ατού θα είναι η Covid Free εμπειρία που αποχτήθηκε πέρυσι και η συνεχιζόμενη για δεύτερη χρονιά εκπαίδευση των εργαζομένων.
Μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία καθώς και τα νομαρχιακά νοσοκομεία. Η καμπάνια της Περιφέρειας Κρήτης για τους Digital Nomads με την υπάρχουσα πλατφόρμα σε λειτουργία, τα φορολογικά κίνητρα, και την digital visa, θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά.
Ο ευλογημένος αυτός τόπος με το υπέροχο κλίμα , την αυθεντική Κρητική φιλοξενία , την υγιεινή Κρητική διατροφή με τα μοναδικά σε γεύση Κρητικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και τις αμέτρητες αυθεντικές εμπειρίες που απορρέουν από το μοναδικό πολιτισμό, ιστορία και ανθρώπους της Κρήτης, την καθιστούν ξεχωριστό προορισμό . Το υψηλό επίπεδο των ξενοδοχείων με την ανάπτυξή τους σε μεγάλα οικόπεδα, με προσφορά αναβαθμισμένων τύπων δωματίων ακόμα και στο κεντρικό κτήριο, πολύ δε περισσότερο με την προσφορά bungalow και βιλών (εκτός κεντρικού κτιρίου), επιπλέον των μεγάλων εξωτερικών χώρων – καθιστικών και εξωτερικών χώρων εστιατορίων, λειτουργούν σαν ένα σύγχρονο πολυτελές «σανατόριο» για το σώμα και την ψυχή του κάθε επισκέπτη τουρίστα”.
Οι τουρ οπερέιτορς θα στηρίξουν επέκταση της σεζόν;
Όσον αφορά στην έναρξη και την διαφήμιση της σεζόν φέτος, ο κ. Καλαϊτζιδάκης αναφέρει:
“Το Reuters επικαλούμενο ανώνυμη πηγή από το υπουργείο Τουρισμού μετέδωσε ότι:
«H Ελλάδα αίρει από την ερχόμενη εβδομάδα την καραντίνα για ταξιδιώτες από την ΕΕ και πέντε άλλες χώρες, εφόσον έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ κορωναϊού. Θα άρουμε σταδιακά τους περιορισμούς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενόψει ανοίγματος του τουρισμού στις 14 Μαΐου», ανέφερε στο πρακτορείο το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Τουρισμού.
Δυστυχώς κρατήσεις δεν υπάρχουν στα βιβλία που να δικαιολογούν το άνοιγμα της σεζόν τότε.
Η σεζόν ουσιαστικά θα ξεκινήσει από τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου. Οι Tour Operators όμως έχουν δείξει ενδιαφέρον να τραβήξουν τη σαιζόν μέχρι και Νοέμβριο. Ακούγεται μάλιστα ότι μπορεί να μπει και στον Δεκέμβριο.
Αυτό γίνεται όχι επειδή έχουν εισακούσει την πολυπόθητη επιμήκυνση της σαιζόν που συζητά και αγωνιά η Κρήτη αλλά επειδή θα έχουν χάσει πολλές ημέρες από το ξεκίνημα της σεζόν.
Δεύτερος και κύριος λόγος είναι ότι το Σεπτέμβριο θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι Ευρωπαίοι.
Με τα σημερινά δεδομένα, ο στοχος φέτος για την Κρήτη είναι να κάνει 2 εκατομ. διανυκτερεύσεις.
Δυστυχώς, η μείωση των εσόδων θα είναι μεγαλύτερη της μείωσης των ξένων αφίξεων σε σχέση με το 2019.
Μεγαλύτερη ανησυχία θα υπάρχει για τις πληρωμές προς τους ξενοδόχους και υπόλοιπους τουριστικούς επιχειρηματίες”.
Τα σχόλια είναι κλειστά.