Στις 18:00 η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, θα ακολουθήσει η ομιλία του νυν – Σε ονομαστική ψηφοφορία οι βουλευτές – Με το βλέμμα στη Λάρισα η κυβέρνηση
Ως το μεγαλύτερο – στην τελευταία πενταετία – crash test συνοχής λειτουργεί για την κυβερνώσα παράταξη η σημερινή ψηφοφορία της «ισότητας στον γάμο». Αν και για το νομοσχέδιο είναι διασφαλισμένες οι συνθήκες ευρείας διακομματικής συναίνεσης και άρα είναι δεδομένη η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, πρόκειται για την πρώτη κεντρική επιλογή επί διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία θα καταγραφεί διψήφιος αριθμός διαρροών.
Οι διαφοροποιήσεις θα αποτυπωθούν και επίσημα στην ονομαστική ψηφοφορία απόψε, κατά την οποία θα… μετρηθούν ένα – ένα τα «ναι», τα «όχι» και οι αποχές από την κάθε πτέρυγα, που επιδιώκει τα δικά της πολιτικά κέρδη και τα μικρότερα δυνατά «τραύματα» στην εικόνα της. Και αυτό γιατί οι προβληματισμοί αφορούν κυρίως αλλά όχι μόνο τη ΝΔ, αφού τις μικρότερες αναταράξεις θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από γαλάζιες πηγές, εκτιμώνται σε έως και 48 οι διαφωνίες βουλευτών της ΝΔ αλλά μένει να φανεί ακριβώς ο τρόπος έκφρασής τους. Εκείνοι που θα κινηθούν στην αποχή αναμένεται να είναι τελικά λίγο περισσότεροι από εκείνους που θα επιλέξουν τον δρόμο της καταψήφισης. Η συνολική εκτίμηση είναι ότι πάνω από τα 2/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ θα υπερψηφίσει τελικά το νομοσχέδιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αποτυπωθούν για πρώτη φορά στο θεσμικό, κοινοβουλευτικό πεδίο διαιρετικές τομές εντός της γαλάζιας ομάδας.
Μητσοτάκης – Σαμαράς
Το «όχι» του Αντώνη Σαμάρα την ώρα της ψηφοφορίας είναι δεδομένο, όπως δεδομένη είναι και η παρέμβασή του από το βήμα του ομιλητή. Οι εκτιμήσεις στο γαλάζιο στρατόπεδο κάνουν λόγο για μία «πύρινη» ομιλία σε ό,τι αφορά τις προωθούμενες ρυθμίσεις – και όχι μόνο. Ο μεσσήνιος πολιτικός έχει καταστήσει σαφές ότι θα εκφράζει με ευθύτητα τις θέσεις του, αποτελώντας την κεντρική «φωνή» των γαλάζιων ανησυχιών όσων νιώθουν ότι αγνοείται η παραδοσιακή βάση της ΝΔ για χάρη του Κέντρου.
Ο πρώην πρωθυπουργός πρόκειται να τοποθετηθεί στις 18:00, προαναγγέλλοντας ότι θα καταψηφίσει άλλη μία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Προ λίγων μηνών, έκανε το ίδιο με τη ρύθμιση για τους μετανάστες – εργάτες. Αυτή τη φορά βουλευτές τον περιμένουν ακόμα πιο… δριμύ με ιδεολογικές αναφορές, ενώ σε αντίθεση με την τελευταία φορά που διαφοροποιήθηκε στη ψηφοφορία νόμου, τώρα με την αντίδρασή του συντάσσεται ένας αριθμός βουλευτών που θα ακολουθήσουν το «όχι».
Ποιοι θα καταψηφίσουν
Προς την καταψήφιση οδεύουν μεταξύ άλλων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, η Αννα Καραμανλή, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Θεόδωρος Καράογλου, η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Φώντας Μπαραλιάκος κ.ά. Στην «αξιοπρεπή στάση» έκφρασης διαφωνίας, όπως χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αποχή, επιλέγουν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, ο Αγγελος Συρίγος, ο Γιάννης Οικονόμου, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Γιάννης Καλλιάνος ενώ μένει να φανεί αν θα κάνουν τελικά το ίδιο τρεις υφυπουργοί (Γιάννης Μπούγας, Μαρία Κεφάλα και Γιάννης Κεφαλογιάννης) ή αν θα προκύψουν «θετικές» εκπλήξεις για την κυβερνητική πλειοψηφία.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει τελευταίος τον λόγο προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να σηκώσει το γάντι μετά την παρέμβαση Σαμαρά, αλλά θα επιχειρήσει να αποδώσει εκ νέου για την κυβέρνησή του «προοδευτική κατεύθυνση».
Η… δυσκολία έως η νευρικότητα των γαλάζιων για το θέμα πάντως φαίνεται και από το γεγονός ότι με το ξεκίνημα της συζήτησης στην Ολομέλεια και ενώ βρίσκονταν στα υπουργικά έδρανα ο Άκης Σκέρτσος και ο Θανάσης Κοντογεώργης, στα βουλευτικά ήταν λίγοι από τη ΝΔ, ανάμεσά τους η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νικήτας Κακλαμάνης (ο οποίος παρεμπιπτόντως προειδοποιεί τακτικά για τη δυσαρέσκεια την οποία αντιλαμβάνεται από τη λαϊκή βάση του κόμματος), ο Στράτος Σιμόπουλος ο οποίος μετακινήθηκε τελικά από τη ζώνη της διαφωνίας σε εκείνη της υπερψήφισης, ο Κώστας Τσιάρας, η Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Κώστας Καραμανλής κ.ά.
Με το βλέμμα στη… Λάρισα
Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να στρέψει τους προβολείς από τα… εσωτερικά της ΝΔ στα εσωτερικά των πολιτικών αντιπάλων της και πρωτίστως στο ΠΑΣΟΚ. Και αυτό στο πλαίσιο μιας «μάχης» για τον ρόλο του πιο «προοδευτικού». Προφανώς όμως και το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών προκάλεσε και προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στο γαλάζιο οικοδόμημα και αναζητείται το κατάλληλο επικοινωνιακό μείγμα προκειμένου το κεφάλαιο αυτό να κλείσει άμεσα.
Το Μαξίμου βρίσκεται άλλωστε σε μια περίοδο πολλαπλών πιέσεων και ξορκίζει την εσωστρέφεια στη ΝΔ και τις εσωτερικές τριβές. Ενδεικτικές οι αναφορές στελεχών που βρίσκονται κοντά στον Μητσοτάκη, όπως ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, στην «αρραγή συνοχή» της ΝΔ που «εχει αποδειχθεί διαχρονικά». Σε κάθε περίπτωση, Μητσοτάκης και υπουργοί θα βρίσκονται στη Βουλή αλλά με το βλέμμα και στα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα που δοκιμάζουν αντανακλαστικά και επιλογές της κυβέρνησης.
Το βλέμμα θα είναι στραμμένο μεταξύ άλλων στη… Λάρισα, εκεί όπου οι αγρότες των μπλόκων σε νέα πανελλαδική συνάντησή τους θα κρίνουν το μέλλον των κινητοποιήσεων.https://www.in.gr/author/eevaggelodimou/