Χρυσή Αυγή : Η κρίσιμη φάση της δίκης – Τις επόμενες ώρες η απόφαση για τις φυλακίσεις
Χρυσή Αυγή : Η κρίσιμη φάση της δίκης – Τις επόμενες ώρες η απόφαση για τις φυλακίσεις
Μετά από 5,5 χρόνια η έδρα θα αποφασίσει για το εάν θα χορηγήσει ή όχι αναστολή στην εκτέλεση των ποινών που επέβαλε τόσο στο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης όσο και στους υπολοίπους συγκατηγορουμένους τους.
Υπενθυμίζεται ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έχει κρίνει ενόχους 57 από τους 68 κατηγορούμενους στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής και έχει επιβάλλει στο διευθυντήριο της οργάνωσης ποινές πουν ξεκινούν από 10 έτη και φτάνουν έως τα 13 και κάτι έτη κάθειρξης.
Ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, τιμωρήθηκε με ισόβια και επιπλέον άλλα 14 χρόνια κάθειρξη για τη συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, όπως και για την παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Ο σκληρός πυρήνας της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής (Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος και Γιώργος Γερμενής) μετρούν ο καθένας 13 χρόνια κάθειρξη για το κακούργημα αυτό, ενώ 10ετή κάθειρξη επέβαλαν στον Αρτέμη Ματθαιόπουλο, ο οποίος επίσης κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Στους υπόλοιπους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι μόνο για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, οι δικαστές επέβαλαν χαμηλότερες ποινές, που ξεκινούν από 5 χρόνια κάθειρξη και φτάνουν στα 7 χρόνια κάθειρξη, ανάλογα με το αν είχε προηγηθεί η αναγνώριση ή μη κάποιου ελαφρυντικού στο πρόσωπό τους.
Τώρα μετά και την επιβολή των παραπάνω ποινών οι δικαστές αποφασίζουν για το εάν θα δώσουν αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση ή όχι. Αν δώσουν τότε δεν θα οδηγήσουν στη φυλακή όσους καταδίκασαν και θα τους αφήσουν ελεύθερους (με ή χωρίς όρους) μέχρι τη δίκη τους στο Εφετείο. Αν δώσουν αναστέλλουσα δύναμη τότε οι καταδικασθέντες ή κάποιο εξ αυτών (κάθε περίπτωση κρίνεται ξεχωριστά) θα πρέπει να οδηγηθούν άμεσα στη φυλακή.
Μέχρι όμως το δικαστήριο να οδηγηθεί στο σημείο να αποσυρθεί σε διάσκεψη ώστε να αποφασίσει για το θέμα των αναστολών, υπάρχουν συγκεκριμένα στάδια που θα πρέπει να ακολουθηθούν στη δίκη.
Η διαδικασία
Στις 11:00 το πρωί της Δευτέρας η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, θα προτείνει για σε ποιους θα δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής.
Στη συνέχεια, οι συνήγοροι υπεράσπισης θα δευτερολογήσουν, με σκοπό να πείσουν το δικαστήριο πως η φυλάκιση των εντολέων τους θα τους προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη.
Οι δικαστές θα αποσυρθούν σε διάσκεψη και θα ανακοινώσουν την απόφασή τους – δίχως απροόπτου – την Τρίτη.
Η απόφαση των δικαστών θα καθορίσει ποιοι εκ των καταδικασθέντων πρέπει να οδηγηθούν στις φυλακές και ποιοι όχι, τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.
Τα αστεία επιχειρήματα των χρυσαυγιτών
Την περασμένη εβδομάδα στο δικαστήριο εμφανίστηκαν κάποιοι εκ των καταδικασθέντων πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής για να ζητήσουν αναστολή στην εκτέλεση της ποινής που τους επιβλήθηκε και κάποιοι άλλοι κάλεσαν μάρτυρες για να υποστηρίξουν το αίτημά τους.
Οι περισσότεροι πάντως επέλεξαν να δείξουν ένα χαμηλό προφίλ και σχεδόν ικετευτικά ζήτησαν από το δικαστήριο να μην τους οδηγήσει στη φυλακή, επικαλούμενοι τη βλάβη που θα υποστούν οι ίδιοι, οι οικογένειές τους και οι επιχειρήσεις τους.
Διαβάστε επίσης: Δίκη Χρυσής Αυγής – Απίστευτες δικαιολογίες από τους χρυσαυγίτες στο Εφετείο
Τα μέλη της Χρυσής Αυγής, δια των δικηγόρων τους επικαλέστηκαν τα παιδιά τους, τους γονείς τους, την υγεία τους για να γλιτώσουν τη φυλακή.
«Ολη αυτή η ιστορία κρίνεται επειδή σήκωσε το δεξί του χέρι, όχι γιατί έκανε κάτι άλλο» είπαν οι συνήγοροι του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος επέλεξε να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο.
Αυτοπροσώπως υποστήριξε το αίτημα για μη έκτιση της ποινής του ο Ηλίας Κασιδιάρης. «Ηρθα να υποβάλω το αίτημα αναστολής μέχρι την έφεση. Και για να διακηρύξω την αθωότητά μου» είπε ενώ επικαλέστηκε ότι θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη επειδή έχει ξεκινήσει και πάλι την επαγγελματική του δραστηριότητα.
«Μετά το 18μηνο στη φυλακή, είχα βαρύτατους περιοριστικούς όρους. Τους τήρησα όλα τα χρόνια. Έχω δυο ανήλικα παιδιά 4 και 8 ετών. Η μεγάλη μου κόρη βίωσε άσχημα την προφυλάκιση μου. Σέβομαι την απόφαση και το δικαστήριο σας αλλά δεν συμφωνώ με το περιεχόμενο της. Θέλω να παλέψω στο Εφετείο» ανέφερε ο Γιώργος Γερμενής.
«Το τελευταίο τρίμηνο είμαι εξωτερικός συνεργάτης του Λαγού, του ευρωβουλευτή, με μισθό 525 ευρώ. Κατάφερα να πάρω το πτυχίο μου στο πανεπιστήμιο στην Αρχαιολογία» είπε ο «Καιάδας» στο δικαστήριο, συμπληρώνοντας: «Εγώ είμαι αρτοποιός. Δεν βρέθηκε ούτε ένας που να θέλει να με πάρει στη δουλειά του. Ευτυχώς βρέθηκε αυτή η θέση τώρα. Εγώ συντηρώ την οικογένεια μου».
«Η μόνη δουλειά που ξέρει να κάνει είναι να φτιάχνει πεϊνιρλί και τυρόπιτες. Ηρθαν 13 άνθρωποι από την τοπική κοινωνία να σας μιλήσουν για αυτόν. Μεταξύ των μαρτύρων και ο Μητροπολίτης Αργολίδας» υποστήριξε για τον Στάθη Μπούκουρα η συνήγορός του.
Τα σχόλια είναι κλειστά.