Το μήνυμα να μεταφερθεί με τα σωστά πρόσωπα και με τον σωστό λόγο», επισημαίνει ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής Χρήστος Λιονής προτείνοντας συνεργασία της αυτοδιοίκησης με το πανεπιστήμιο Κρήτης
Οι πολίτες της Κρήτης χρειάζονται καλύτερη ενημέρωση σε σχέση με τον κορονοϊό, προκειμένου ο πληθυσμός να προστατευτεί στην περίοδο της πανδημίας, επισημαίνει ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής, τονίζοντας πως το μήνυμα για την επικινδυνότητα του ιού αλλά και τα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης πρέπει να μεταδοθούν και να τα επικοινωνήσουν στους Κρητικούς αυτοδιοικητικοί και πανεπιστημιακοί με τρόπο τέτοιο που να υπάρχει βεβαιότητα ότι το μήνυμα θα μεταδοθεί.
Δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη στρατηγική της επικοινωνίας ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην πρόταση για συνεργασία της περιφέρειας Κρήτης και των δήμων με το πανεπιστήμιο του νησιού, ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων τόσο στις πόλεις όσο και στην ενδοχώρα, σημειώνοντας ότι η «επικοινωνιακή στρατηγική και τακτική» απαιτεί μεγαλύτερη εξειδίκευση, που θα λαμβάνει υπόψη την κουλτούρα και τα χαρακτηριστικά κάθε τόπου.
Ο καθηγητής ιατρικής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας και στη χρήση προστατευτικής μάσκας με την οποία πρέπει, όπως σημείωσε, να υπάρξει εξοικείωση. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρέπει ούτε να τον φοβόμαστε αλλά ούτε και να τον αγνοούμε.
Η φτώχεια και οι κοινωνικός αποκλεισμός αποτελούν, σύμφωνα με τον ίδιο, όρους ευπάθειας που συνεπάγονται αύξηση πιθανότητας η λοίμωξη από κορονοϊό να έχει σοβαρές συνέπειες για όσους νοσήσουν.
Ο κ. Λιονής αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ που υλοποιεί η περιφέρεια σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΕΛΜΕΠΑ το οποίο, εκτός από τη διανομή τροφίμων, περιλαμβάνει προγράμματα ενδυνάμωσης και στήριξης για τους δικαιούχους ώστε οι ακαδημαϊκοί να αναλάβουν την ευθύνη της υγείας τους.
Η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση ενώ χθες ανακοινώθηκαν συνολικά 168 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα από τον ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Στους τέσσερις νομούς της Κρήτης ανακοινώθηκαν 20 κρούσματα συνολικά, αριθμός που θεωρείται υψηλός.
Ανά περιφερειακή ενότητα του νησιού τα κρούσματα που καταγράφηκαν έχουν ως εξής:
10 στην Π.Ε. Ηρακλείου
6 στην Π.Ε. Λασιθίου
1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
3 στη Π.Ε Χανίων
Τα τριψήφια νούμερα κρουσμάτων covid-19 που καταγράφονται από αρχές Αυγούστου σε όλη τη χώρα ανησυχούν επιστήμονες και πολιτεία και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, για την οποία ενημέρωσαν χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Η επιδημία σιγοβράζει και χρειάζεται επαγρύπνηση απ’ όλους, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι το δεύτερο κύμα είναι ηπιότερο του αναμενόμενου με εκτεταμένη διασπορά στις νεότερες ηλικίες. Η επιδημία στις νεαρότερες ηλικίες δεν είναι «κλειστή» και μπορεί να δώσει επιδημίες στις μεγάλες ηλικίες, είπε ο καθηγητής εφιστώντας την προσοχή όλων για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη χρήση μάσκας.
Αναλυτικά,
Συνολικά 168 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Στους τέσσερις νομούς της Κρήτης ανακοινώθηκαν 20 κρούσματα συνολικά, αριθμός που θεωρείται υψηλός.
Ανά περιφερειακή ενότητα του νησιού τα κρούσματα που καταγράφηκαν έχουν ως εξής:
10 στην Π.Ε. Ηρακλείου
6 στην Π.Ε. Λασιθίου
1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
3 στη Π.Ε Χανίων
Παράλληλα χθες έγινε γνωστό ότι δυο ακόμα Ρεθεμνιώτες επιβεβαιώθηκαν θετικοί στον ιό. Πρόκειται για έναν 20χρονο νεαρό, ο οποίος ύστερα από ήπια συμπτώματα που παρουσίασε επισκέφθηκε το νοσοκομείο όπου υπεβλήθη σε τεστ. Το αποτέλεσμα, που έγινε γνωστό το βράδυ της Δευτέρας, ήταν θετικό σε Covid-19.
O νεαρός παραμένει στο σπίτι του αφού λόγω των ήπιων συμπτωμάτων δεν κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Επίσης ένας ακόμα 34χρονος Ρεθεμνιώτης προστέθηκε χθες στη λίστα του Ρεθύμνου. Ο 34χρονος Ρεθεμνιώτης μετέβη στο νοσοκομείο έχοντας βήχα και ελαφρύ πυρετό. Υπεβλήθη στο τεστ και διαγνώστηκε θετικός στον ιό. Ο άνδρας παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό με ήπια συμπτώματα. Κατά πληροφορίες πρόκειται για επαφή άλλου επιβεβαιωμένου κρούσματος.
Η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση και απαιτείται προσοχή και εγρήγορση από όλους, τονίζουν κυβέρνηση και επιστήμονες, ενώ για τη σημασία της μετάδοσης του μηνύματος στους Κρητικούς με τη συνεργασία των αυτοδιοικητικών σε ότι αφορά τα μέτρα πρόληψης και προστασίας όσο και για την επικινδυνότητα του ιού αναφέρθηκε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο καθηγητής γενικής ιατρικής του πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:
«Είναι αλήθεια ότι πολλά μηνύματα όταν εκπέμπονται από διαφορετικά σώματα προκαλούν σύγχυση. Επειδή συγχρωτίζομαι με πολλούς ανθρώπους και συγχρόνως, λόγω της μελέτης που είναι σε εξέλιξη, έχω τη χαρά να βρίσκομαι σε όλη την Κρήτη και να μιλάω με πολλούς ανθρώπους πρέπει να σας πω ότι o κόσμος είναι υπό σύγχυση. Έχει δυσκολία να ακούσει το μήνυμα, έχει δυσκολία να πιστέψει και συχνά η πληροφορία την οποία παίρνει, δεν προσλαμβάνεται με τον τρόπο με τον οποίο θα θέλαμε.
Διατύπωσα λοιπόν την άποψη αν θα μπορούσαν άνθρωποι που είναι αναγνωρίσιμοι στον τόπο και που έχουν μια τοπική απήχηση να μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ώστε να κουβεντιάσουν με τον κόσμο. Παλιότερα ακόμα και επιστημονικός κόσμος έβγαινε έξω στην ενδοχώρα και στην ύπαιθρο συζητούσε με τον κόσμο, εκεί που λειτουργεί και δρα. Αυτό δεν γίνεται τώρα. Εξαιρετικό το μήνυμα της τηλεόρασης, εξαιρετικές οι ανακοινώσεις με μία αυστηρότητα που θα μπορούσα να δεχτώ αλλά από κει και πέρα έχει μεγάλη σημασία από την ανακοίνωση μέχρι την υλοποίηση της απόφασης. το μέτρο το κρίνω θετικά καθώς είμαι και ερευνητής και δάσκαλος. Το έθιμο του γάμου επίσης και της βάπτισης στην Κρήτη έχει μεγάλη αξία. Είναι, ωστόσο μία πηγή μετάδοσης και για να το καταλάβουν οι άνθρωποι πρέπει να τους μιλήσει κάποιος. Εδώ και πολλά χρόνια έχω εντοπίσει τις πολιτισμικές διαφορές μεταξύ ορεινών και πεδινών περιοχών. Όχι για να στιγματίσουν τις περιοχές αλλά περισσότερο για να προβάλουμε το μήνυμα κατάλληλα στους ανθρώπους που απευθυνόμαστε. Δηλαδή το μήνυμα για να μην χαιρετήσεις, να μην κάνεις μία βάφτιση, το οποίο είναι ένας εν δυνάμει κίνδυνος, δεν διαβάζεται το ίδιο από έναν κάτοικο της πόλης του Ρεθύμνου με έναν κάτοικο ορεινής περιοχής. Άρα πρέπει κάτι να κάνουμε για το μήνυμα. Άρα είναι πολύ σημαντικό τα μηνύματα αυτά και κυρίως η επιχειρηματολογία για τους τρόπους μετάδοσης της πανδημίας να μη γίνουν με τον γνωστό τρόπο όπου πανικοβάλλουν τους ανθρώπους, Το μήνυμα να μεταφερθεί με τα σωστά πρόσωπα και με τον σωστό λόγο. Πρόσωπα αναγνωρίσιμα και πρόσωπα που αποδέχονται».
Ο καθηγητής ιατρικής πρότεινε τη συνεργασία αυτοδιοικητικών και ακαδημαϊκών για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Κρητικών. «Το Ρέθυμνο έχει εξαιρετικούς νέους επιστήμονες και ερευνητές που θα μπορούσαν να πάρουν μέρος σε αυτήν την πρωτοβουλία που σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση να πάμε να βρεθούμε εκεί και να μιλήσουμε με τον κόσμο. Να τους δείξουμε ότι εμείς γνωρίζουμε όντως τι συμβαίνει. Ο κορονοϊός είναι η αφορμή, το υπόβαθρο και η ευαλωτότητα. Να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι υπάρχει υπόβαθρο και ότι αυτά που βλέπουν και διαβάζουν δεν είναι ψέματα. Θα πρέπει λοιπόν να στελεχωθεί μία ομάδα και να μιλήσει για το σύστημα της προστασίας και να μιλήσει για το υπόβαθρο της λοίμωξης, που είναι το χρόνιο stress, να μιλήσουμε και για άλλα νοσήματα, γιατί όλα αυτά συνδέονται. Δεν γίνεται να προσπαθούμε να προστατεύσουμε κάποιο άτομο από τον κορονοϊό το οποίο να πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια και να μην αποτελέσει σκέψη δική μου ότι θα πρέπει να τον βοηθήσω. Τα νοσήματα σήμερα είναι ενιαία και το υπόβαθρο είναι ενιαίο», είπε.
«Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός αποτελούν όρους ευπάθειας»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Λιονής στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό που αποτελούν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, όρους ευπάθειας, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνεται η πιθανότητα λοίμωξης από κορονοϊό. «Το φτωχό παιδί σήμερα είναι ευπαθής ομάδα πληθυσμού. Είναι ευάλωτο και αυτό και οι γονείς του. Η φτώχεια από μόνη της, όπως και οποιοσδήποτε κοινωνικός περιορισμός, λόγω μετανάστευσης, λόγω διακρίσεων και ότι οτιδήποτε οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση, αποτελεί όρο ευπάθειας και αύξησης πιθανότητας είτε στο παιδί είτε στην οικογένειά, της λοίμωξης από κορονοϊό να έχει σοβαρές συνέπειες. Άρα πρέπει να δώσουμε έμφαση στο φτωχό παιδί και στο άτομο που υπόκειται σε χρόνιο στρες, που κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του ή που έχει ήδη χάσει τη δουλειά του ή που γνωρίζει ακόμα ότι δεν θα βρει δουλειά στο μέλλον. Είναι ιατρικά βεβαιωμένο ότι αυτά τα άτομα θα προσβληθούν από τη γρίπη και αν δεν προσβληθούν θα εμφανίζουν σοβαρή λοίμωξη.
Όταν εμφανίζεται ο κορονοϊός και βγουν στην επιφάνεια και όλα αυτά τα υποκείμενα νοσήματα τότε πραγματικά δημιουργείται αυτό που λέμε καταιγίδα της φλεγμονής. Αυτό δεν συμβαίνει βέβαια μόνο στους ηλικιωμένους αλλά και στους νέους που μπορεί φαινομενικά μην έχουν τίποτα αλλά αγωνίζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να ζήσουν στη φτώχεια και να επιβιώσουν και από την άλλη μεριά για να αυξήσουν τον μεγάλο τους πλούτο. Το χρόνιο στρες θα δημιουργήσει αυτό το υποκείμενο, αυτό το υπόβαθρο και μαζί με τον κορονοϊό θα δημιουργήσουν τη λοίμωξη. Αυτός που είναι φτωχός έχει μεγάλη πιθανότητα να κάνει σοβαρή λοίμωξη από τον ιό και να πεθάνει. Έχει μεγάλη πιθανότητα να παρασυρθεί από μύθους παρανοήσεις και συστάσεις και να φτάσει μέχρι και στην άρνηση του εμβολίου., Οπότε αυτή η κατηγορία ανθρώπων πρέπει να προσεγγιστεί διαφορετικά. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει αναλάβει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα επιδοτούμενο το οποίο το έχει αναδείξει πολύ καλά, στο οποίο συμμετέχει και το πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο που περιέχει η σίτιση και άλλες δράσεις για φτωχούς πληθυσμούς, με προγράμματα ενδυνάμωσης των ανθρώπων αυτών για να μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη της υγείας τους στα χέρια τους. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα και περισσότερο την επικοινωνία και τη στρατηγική με τους πληθυσμούς κυρίας χρησιμοποιώντας πρόσωπα αναγνωρίσιμα. Αυτή είναι η πρώτη μου πρόταση. Η δεύτερη μου πρόταση είναι να αξιοποιήσουμε όλους τους ανθρώπινους πόρους και τα προγράμματα που έχουν αναδειχθεί σήμερα και των οποίων πρέπει να δούμε εμείς οι ίδιοι την προοπτική και τη διεύρυνση τους προς την κατεύθυνση της πανδημίας», τόνισε.
«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό»
Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, επισημαίνει ο κ. Λιονής τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται ούτε να τον φοβόμαστε αλλά ούτε και να τον αγνοούμε: «Είναι αλήθεια ότι θα μας απασχολήσει για κάποια χρόνια ακόμα, δεν γνωρίζω για πόσα. Για να μάθουμε όμως να ζούμε μαζί του θα πρέπει πρώτα να μην τον φοβόμαστε, διότι θα σπέρνουμε πανικό, αλλά και να μην το αγνοούμε, διότι αν τον αγνοούμε θα βρεθούμε απροστάτευτοι. Να μάθουμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Να βρούμε καινούριους τρόπους επικοινωνίας, είναι ανάγκη να μιλάμε για την αγάπη μας με άλλους τρόπους ακόμα και με την συμβολική γραφή και γλώσσα. Να μιλάμε για την αγάπη όσο μπορούμε περισσότερο. Δεν είναι ανάγκη να αγκαλιαζόμαστε. Οι οικογένειες θα δοκιμαστούν και ιδιαίτερα οι ελληνικές οικογένειες, αυτές που ζουν σε μεγάλες αστικές κοινωνίες, όπου με μισό μισθό προσπαθούν να επιβιώσουν. Να βρούμε θεσμικές σχέσεις για να διευρύνουμε λίγο το δίκτυό μας και για λόγους ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης και για λόγους οικονομικής διαχείρισης».http://rethnea.gr/