Ο Τζόσουα Γουόνγκ, ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, συνέκρινε τις διαδηλώσεις στον τόπο του με την κατάσταση που επικρατούσε στο Ανατολικό Βερολίνο στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου κατά τη συνάντησή του στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργή της Κίνας, η οποία έκανε λόγο για «έλλειψη σεβασμού» προς την εθνική της κυριαρχία. «Καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», ανακοίνωσε το Πεκίνο, μετά από τη συνάντηση χθες το βράδυ του Γουόνγκ με τον Μάας σε εκδήλωση της εφημερίδας BILD στο γερμανικό κοινοβούλιο, της οποίας ο Γουόνγκ ήταν προσκεκλημένος.
Την ίδια ώρα στο Χονγκ Κονγκ οι διαδηλώσεις συνεχίζονται.
Γουόνγκ: Το Χονγκ Κονγκ είναι το νέο Βερολίνο
Ο 22χρονος φοιτητής έκανε έκκληση για μεγαλύτερη υποστήριξη από τους Γερμανούς «επειδή έδωσαν μάχη για την ελευθερία τους στο Βερολίνο». Είπε δε ότι αν ο κόσμος βρίσκεται εν μέσω ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, τότε «το Χονγκ Κονγκ είναι το νέο Βερολίνο».
Η επίσκεψη του Γουόνγκ στο Βερολίνο καθυστέρησε κατά μια ημέρα, καθώς ο νεαρός ακτιβιστής είχε τεθεί υπό κράτηση για περίπου 24 ώρες την Κυριακή στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ κατηγορούμενος ότι παραβίασε τους όρους της απελευθέρωσής του με εγγύηση. Κατά την άφιξή του στο Βερολίνο ο Γουόνγκ δήλωσε ότι «θα συνεχίσει τον αγώνα για ελεύθερες εκλογές».
Πριν από την επίσκεψη του Γουόνγκ στο Βερολίνο μάλιστα είχε προηγηθεί επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο Πεκίνο, την περασμένη εβδομάδα.
Το Χονγκ Κονγκ ζει εδώ και τρεις μήνες στον ρυθμό μεγάλων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, οι οποίες είχαν αρχικά ως αίτημα την απόσυρση ενός νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, αλλά τώρα πλέον έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στην παραχώρηση μεγαλύτερων ελευθεριών στην πρώην βρετανική αποικία.
Οργή και διάβημα από το Πεκίνο
Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα είναι «υπερβολικά ενοχλημένη και σφόδρα αντίθετη» με την απόφαση της Γερμανίας να επιτρέψει την επίσκεψη του Γουόνγκ και τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών.
«Η Κίνα έχει ήδη πραγματοποιήσει αυστηρό διάβημα προς την γερμανική πλευρά. Το Χονγκ Κονγκ είναι μια εσωτερική υπόθεση και καμία ξένη κυβέρνηση, οργανισμός ή πρόσωπο δεν έχει δικαίωμα να επεμβαίνει», ανέφερε η Χούα και πρόσθεσε: «Τυχόν σχέδια να εξελιχθεί κάτι με ξένη βοήθεια ή τυχόν ενέργειες ή δηλώσεις διασπαστικές για τη χώρα είναι καταδικασμένα σε αποτυχία».
Τόνισε ότι κατά την επίσκεψή της η Μέρκελ εξέφρασε με σαφήνεια την αντίθεσή της στη βία και την υποστήριξή της προς το δόγμα «μια χώρα, δύο συστήματα». Το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε από τη βρετανική κυριαρχία στην κυριαρχία του Πεκίνου το 1997 με βάση το δόγμα «μια χώρα, δύο συστήματα», το οποίο εγγυάται ελευθερίες που δεν υφίστανται στην ενδοχώρα.
«Δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε, ποιός είναι ο στόχος της γερμανικής πλευράς, όταν επιτρέπει στον Τζόσουα Γουόνγκ να έρθει στη Γερμανία αυτή την περίοδο και να συναντηθεί με τον υπουργό Μάας;Η Κίνα καλεί τη Γερμανία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να αποφύγει να στείλει λάθος μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις του Χονγκ Κονγκ. Καλεί επίσης τον Μάας να συμμορφωθεί με τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και να ενεργήσει προς το όφελος των σχέσεών τους αντί να τις «καταστρέφει», πρόσθεσε η Χούα.
«Ακούτε τον λαό να τραγουδάει;»
Την ίδια ώρα, χιλιάδες μαθητές Γυμνασίου στο Χονγκ Κονγκ συμμετέχουν καθημερινά στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σχηματίζοντας ανθρώπινες αλυσίδες.
Οι ανθρώπινες αυτές αλυσίδες με τους μαθητές να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας είναι η τελευταία μορφή διαμαρτυρίας της νεολαίας στην ημιαυτόνομη πόλη.
Τα σχολεία άνοιξαν πριν από δύο εβδομάδες και οι μαθητές διαδηλώνουν καθημερινά, οι περισσότεροι χωρίς να χάνουν τα μαθήματά τους. Σε κάποια, ωστόσο, σχολικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα διοργανώνεται και αποχή από τα μαθήματα.
Κάθε πρωί, δεκάδες μαθητές φορώντας την σχολική τους στολή στέκονται έξω από τα σχολεία φωνάζοντας συνθήματα όπως «Διεκδικήστε το Χονγκ Κονγκ», «Η επανάσταση των ημερών μας» και «Ελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ».
Σε ένα βίντεο, το οποίο έγινε viral την περασμένη εβδομάδα, οι μαθητές ενός σχολείου τραγουδούσαν «Ακούτε τον λαό να τραγουδάει;» — έναν ύμνο διαμαρτυρίας από το μιούζικαλ «Οι Άθλιοι»–την ώρα που ακουγόταν ο εθνικός ύμνος της Κίνας με τους καθηγητές τους να παρακολουθούν αμήχανοι.
Οι μαθητικές οργανώσεις έχουν δώσει προθεσμία μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής για την ικανοποίηση των υπολοίπων αιτημάτων τους. Οι διαδηλωτές ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας για την αστυνομική βία, αμνηστία για τους συλληφθέντες, ανάκληση του όρου «εξέγερση» για την περιγραφή των διαδηλώσεων και δικαίωμα ψήφου για όλους.
Έκκληση για διάλογο από την Κάρι Λαμ
Από την πλευρά της η ηγέτης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ χαρακτήρισε λυπηρή την παρέμβαση ξένων δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και πρόσθεσε ότι η κλιμάκωση της βίας δεν μπορεί να λύσει τα κοινωνικά ζητήματα στην πόλη. «Το μόνο που θα κάνει είναι να ενδυναμώσει τις συγκρούσεις, την αντιπαράθεση, την διχόνοια, ακόμη και το μίσος στην κοινωνία», πρόσθεσε και έκανε έκκληση για διάλογο.
Οι δηλώσεις της Λαμ ακολούθησαν ένα ακόμη σαββατοκύριακο βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία. Στη διάρκεια μιας από τις διαδηλώσεις, την Κυριακή, στο αμερικανικό προξενείο χιλιάδες διαδηλωτές, κάποιοι κουνώντας αμερικανικές σημαίες, ζητούσαν αμερικανική βοήθεια για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στην πρώην βρετανική αποικία.
Η Λαμ είπε ακόμη ότι οι ενέργειες της κυβέρνησής της, περιλαμβανομένης της επίσημης απόσυρσης του νομοσχεδίου, δεν «αποσκοπούσαν στο να σταματήσουν αυτές τις διαδηλώσεις και τη βία», αλλά στο να «εκφράσουν την ειλικρινή της βούληση για διάλογο με τον λαό».