Με αφετηρία τα Χανιά που αυτή την εποχή βουλιάζουν από κόσμο, ένα μικρό βαν στρίβει στον δρόμο που οδηγεί στα χωριά του Αποκορώνου, μέχρι τους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Μια ακόμα ομάδα τουριστών, το πολύ οκτώ άτομα, ετοιμάζεται για μια βουτιά στην ιστορία και τη γευσιγνωσία σε μέρη χωρίς τουρισμό που τα γνωρίζουν μόνο οι ντόπιοι.
Τα πιο νόστιμα καλτσούνια, οι σούβλες με τα αντικρυστά, η γραβιέρα Κρήτης, το φρέσκο ψωμί το ελαιόλαδο, η στάκα και οι τοπικές συνταγές ξεδιπλώνονται από χωριό σε χωριό ανάμεσα σε ελαιώνες, κυπαρισσοδάση, πλατάνια και χαρουπιές.
Το βαν οδηγεί ο Γιάννης Τζαννουδάκης που έχει σπουδάσει τουρισμό στην Αυστρία και μιλάει αγγλικά, δανέζικα και γερμανικά. Στη θέση του συνοδηγού κάθεται ο Δημήτρης Θυμιανός, ιεροψάλτης της Μητρόπολης Χανίων και πρώην τραπεζικός υπάλληλος που είχε την ιδέα για τις εκδρομές .
Η ιδέα με τις εκδρομές γευσιγνωσίας στα χωριά του Αποκορώνου
«Πριν από χρόνια είχα βρεθεί σε ένα συνέδριο θεματικού τουρισμού στη Γαλλία και τότε αποφάσισα να εφαρμόσω κάποτε αυτή την ιδέα στην Κρήτη.
Οργανώνουμε εκδρομές γευσιγνωσίας στα χωριά του Αποκορώνου, ιστορικές εκδρομές για τη μάχη της Κρήτης στο Μάλεμε και θρησκευτικές στις εκκλησίες και τα μοναστήρια της περιοχής», λέει στο iefimerida.gr ο κ. Θυμιανός, επισημαίνοντας ότι πέρυσι συμμετείχαν 8.500 τουρίστες, ενώ φέτος πάνω από 10.000 επισκέπτες, από κάθε γωνιά της γης αλλά κυρίως Αμερικάνοι έχουν πάρει… τα βουνά για να γνωρίσουν τους ντόπιους και τα μυστικά τους.
Στάση πρώτη στην Κοιλάδα του Στύλου
Η πρώτη στάση γίνεται στην εύφορη Κοιλάδα του Στύλου με τις κάθε λογής καλλιέργειες που ευδοκιμούν χάρη στον ποταμό Κοιλιάρη.
Οι τουρίστες περπατούν δίπλα στα γάργαρα νερά και κάνουν στάση για καφέ και καλτσούνια με μέλι στο καφενείο του «Μουστάκια» απέναντι από μονάδα εμφιάλωσης νερού που αναβλύζει από τις πηγές. Αν και πρωί η φωτιά έχει ήδη ανάψει και οι σούβλες με διάφορα κρέατα είναι στη θέση τους για το περίφημο αντικρυστό .
Next stop… Βρύσες
Η επόμενη στάση της μικρής ομάδας τουριστών είναι πριν το χωριό Βρύσες σε ένα τυροκομείο όπου το γάλα βράζει σε μεγάλα καζάνια για να γίνει κεφαλοτύρι και γραβιέρα ενώ στα πήλινα ετοιμάζεται φρέσκο γιαούρτι.
Ο τυροκόμος Γιώργος Καρκάνης που παίρνει το γάλα από τα 700 ζώα του αλλά κι από άλλους κτηνοτρόφους, διακόπτει τη δουλειά του για κεράσει γιαούρτι, γραβιέρα με μέλι και ρακί.
Το αυτοκίνητο κινείται ανάμεσα σε πανύψηλα κυπαρίσσια όταν ξαφνικά ένα διάσημο τηλεοπτικό πλάνο ξεπηδά από την απέναντι πλαγιά. Είναι το πλάνο που φαίνεται σε κάθε επεισόδιο του Σασμού . Το χωριό που στη σειρά εμφανίζεται ως η Άνω Ποριά όπου ζουν οι πρωταγωνιστές ,στην πραγματικότητα είναι το χωριό Μαχαιροί Αποκορώνου.
Στο Εμπρόσνερο, η Σμαράγδη και ο Δημήτρης Αποστολάκης, έχουν τον φούρνο του χωριού και είναι τυπικό δείγμα γνήσιας Κρητικής φιλοξενίας. Παξιμάδια με σταφίδες που μόλις βγήκαν από τις λαμαρίνες , φρέσκο ψωμί με λάδι και στάκα απλώνονται στο τραπέζι γύρω από ένα ακόμα μπουκάλι με ρακί.
Στην άκρη του χωριού ο Δημήτρης Θυμιανός κατεβαίνει τα σκαλιά του θεάτρου Μίκης Θεοδωράκης και πιάνει έναν ριζίτικο σκοπό.
Τελευταία στάση
Η τελευταία στάση είναι στο χωριό Φρέ, όπου η αδερφή του Μανώλη Κονταρού, Μαρία περιμένει στην ταβέρνα της τους επισκέπτες για να σερβίρει τα μοναδικά πιάτα της. Κοτόπουλο με φρέσκες τηγανητές πατάτες, μελιτζάνες με ξυνόχοντρο σε έναν απίθανο συνδυασμό που όλοι οι ξένοι θέλουν να μάθουν πως γίνεται, φάβα και σαλάτα.
Η έκπληξη έρχεται στο τέλος με ένα ιδιαίτερο παγωτό χαρούπι, αφού οι ντόπιοι αξιοποιούν όλα τα προϊόντα του τόπου τους. «Είναι λίγο δύσκολο να εξηγήσω στους ξένους τι είναι το ξυνόχοντρο αλλά προσπαθώ και σημασία έχει ότι στο τέλος όλοι φεύγουν ενθουσιασμένοι», λέει η Μαρία Κονταρού πριν στρώσει το επόμενο τραπέζι κάτω από τα πλατάνια.
iefimerida.gr