Χανιά:Βολουδάκης προς Επίτροπο Δικαιοσύνης της Ε.Ε. κ.D.Reynders για ΜΚΟ και μεταναστευτικό.

«Πριν από περίπου ένα χρόνο αντιμετωπίσαμε στον Έβρο μια υβριδικού χαρακτήρα απειλή: την απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας από 40,000 λαθρομετανάστες. Μια απόπειρα που αποδείχθηκε ότι ήταν κατευθυνόμενη από την Τουρκία. Η προσπάθεια παραβίασης των συνόρων μας συνεχίσθηκε την άνοιξη και το καλοκαίρι, από θαλάσσης, στο Ανατολικό Αιγαίο. Η υβριδική αυτή απειλή, διαρκής για την Ελλάδα, έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις ότι ξεδιπλώνεται με τη συστηματική συνεργασία κάποιων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)».

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για το κράτος δικαίου στην Ε.Ε., στην οποία μετείχε σήμερα και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε. κ.Didier Reynders.

Συνέχισε ο Μ.Βολουδάκης:
«Έχουμε περιστατικά κύριε Επίτροπε, όπου στελέχη των ΜΚΟ αυτών στα νησιά, επικοινωνούν και συντονίζονται με διακινητές ανθρώπων της απέναντι όχθης του Αιγαίου για το πώς, πού και πότε ακριβώς θα επιχειρηθεί το παράνομο πέρασμα. Και δεν πρόκειται για απλά σωματεία κοινωνικής δράσης, αλλά για οργανώσεις με επαγγελματικά μισθοδοτούμενα στελέχη και ακριβό εξοπλισμό».

Ο Μ.Βολουδάκης έκανε τις αναφορές αυτές ασκώντας κριτική στην Ε.Ε. για τη στάση της απέναντι στις ΜΚΟ που ασχολούνται με το μεταναστευτικό. Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι οι υπηρεσίες της Ε.Ε., σε πρόσφατο έγγραφο (30/9/2020) για το κράτος δικαίου στην Ευρώπη, συμπεριλαμβάνουν κατηγορίες των ΜΚΟ προς την ελληνική κυβέρνηση. Κατηγορίες που αφορούν το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε το 2020, με το οποίο οι ΜΚΟ πλέον καταγράφονται σε μητρώο και πιστοποιούνται ώστε να μην είναι ανεξέλεγκτες.

«Θα περιμέναμε μεγαλύτερη ευαισθησία των Υπηρεσιών της Επιτροπής απέναντι στην ανάγκη της Ελλάδας να διαφυλάξει τη νομιμότητα στα σύνορα της Ευρώπης» τόνισε ο Μ.Βολουδάκης.

Ο Επίτροπος κ. Reynders, απαντώντας στον Μ. Βολουδάκη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «στην Επιτροπή γνωρίζουμε πολύ καλά το θέμα των ΜΚΟ και προσπαθούμε να βρούμε νέες προτάσεις για την Μετανάστευση. Θέλουμε να αλλάξουμε την κατάσταση, σαφέστατα και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ελλάδα. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος είναι ο ρόλος της, στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης αυτού του φαινομένου. Ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να προωθήσουμε σύντομα μέτρα υποστήριξης για τις χώρες στην «πρώτη γραμμή»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης Βολουδάκη:

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ:
«Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε.
Κύριε Επίτροπε ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στη συζήτησή μας και για την ουσιαστική και πλήρη εισήγησή σας.
Ο περιορισμένος χρόνος με αναγκάζει να αναφερθώ σε ένα μόνο ζήτημα. Το έγγραφο εργασίας της 30ης Σεπτεμβρίου του 2020 – το οποίο συνοδεύει την ανακοίνωση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα – έχει μια σύντομη αλλά απαράδεκτη κατά την άποψή μου αναφορά στο νόμο του 2020 για την καταγραφή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε ένα μητρώο με τα βασικά στοιχεία τους, καταγραφή και πιστοποίηση.

Αναφέρει συγκεκριμένα το σημείωμα ότι ο νόμος αυτός αποτέλεσε αντικείμενο επικρίσεων από διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη επειδή θεωρούν ότι οι κανονισμοί σχετικά με τη λειτουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων περιλαμβάνουν υπερβολικά αυστηρές και δυσανάλογες απαιτήσεις για την εγγραφή και την πιστοποίηση. Επίσης, είχε αναφερθεί αύξηση των επιθέσεων κατά των ΜΚΟ που ασχολούνται με τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Γνωρίζετε κύριε Επίτροπε ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδας της φέρνει δυσκολίες αδιανόητες για τα περισσότερα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πριν από περίπου ένα χρόνο δεχθήκαμε στα βορειοανατολικά σύνορά μας μια υβριδικού χαρακτήρα απειλή. Την απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας από 40.000 λαθρομετανάστες. Μια απόπειρα η οποία απεδείχθη στη συνέχεια ότι ήταν κατευθυνόμενη από την Τουρκία. Στη συνέχεια η προσπάθεια παραβίασης των συνόρων μας συνεχίστηκε όπως κάθε χρόνο την άνοιξη και το καλοκαίρι από θαλάσσης αυτή τη φορά στο Ανατολικό Αιγαίο.

Η υβριδική αυτή απειλή, διαρκείας για την Ελλάδα κύριε Επίτροπε, έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις ότι ξεδιπλώνεται σε συστηματική συνεργασία με κάποιες από τις προαναφερθείσες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Έχουμε περιστατικά κύριε Επίτροπε όπου στελέχη των οργανώσεων αυτών – στα νησιά υποδοχής της παράνομης μετανάστευσης – επικοινωνούν και συντονίζονται με διακινητές ανθρώπων της απέναντι όχθης του Αιγαίου για το πώς, πού και πότε ακριβώς θα επιχειρηθεί το παράνομο πέρασμα. Αυτοί είναι στην πραγματικότητα που θέτουν σε κίνδυνο τους μετανάστες ωθώντας τους στο να κάνουν το επικίνδυνο διάβημα. Δεν πρόκειται για απλά σωματεία κοινωνικής δράσης αλλά για οργανώσεις με επαγγελματικά μισθοδοτούμενα στελέχη και ακριβό εξοπλισμό.

Με το νόμο τον αναφερόμενο στην έκθεση, αυτές οι οργανώσεις δεν τίθενται εκτός νόμου ούτε διώκονται, απλώς πλέον καταγράφονται και πιστοποιούνται. Κατά αυτής της απλής καταγραφής και πιστοποίησης στρέφονται οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, δημιουργώντας πραγματική ανησυχία για τα κίνητρά τους.

Με αυτά τα δεδομένα θα περιμέναμε μεγαλύτερη ευαισθησία των υπηρεσιών της Επιτροπής απέναντι στην ανάγκη της Ελλάδας να διαφυλάξει τη νομιμότητα στα σύνορα της Ευρώπης. Με αυτή την έννοια χαρακτήρισα απαράδεκτη την αναφορά στο προαναφερθέν επίσημο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των ανυπόστατων αιτιάσεων των μη κυβερνητικών οργανώσεων, που ασχολούνται με το μεταναστευτικό.
Στην προσπάθεια φύλαξης των συνόρων μας, κύριε Επίτροπε, είδαμε πέρσι το Μάρτιο και χαιρετήσαμε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εκφράστηκε και με την επιτόπου επίσκεψη των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο, στο ευρωπαϊκό σύνορο το Μάρτιο του 2020. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιμείνει σθρέναρα στη θέση αυτή.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

Τα σχόλια είναι κλειστά.