Χανιά:Το χωριό Καλλικράτης και το “Μεσανατολικό” ζήτημα του…νερού!

Ο Καλλικράτης και το Μεσανατολικό ζήτημα του…νερού!

Όταν τίθεται θέμα δυσκολίας επίλυσης κάποιου ζητήματος, συνηθίζουμε να λέμε χαριτολογώντας, ότι αυτό έχει καταντήσει Μεσανατολικό ζήτημα. Η φράση αυτή εκφράζει απόλυτα και το αιώνιο στην κυριολεξία, πρόβλημα της έλλειψης νερού στο χωριό Καλλικράτης των Σφακίων.

Κάποιοι 100χρονίτες κάτοικοι του χωριού θυμούνται από πάντοτε να υπάρχει ζήτημα νερού, και το οποίο εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα και περίπου να έχει ανακηρυχθεί ως «διατηρητέο πρόβλημα».

Και το ζήτημα θα ήταν κατανοητό έως ένα βαθμό εάν δεν υπήρχε νερό στην περιοχή….
Νερό όμως υπάρχει άφθονο και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας, καθώς πηγάζει από φυσικές πηγές που βρίσκονται σε 900 μ. υψόμετρο.
Το γιατί δεν λύνεται το ζήτημα, αποτελεί πλέον έως και γρίφο…αλλά ας μην τον σκαλίζουμε…

Όλοι οι κατά καιρούς Δήμαρχοι του Δήμου Σφακίων, και πάντοτε πριν τις εκλογές υπόσχονταν στους κατοίκους του Καλλικράτη λύση του ζητήματος, και λύση έως σήμερα δεν έχει δοθεί. Αξιόπιστα επιχειρήματα δεν υπάρχουν στους γνωρίζοντες…

Η Δημοτικές αρχές από έλλειψη βούλησης και θέλησης να το αντιμετωπίσουν, χρεώνουν το πρόβλημα στους κατοίκους, κατηγορώντας κάποιους από αυτούς σαν «κλέφτες» του νερού! Οι κάτοικοι από την πλευρά τους, για ευνόητους υπαρκτούς κι ανύπαρκτους λόγους… «υιοθετούν» στο περίπου τα σαθρά επιχειρήματα του Δήμου Σφακίων, κατηγορώντας ο ένας τον άλλον σαν «κλέφτη» του νερού…Οι της απάνω γειτονιάς, κατηγορούν τους της κάτω γειτονιάς…Οι της κάτω, τους της απάνω…Οι της πέρα, τους της δώθε…Οι της δώθε, τους της πέρα, κι όλοι μαζί κατηγορούν τον Δήμο Σαφκίων…όχι όμως φανερά…και το ζήτημα του νερού καλά κρατεί και διαιωνίζεται…

Είναι το αίσθημα της αυτοσυντήρισης και η ανάγκη επιβίωσης, που οδηγεί τους κατοίκους, χωρίς να το αντιλαμβάνονται να γίνονται μέρος του προβλήματος κι όχι της λύσης.

Όμως έτσι στο ζήτημα λύση δεν δίνεται και το διαίρει και βασίλευε εδώ βρίσκει την επιβεβαίωση του.

Στην προσπάθεια μου εδώ και 5 χρόνια, και ως Καλλικρατιανή που ζει πλέον σχεδόν όλο το χρόνο στο χωριό, να συμβάλλω στην επίλυση του ζητήματος αυτού, τόσο η προηγούμενη Δημοτική Αρχή όσο και η παρούσα στάθηκαν απέναντι μη αναγνωρίζοντας το πρόβλημα.
Υποστήριζαν κι εξακολουθούν να το κάνουν ακόμη και σήμερα, ότι: «νερό υπάρχει»… «κάποιοι κάτοικοι το κλέβουν»… «εμείς ως Δήμος δεν μπορούμε να κάνουμε τον χωροφύλακα…ας τα βρουν οι κάτοικοι μεταξύ τους»…κ.α. φαιδρά…Και το μόνο που έκαναν ήταν να στέλνουν το καλοκαίρι μια υδροφόρα αραιά και που…(ίσως είναι κι ένας από τους λόγους της διατήρησης του προβλήματος, ο πελατειακός λόγος…), για ενίσχυση με νερό της πολύ μικρής κατοχικής δεξαμενής, αντί να μεριμνήσουν έστω για την επισκευή και συντήρηση της δεξαμενής, του δικτύου και των φρεατίων.

Κατά καιρούς βλέπουμε στην διαύγεια απίστευτα κονδύλια να διατίθενται για τους προαναφερόμενους λόγους, χωρίς ποτέ όμως να γίνεται κάτι στον Καλλικράτη…
Ένα μόνο επισημαίνω: ο αγροτικός δρόμος που οδηγεί στην δεξαμενή είναι τουλάχιστον 2 χρόνια μη προσπελάσιμος…Πως πάνε και κάνουν επισκευές, όπως μας λένε…πως? Με τα πόδια? μα και με τα πόδια είναι απροσπέλαστος ο δρόμος από τις αστιβίδες που έχουν γιγαντωθεί!

Ποιο λοιπόν είναι το ζήτημα αφού κάτοικοι και Δήμος συμφωνούν, κι έτσι είναι, στο ότι νερό υπάρχει? Το ζήτημα βρίσκεται στην διαχείριση του νερού κι όχι στο ότι κάποιοι κάτοικοι το κλέβουν…

Τι χρειάζεται να γίνει άμεσα και ποια θα είναι η οριστική λύση του προβλήματος?

Άμεσα: Επισκευή/συντήρηση της κατοχικής δεξαμενής και του υπάρχοντος και πεπαλαιωμένου δικτύου και επίσης συντήρηση και προστασία με περίφραξη των φρεατίων, από πάσης φύσεως φθορές, φυσικές και μη, από ζώα κ.α…
Τοποθέτηση επίσης μιας ηλεκτρικής βάνας που θα ρυθμίζει ανάλογα την παροχή του νερού σε όλες τις γειτονιές ορισμένες ώρες, ούτως ώστε όλοι οι κάτοικοι να έχουν νερό.

Αυτά τα τόσο απλά και εφικτά και με ελάχιστο κόστος, θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην εξοικονόμηση και κατ΄επέκταση επάρκεια του νερού τουλάχιστον γι αυτή την περίοδο.

Για την οριστική τώρα λύση του ζητήματος του νερού στον Καλλικράτη, σύμφωνα με ειδικούς, μεταξύ αυτών και κάποιων από τον πρώην Ο.Α.ΔΥ.Κ, απαιτείται η κατασκευή μιας νέας μεγάλης και σύγχρονης δεξαμενής, ούτως ώστε την περίοδο του χειμώνα που το νερό είναι υπερβολικά πολύ, να αποθηκεύεται εκεί μια ικανή ποσότητα νερού, τέτοια που όταν το καλοκαίρι που το νερό των πηγών λιγοστεύει, αυτό το λίγο νερό, να αρκεί στο να ενισχύει και να διατηρεί το υπάρχον στην δεξαμενή, έως τα πρωτοβρόχια, κι έτσι θα καλύπτονται πλήρως το καλοκαίρι, οι ανάγκες των λιγοστών κατοίκων του χωριού που δεν ξεπερνούν τους 70.

Μαζί με την κατασκευή της νέας σύγχρονης δεξαμενής βέβαια, επιβάλλεται και η αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου υπέργειου δικτύου με σύγχρονο υπογειοποιημένο, το οποίο θα διασφαλίζει τις πάσης φύσεως απώλειες νερού αλλά προπάντων θα διασφαλίζει την υγεία των χρηστών. Ας σημειωθεί ότι εδώ και χρόνια οι κάτοικοι πίνουν εμφιαλωμένο νερό. Κι αυτό γιατί ενώ το νερό είναι αρίστης ποιότητας, στην διαδρομή του προς το χωριό διοχετεύεται μέσα από ανοιχτά φρεάτια εκτεθειμένα στην φύση και στα ζώα, και μέσα από παμπάλαια λάστιχα ποτίσματος εκτεθειμένα στον ήλιο….

Την προαναφερόμενη πρόταση την εισηγήθηκα πέρυσι, προσωπικά μαζί με τον συγχωριανό μου τον Σήφη Δουλαβέρη, προς την παρούσα Δημοτική αρχή, την οποία προς έκπληξη μας την έκανε αμέσως αποδεκτή, και μάλιστα για τον σκοπό αυτό έχει ήδη εξασφαλίσει από την Περιφέρεια Κρήτης το ποσόν των 180.000 ευρώ για το κόστος της σχετικής μελέτης και υλοποίησης του έργου.

Δυστυχώς όμως έως σήμερα όμως ουδέν νεώτερο!
Και ο Καλλικράτης εδώ και ένα μήνα είναι χωρίς νερό, και γίνεται η μάχη του νερού. Η δε εν αποχωρήσει σε λίγες ημέρες Δημοτική αρχή, κωφεύει στις επανειλημμένες κλήσεις και επικλήσεις των κατοίκων, σαν να τους τιμωρεί που δεν κέρδισε τις εκλογές…

Ερωτώνται λοιπόν τώρα Περιφέρεια Κρήτης και Δήμος Σφακίων: Γιατί δεν προχωρεί η υλοποίηση του έργου αυτού αφού μάλιστα τα λεφτά υπάρχουν και να λυθεί διά παντός το ζήτημα του νερού στον Καλλικράτη?

Καλούνται επίσης Περιφέρεια Κρήτης και Δήμος Σφακίων, να δεσμευτούν δημόσια για την υλοποίηση του έργου καθώς και με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Η υπομονή των κατοίκων έχει εξαντληθεί, έχουν συλλέξει υπογραφές και άμεσα σκοπεύουν να αποταθούν στον Εισαγγελέα και να προβούν σε αγωγές εναντίον κάθε υπευθύνου, διεκδικώντας το αυτονόητο…

Δεν νοείται εν έτη 2019 και ιδιαίτερα στην Κρήτη, να αντιμετωπίζονται οι κάτοικοι του ηρωϊκού αυτού χωριού, σαν τελευταίοι ιθαγενείς…

Και βέβαια ώσπου να κατασκευαστεί η νέα δεξαμενή και το νέο δίκτυο, Περιφέρεια και Δήμος καλούνται να προβούν άμεσα στα μέτρα που προτείνονται πιο πάνω για την άμεση, προσωρινή έστω, αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ελένη Βουγιούκαλου

Τα σχόλια είναι κλειστά.