«Συμμετοχή του Δήμου Πλατανιά στο Τελικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “SUMP-PLUS” Horizon 2020 και στην 8η Τελική Συνάντηση Εργασίας ( 26 -27 Ιανουαρίου Βρυξέλλες).
Ο Δήμος Πλατανιά, συμμετείχε στο Τελικό Συνέδριο (Final Conference) 26 Ιανουαρίου, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης δράσης «SUMP-PLUS: Sustainable Urban Mobility Planning: Pathways and links to Urban Systems »1, που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του ερευνητικού προγράμματος Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζει τη μετάβαση προς πιο βιώσιμες πόλεις και οικονομίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης μαζί με την oμάδα του Δήμου, την κα Όλγα Μπερτσουλάκη Προϊσταμένη Τμ. Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής, την κα Μαρία Περογιαννάκη Υπ. Γραφείου Δημάρχου και την κα Κατερίνα Λίτου Επιστημονικός Συνεργάτης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων HORIZON, αλλά και τους συνεργάτες από τη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης με επικεφαλής τον Καθηγητή κ. Θεοχάρη Τσούτσο και την κα Σταυρούλα Τουρνάκη, Διευθύντρια της Ομάδας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, παρακολούθησαν τα αποτελέσματα και συμπεράσματα από τις δράσεις σε θέματα διακυβέρνησης για την βιώσιμη κινητικότητα που πραγματοποιήθηκαν, καθώς και την εφαρμογή των καινοτόμων ερευνητικών εργαλείων που εφαρμόστηκαν, κατά τη διάρκεια του Έργου.
Το έργο (διάρκειας 42 μηνών ) δημιούργησε νέες προσεγγίσεις και εργαλεία, εισάγοντάς τα στη συνδημιουργία εργαστηρίων σε έξι πόλεις – Αμβέρσα (Βέλγιο), Alba Iulia (Ρουμανία), Greater Manchester (Ηνωμένο Βασίλειο), Klaipeda (Λιθουανία), Lucca (Ιταλία) και Πλατανιάς (Ελλάδα). Ο Δήμος Πλατανιά ως ένα από τα έξι εργαστήρια, παρουσίασε τα δικά του συνολικά αποτελέσματα από την εφαρμογή των παραπάνω εργαλείων. Η παρουσίαση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ενώ απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια από τους παρευρισκόμενους – συμμετέχοντες τόσο για την μεθοδολογική προσέγγιση, αλλά κυρίως για την ουσία της, συνοψίζοντας σε αυτήν την πρόοδο που σημείωσε η πιλοτική περιοχή του Πλατανιά που λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της (εποχικότητα- τουριστικός προορισμός-πολυεπίπεδη διακυβέρνηση στη υλοποίηση υποδομών), κατάφερε να δείξει αποτελέσματα και να κάνει σημαντικά και ουσιαστικά βήματα στον σχεδιασμό της βιώσιμης κινητικότητας.
Αυτό το συνέδριο παρείχε μια μοναδική ευκαιρία προσέγγισης σε πολιτικούς, επαγγελματίες και ερευνητές, να διαδώσουν τα ερευνητικά ευρήματα και τα διδάγματα που αντλήθηκαν. Μέσα από αυτές τις ενέργειες, το SUMP-PLUS στοχεύει να βάλει την κινητικότητα εκεί που ανήκει – στην καρδιά της βιώσιμης πόλης.
Μετά το τέλος του εργαστηρίου, στις 27 Ιανουαρίου έλαβε χώρα και η 8η και Τελική Συνάντηση του Προγράμματος, με εκπροσώπους και πολιτικούς παράγοντες & τους συνεργάτες τους, από τις πόλεις-εταίρους του Έργου αλλά και από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα που παρακολουθεί, χρηματοδοτεί και αξιολογεί τέτοιου είδους ερευνητικά και καινοτόμα προγράμματα, κατά την οποία έγινε ένας συνολικός απολογισμός της πορείας του Έργου. Το συνολικό όφελος και η εμπειρία που αποκτήθηκε από το συγκεκριμένο Έργο θα αποτελεί παρακαταθήκη αλλά και τη βάση για τον μελλοντικό σχεδιασμό έξυπνων, προσβάσιμων και βιώσιμων πόλεων με κέντρο τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής του.
1Η ευρωπαϊκή δράση SUMP-PLUS
H Ευρωπαϊκή δράση «SUMP-PLUS: Sustainable Urban Mobility Planning: Pathways and links to Urban Systems”, στην οποία συμμετέχουν ως εταίροι ο Δήμος Πλατανιά και το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης, υλοποιείται στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος Horizon 2020 με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που σχετίζονται με την αστική κινητικότητα και να εκμεταλλευτεί νέες ευκαιρίες, μέσω της ανάπτυξης συμμετοχικών εργαστηρίων και της εφαρμογής καινοτόμων εργαλείων σε διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις. To SUMP-PLUS ενθαρρύνει τη μετάβαση προς πιο βιώσιμες πόλεις και οικονομίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη δημιουργίας ισχυρότερων δεσμών με άλλους τομείς της αστικής ζωής, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός, η γεωργία, το εμπόριο, η εκπαίδευση κτλ.
Στο SUMP-PLUS συμμετέχουν 6 Ευρωπαϊκές πόλεις στις οποίες θα δημιουργηθούν τα συμμετοχικά εργαστήρια (Πλατανιάς-Ελλάδα, Manchester-Ηνωμένο Βασίλειο, Antwerp-Βέλγιο, Klaipeda-Λιθουανία, Alba lulia-Ρουμανία, Lucca-Ιταλία), 3 κορυφαία πανεπιστήμια (University College London, Sciences Ρο, Πολυτεχνείο Κρήτης), 5 φορείς εμπειρογνωμόνων στην βιώσιμη κινητικότητα (VECTOS, ΕΙΡ, FGM-AMOR, ΜΕΜΕΧ και SPACE Syntax Limited) και 2 διεθνείς φορείς (ICLEI European Secretariat Gmbh, Union