Κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ πραγματοποίησε περιοδεία στα γραφεία της Διοίκησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων, σήμερα Παρασκευή 22 Μαΐου. Επικεφαλής της σημερινής περιοδείας οι Αλέκος Μαρινάκης, Γραμματέας της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με την Λαϊκή Συσπείρωση, Νικήτας Μελισσάκης, μέλος της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αποκόρωνα με την Λαϊκή Συσπείρωση και Γιώργος Νταγκουνάκης, μέλος της ΚΕΟΕ.
Μεταξύ άλλων, έγινε συζήτηση για την νέα αντιπυρική περίοδο 2020, μάλιστα 20 μέρες ήδη από την έναρξη της, καθώς εντοπίζονται τεράστια προβλήματα στην αναγκαία προετοιμασία. Προβλήματα που φέρουν την σφραγίδα της κυβέρνησης, αφού και με τον νέο νόμο 4662/2020, ουσιαστικά προωθεί ακόμη περισσότερο την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων σε όλο το φάσμα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας, από την οργάνωση, την εκπαίδευση, την έρευνα, την παροχή υπηρεσιών μέχρι την εκμετάλλευση δασικών οικοσυστημάτων. Μεταφέρει παράλληλα αρμοδιότητες σε δήμους, Περιφέρειες, ιδιώτες, εθελοντικές οργανώσεις ΜΚΟ, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη μείωση δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού και τη μεταφορά του κόστους για την πυροπροστασία και τη δασοπροστασία μέσω της ανταποδοτικότητας εκ νέου στις πλάτες του ελληνικού λαού.
Το Πυροσβεστικό Σώμα, που αποτελεί τον κεντρικό επιχειρησιακό βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας, ασφυκτιά από τεράστιες ελλείψεις σε όλους τους τομείς λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης. Παρά τις μεγάλες όμως ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και η κυβέρνηση της ΝΔ στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού για τη σταδιακή συρρίκνωση των κρατικών δομών και κατά συνέπεια και του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος προς εξυπηρέτηση όσων προαναφέρθηκαν, προσπαθεί να μπαλώσει τα κενά με προσλήψεις εποχικού προσωπικού.
Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση, οι πόλεις και η λαϊκή περιουσία, χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής. Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης δεν μπορούν να καλυφθούν βασικές λαϊκές ανάγκες, να προστατευθούν και να διαχειριστούν η γη, το φυσικό περιβάλλον, τα δάση, οι πόλεις, η φυτική και ζωική παραγωγή και γενικά αυτή η τεράστια περιουσία υπέρ του λαού.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι πρέπει να δυναμώσει ο προσανατολισμός του εργατικού – λαϊκού κινήματος, με αποφασιστικότητα μπορεί να παλέψει για άμεσα ζητήματα, σήμερα, που επείγει η αντιμετώπιση και η λύση τους, όπως:
– Να καταργηθούν όλοι οι αντι-δασικοί νόμοι που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών.
– Να καταργηθεί στο σύνολό του ο Νόμος 4662/2020 με τίτλο “Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού και άλλες διατάξεις”.
– Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού, της πυροπροστασίας και της πολιτικής προστασίας με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικά ατυχήματα και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων.
– Να γίνει αύξηση του μόνιμου προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστική, Δασική Υπηρεσία, τομέας Υγείας και φορείς της Τοπικής Διοίκησης, με σαφή διαχωρισμό των αναγκών για τις προσλήψεις στο ΠΣ σε επιχειρησιακό και διοικητικό προσωπικό.
– Ενίσχυση αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς.
– Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εθνικός εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης ως μέσο, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.
– Η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, της Τοπικής Διοίκησης και ΜΚΟ.
– Να υπάρξει ριζική αλλαγή στον τρόπο εκπαίδευσης των πυροσβεστών, μέσα από ένα τρίχρονο πλάνο εκπαιδευτικής διαδικασίας που θα συμπεριλαμβάνει και την πρακτική εκπαίδευση. Η εκπαίδευση να γίνεται με αξιοποίηση της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης και όλων των απαραίτητων μέσων σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις.
– Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών. Η εξασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, για την κάλυψη των ελλείψεων, καθώς και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων και καταστροφών από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς.
– Εφαρμογή ενός σύγχρονου μισθολογίου για τους πυροσβέστες, που θα λαμβάνει υπόψη και το σημερινό κόστος ζωής. Την ακώλυτη μισθολογική προαγωγή όλων με τα χρόνια υπηρεσίας άσχετα από τον φέροντα βαθμό. Την εφαρμογή πενθήμερης εβδομάδας εργασίας με πλήρη αποζημίωση των υπερωριών, των νυχτερινών, των εξαιρέσιμων και αργιών, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.
– Μονιμοποίηση με σταθερές εργασιακές σχέσεις όλων των 5ετούς θητείας και των εποχικών πυροσβεστών. Να αναπληρώσει το κράτος τις απώλειες -ληστεία- που έγινε στα αποθεματικά των Ταμείων, με το χρηματιστήριο και με το περιβόητο “κούρεμα” και για τα οποία δεν έχουν αναζητηθεί ευθύνες μέχρι σήμερα.
– Να χορηγηθούν όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας για τις αστικές και τις δασικές πυρκαγιές σε όλους τους πυροσβέστες. Να αναγνωριστεί το επάγγελμά τους ως Βαρύ Ανθυγιεινό και Επικίνδυνο και να θεσπιστεί το ΠΔ για την υγιεινή και ασφάλεια στο επιχειρησιακό σκέλος.
– Τη δημιουργία ενός νέου κανονισμού μεταθέσεων με βασική επιδίωξη την αξιοκρατία των αποφάσεων και τη διαρκή εξασφάλιση του οικογενειακού προγραμματισμού στους τόπους συμφερόντων για όλους τους υπαλλήλους του ΠΣ.