Δύο ημέρες μετά την πρώτη κατολίσθηση, τα ξημερώματα της Πέμπτης, το μνημείο υπέστη σοβαρή ζημιά μαζί με τρία σταθμευμένα οχήματα
Δύο ημέρες μετά την κατάρρευση μικρού τμήματος στον Επιπρομαχώνα του Αγ.Δημητρίου στην παλιά πόλη των Χανίων, τα ξημερώματα της Πέμπτης κατέρρευσε το βόρειο τμήμα του μνημείου ενώ μεγάλοι χωμάτινοι όγκοι και πέτρες έπεσαν πάνω σε τρία σταθμευμένα αυτοκίνητα, προκαλώντας εκτεταμμένες ζημιές.
Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στη μία και μισή μετά τα μεσάνυχτα ενώ φαίνεται οτι η κατολίσθηση μπορεί να συνεχιστεί καθώς το νοτιοανατολικό τμήμα κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Είναι ευτύχημα οτι η κατολίσθηση έγινε νύχτα και δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, μια διαπίστωση που, ειδικά αυτές τις ημέρες που ο νομός Χανίων έχει πληγεί από την κακοκαιρία, επαναλήφθηκε συχνά, οτι δηλαδή από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και το 2017, είχαν σημειωθεί μικρής έκτασης κατολισθήσεις στο μνημείο και είχαν ξεκινήσει αμέσως εργασίες για την αποκατάσταση και την στήριξη του Επιπρομαχώνα, όμως αποδείχτηκε οτι αυτές δεν ήταν αρκετές.
Ιδιοκτήτης ενός εκ των αυτοκινήτων πάνω στα οποία κατέληξαν οι χωμάτινοι όγκοι, μιλώντας στο Flashnews.gr σημείωσε οτι το πρόβλημα της ετοιμορροπίας είναι παλιό. Πριν από 20 χρόνια σημειώθηκε η πρώτη κατολίσθηση και οι επεμβάσεις που έγιναν τότε αφενός δεν ήταν οι ενδεδειγμένες, αφετέρου η τοποθέτηση λουλουδιών στο πάνω μέρος του Επιπρομαχώνα, δέσμευε νερό που πότισε εν τέλει το χώμα.
Όπως σημείωσε o κ. Γρηγόρης Καλογιαννάκης:
“Είμαι κάτοικος της Παλιάς Πολης, Αυτό το βουνό που βλέπετε είχε ξαναπέσει πριν 20 χρόνια. Έκαναν τότε την κατασκευή που βλέπετε. Για να πέσει όμως μετά από 15 χρονια σίγουρα η κατασκευή δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Το θέμα είναι οτι, τότε, όταν έπεσε το βουνό, κάποιοι έκαναν παρέμβαση εκει πάνω, στο λεπιδόχωμα που είχαν βάλει οι παλιοί. Το πάνω μέρος ήταν με λεπιδόχωμα και έφευγε το νερό. Ο δήμος, πιο παλιά, φύτεψε λουλούδια και έγινε αυτό που έγινε. Είχε βγει πρόγραμμα, να γίνει ένα αδιάβροχο πλέγμα, πριν 20 χρόνια, το οποιο θα κρατούσε τα νερά να μην μπαίνουν. Η αρχαιολογία που είχε υποχρέωση να το κάνει, δεν το έκανε. Αν η αρχαιολογία είχε κάνει το αδιάβροχο πλέγμα δεν θα έπεφτε. Και θα χαλάσει και το υπόλοιπο. Το χώμα από μέσα είναι ποτισμένο”.
Κάτοικοι δηλώνουν ότι είναι ετοιμόρροπη και η πίσω πλευρά του Επιπρομαχώνα, όπου υπάρχουν δεκάδες δέντρα και οι ρίζες τους πιέζουν το τοίχος με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να πέσει και όταν αυτό συμβεί θα θρηνήσουμε θύματα γιατί σε εκείνο το σημείο κινείται πολύς κόσμος το βράδυ για τη διασκέδασή του.
πηγή flashnews.gr