Επί 16 συναπτά έτη, το ιστορικό κτίριο της 5ης Μεραρχίας τελούσε υπό κατάληψη από την «αλληλέγγυα» συλλογικότητα «RosaNera». Το περασμένο Σάββατο οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε εκκένωση του χώρου, με σκοπό να επιστραφεί στον νόμιμο κάτοχό του, το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Η παραπάνω ενέργεια μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και μόνο να μας χαροποιήσει μπορεί, αφού η αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου κτιρίου αποτελεί μία πάγια θέση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εδώ και αρκετά χρόνια, για την οποία έχει στοχοποιηθεί και λογοκριθεί. Την ίδια στιγμή εφαρμόζεται στην πράξη και ο νόμος κατάργησης του Πανεπιστημιακού Ασύλου που ψηφίστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι. Πανεπιστημιακοί χώροι, επιτέλους, παύουν να λειτουργούν ως γιάφκες, κέντρα ανομίας και παραβατικότητας και επιστρέφουν, άμεσα ή έμμεσα, στους φοιτητές τους.
Στην Ελλάδα του 2020 η αποδαιμονοποιήση των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας οφείλει να αποτελέσει κατάκτηση της νέας γενιάς, και ένας λόγος παραπάνω για τους φοιτητές του ιδρύματός μας, ένας λόγος παραπάνω για τους αυριανούς μηχανικούς. Καιρός οι απαρχαιωμένες πεποιθήσεις που αναπαράγουν ορισμένες μειοψηφίες να αποτελέσουν παρελθόν. Το ερώτημα είναι απλό: Ανάπτυξη, εξωστρέφεια και νέες θέσεις εργασίας ή οπισθοδρόμηση, άρνηση και ιδεοληπτικά στερεότυπα;
Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τους καρπούς που θα επιφέρει η αξιοποίηση χώρων σαν και αυτόν. Πρωτίστως οφείλουμε όλοι να αναλογιστούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτή η επένδυση για εμάς. Για τους φοιτητές. Για τις ανάγκες μας. Ανέκαθεν ήταν πολύ περισσότερες από αυτές που το ίδρυμα μπορούσε να καλύψει. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Με την ετήσια χρηματοδότηση το Πολυτεχνείο θα είναι σε θέση να δώσει λύσεις σε προβλήματα πολλών ετών. Προβλήματα που μας απασχολούν όλους. Οι καλύτερες εργαστηριακές εγκαταστάσεις, τα αναλώσιμα, η επαρκής στέγαση μέχρι και οι εκπαιδευτικές επισκέψεις που είναι καιρός να πραγματοποιηθούν. Η προϋπόθεση για να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω είναι προφανής. Και το «πως;» είναι που πρέπει να μας απασχολεί. Γιατί πάνω απ’ όλα είμαστε φοιτητές και διεκδικούμε μία καλύτερη ακαδημαϊκή καθημερινότητα.
Σύγχρονες εγκαταστάσεις, κάλυψη βασικών αναγκών αλλά και σεβασμός στον φοιτητή είναι κάποια από τα σημαντικότερα κριτήρια για την ακαδημαϊκή αναγνώριση ενός ιδρύματος. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη ευκαιρία να φέρουμε το Πολυτεχνείο στην θέση που του αρμόζει, καθιστώντας το ανταγωνιστικό σε σχέση με κορυφαία Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.
ΑΣ ΜΗΝ ΤΗΝ ΧΑΡΑΜΙΣΟΥΜΕ!
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολυτεχνείου Κρήτης