Εδώ και ενάμιση χρόνο, η πανδημία έχει αλλάξει τις ζωές μας ριζικά, αναγκάζοντάς μας να προσαρμοστούμε σε μία νέα πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα φυσικά η οποία και για τους φοιτητές είναι σκληρή, αφού ο φυσικός μας χώρος, το Πανεπιστήμιο, κατ’ ανάγκη αντικαταστάθηκε από τους υπολογιστές μας και ο όρος «εξ αποστάσεως» εισήχθη στο λεξιλόγιό μας. Σήμερα ο μήνας έχει 18. Και αν υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο το αναφέρουμε, αυτός δεν είναι άλλος από την εξεταστική του Ιουνίου που είναι πιο κοντά από ποτέ. Φυσικό επακόλουθο λοιπόν η ημερομηνία έναρξης, το πρόγραμμα και κυρίως ο τρόπος διεξαγωγής της, να απασχολεί έντονα τη φοιτητική κοινότητα του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Βρισκόμαστε στα Χανιά, σε μία περιοχή ακριτική, στην επαρχία, και το μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητών προέρχεται από την ηπειρωτική Ελλάδα. Γεγονός που συνεπάγεται και περισσότερα έξοδα διαβίωσης, σε μία περίοδο που πάρα πολλές οικογένειες έχουν πληγωθεί και οικονομικά. Με τα Πανεπιστήμια έτσι, να λειτουργούν από απόσταση όλο αυτόν τον καιρό, πολλοί φοιτητές διέκοψαν την ενοικίαση των κατοικιών τους και επέστρεψαν στα πατρικά τους έως ότου επέλθει μία κάποια κανονικότητα, ενώ περιττό να αναφερθεί πως οι περισσότεροι πρωτοετείς δεν έχουν ενοικιάσει καν. Απολύτως λογικό θα έλεγε κάνεις αφού η παρουσία μας στην πόλη που σπουδάζουμε δεν ήταν αναγκαία.
Το ερώτημα λοιπόν για την εξεταστική που πλησιάζει και με το τοπίο να έχει διαμορφωθεί ως έχει, είναι εξετάσεις δια ζώσης ή εξ αποστάσεως;
Υπάρχουν φωνές οι οποίες δικαιολογημένα υποστηρίζουν πως κάποια στιγμή πρέπει να επιστρέψουμε στα αμφιθέατρα. Όμως θα ήταν σώφρoν να σκεφτεί κανείς αν κάτι τέτοιο τη δεδομένη χρονική στιγμή, μπορεί να επιτευχθεί, χωρίς παράπλευρες απώλειες. Διότι μία ενδεχόμενη δια ζώσης διαδικασία θα υποχρεώσει τους φοιτητές να επιστρέψουν στα Χανιά. Και διερωτώμεθα. Μήπως μία τέτοια απερίσκεπτη και βιαστική καθ’ ημών απόφαση αντί να επιλύσει προβλήματα, θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα και ενδεχομένως κάποιου είδους διάκριση; Ας μην ξεχνάμε πως είναι δικαίωμά μας να εξεταστούμε και να μην πάει χαμένο ένα ολόκληρο εξάμηνο. Και κάτι τέτοιο σε μία δια ζώσης διαδικασία διακυβεύεται. Και δεν θα έπρεπε. Δεν αξίζει κανένας φοιτητής να αποκλειστεί.
Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ λοιπόν και ως 1η δύναμη στο Πολυτεχνείο Κρήτης, η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Εξ αποστάσεως εξεταστική και τον Ιούνιο, για λόγους προφανείς. Αυτή τη στιγμή οι συνθήκες μόνο κατάλληλες δεν είναι για κάτι διαφορετικό. Καλούμε τη Διοίκηση του ιδρύματος και της κάθε σχολής ξεχωριστά να πάρει τη σωστή απόφαση. Αυτή που συμφέρει όλους τους φοιτητές και όχι μόνο μία μερίδα εξ αυτών.
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ