Χανιά:Έκθεση σύγχρονης τέχνης “LA DIVINA II” στην Αίθουσα Τέχνης “αγκάθι-κartάλος”στην Αθήνα

ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ
«La Divina ΙΙ»
ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ αγκάθι – κartάλος

ΑΘΗΝΑ.- Tιμώντας την μεγάλη αοιδό του λυρικού θεάτρου Μαρία Κάλλας, η Αίθουσα Τέχνης αγκάθι-κartάλος και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Δήμο Πλατανιά διοργανώνουν και παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «La Divina ΙΙ» στην Αίθουσα Τέχνης αγκάθι-κartάλος, Μηθύμνης 12 & Επτανήσου, Κυψέλη, Αθήνα.
Τα εγκαίνια της έκθεσης «La Divina ΙΙ» θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024, από 18:00 έως 21:00.
Την έκθεση επιμελούνται ο Διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης κ. Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον κ. Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χρήστος Αλατσάκης, Πελαγία Ανδρουλάκη, Γιάννης Γαβαλάς, Νίκος Γιαβρόπουλος, Φάνης Γουλής, Αργυρώ Δρίβα, Μαρία Κελαϊδή, Χαρά Κολαΐτη (Άννα Γούλα), Φίλιππος Κούτρικας, Μαρίνα Κροντηρά, Ανδρέας Λάσκαρης, Γιώργος Λεωνιδόπουλος, Κοσμάς Λιλικάκης, Χρυσάνθη Λυμπεραίου, Ματθαίος Μακαρόνας, Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, Εριέττα Μαρκαντωνάτου, Ιωάννης Μονογυιός, Evi Baloo, Robert Barcia, Νίκος Μπασιάς, Αλεξάνδρα Μπενάκη, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Κλειώ Μπολιεράκη, Κωνσταντίνα Μπολιεράκη, Ρένα Μπραουδάκη, Θεόδωρος Μπρουσκομάτης, Ασπασία Παπαδοπεράκη, Γιώργος Πετράκης, Παναγιώτα Πιτσιρή, Νατάσσα Πουλαντζά, Πάνος Ρήγας, Βασιλική Σαμουηλίδου, Χρυσούλα Σκεπετζή, Άγγελος Σκούρτης, Κώστας Σπανάκης, Γρηγόριος Στάμου, Αντώνης Τριανταφύλλου, Ειρήνη Τσιράκη, Αποστόλης Φιλίππου, Αντώνης Φραντζεσκάκης, Loes Huis In’t Velt, Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης και Νίκος Χιωτίνης.
Το βράδυ των εγκαινίων οι μουσικοί Κώστας Κοκολογιαννάκης και Γιάννης Ρενδούμης θα τραγουδήσουν άριες από τις όπερες που αγάπησε η Κάλλας και ο Αποστόλης Φιλίππου με την Λαμπρινή Μποβιάτσου θα παρουσιάσουν performance με αναφορά στη ζωή και τη δράση της Ντίβας.
Η πρώτη παρουσίαση της έκθεσης, με τίτλο «La Divina», έγινε στο Πολύκεντρο Βουκολιών του Δήμου Πλατανιά, στο Νομό Χανίων της Κρήτης, το Φθινόπωρο του 2023, τιμώντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας (16.11.1923).
Η Μαρία Κάλλας υπήρξε, κατά γενική ομολογία, η καλλιτέχνιδα του λυρικού θεάτρου με τη μεγαλύτερη επιρροή κατά τον εικοστό αιώνα. Ακόμα και σήμερα, τόσα χρόνια μετά την πρώιμη εκδημία της, εκτιμάται η φωνή και η ερμηνεία της σε μια μεγάλη γκάμα έργων της όπερας. Το μουσικό και δραματικό της ταλέντο της χάρισαν το προσωνύμιο “La Divina” (Η Θεϊκή) και τους χαρακτηρισμούς της ντίβας και της πριμαντόνας. Η μέθεξη την οποία απαίτησε, πρόβαλε και βίωσε μεταξύ τέχνης και ζωής την έκανε είδωλο τόσο για το κοινό όσο και για πολλούς εικαστικούς καλλιτέχνες οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τη διαδρομή και την πορεία της που ήταν ολοκληρωτικά αφιερωμένη στην τέχνη και την αγάπη, σα να επεδίωκε να ζήσει στην πραγματική ζωή, τους ρόλους που εκλήθη να παίξει στην όπερα. Έχοντας επάξια κερδίσει την αναγνώριση ως το φωτεινό αστέρι του λυρικού θεάτρου για την απόδοση των πολύπλευρων οπερατικών ρόλων, η Μαρία Κάλλας εκτιμήθηκε για το δραματικό της ταλέντο, την επιβλητική παρουσία της στη σκηνή και την αψεγάδιαστη μουσική της συνέπεια και τεχνική.
Ο επιμελητής Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος σημειώνει: «Αυτό που ήταν πραγματικά υπέροχο στην περίπτωση της Κάλλας ήταν η λυρική της προσωπικότητα που έδινε στην παράστασή της μια μοναδική και συγκινητική αίσθηση αλήθειας και ειλικρίνειας στο συναίσθημα. Αν και ο λυρισμός ως ποιότητα και αξία προέρχεται από τη μουσική, είχε μια σταδιοδρομία και στις εικαστικές τέχνες. Σύμφωνα με τον Robert Reiff το λυρικό είναι αυτό που σχετίζεται με τη λύρα και κατά προέκταση με τη φωνή και σημαίνει μια έντονη σύνδεση με το συναίσθημα που καταλήγει σε μια φόρμα η οποία είναι ανολοκλήρωτη, λεπτή και υπαινικτική, που γίνεται κατανοητή συν τω χρόνω και είναι συγκινητική αλλά χωρίς να είναι άμεση και στιγμιαία η επιρροή της. Στον βαθμό που και οι εικαστικοί καλλιτέχνες επιδιώκουν να κοινωνήσουν συναισθηματικές καταστάσεις, το επίθετο λυρικός εφαρμόζει και στην περίπτωσή τους».
Η έκθεση «La Divina ΙΙ» παρουσιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης αγκάθι-κartάλος σε παραγωγή της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Δήμου Πλατανιά και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον, συνδιοργανώνεται από την Αίθουσα Τέχνης Match More, το Ζεύξις Art Studio και συμμετέχει στο εικαστικό πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT 2024.
Η έκθεση παρουσιάζει έργα σχεδίου, ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κεραμικής, φωτογραφίας, κατασκευών, εγκαταστάσεων και performance, θα είναι ανοικτή για το κοινό στην Αίθουσα Τέχνης αγκάθι-κartάλος από Τρίτη έως Σάββατο 11:30-13:30 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 18:30-20:30, μέχρι 29.02.2024, με ελεύθερη είσοδο.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ειδικές δράσεις και ξεναγήσεις στα έργα των καλλιτεχνών.

H Aίθουσα Tέχνης αγκάθι – κartάλος ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το 1976, στο ισόγειο ενός νεοκλασικού κτιρίου στην Πλατεία Aμερικής στην Αθήνα. Kύριος στόχος ήταν και είναι η δημιουργία ενός χώρου με δυνατότητες παρουσίασης καταξιωμένων αλλά και νέων καλλιτεχνών. Παράλληλα με την ύπαρξη ενός μικρού, αλλά σωστά οργανωμένου βιβλιοπωλείου, θα αποτελούσε έναν τόπο ζωντανό, με νέες προτάσεις και ιδέες γύρω από την τέχνη. Στα σχεδόν 50 χρόνια λειτουργίας του χώρου οργανώθηκαν και παρουσιάστηκαν περισσότερες από 300 ατομικές εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Στα πλαίσια των εικαστικών παρουσιάσεων συχνά διοργανώνονται μουσικές και λογοτεχνικές δράσεις. Στις δραστηριότητες της Αίθουσας Τέχνης αγκάθι – κartάλος εντάσσεται και η έκδοση πολλαπλών έργων και λευκωμάτων μονογραφίας Μεγάλων Ζωγράφων όπως των: Γιάννη Tσαρούχη, Δημήτρη Mυταρά, Όπυ Zούνη, Χρίστου Kαρά, Αλέκου Φασιανού κ.ά. Στις διοργανώσεις Αrt-Athina και Art-Thessaloniki το αγκάθι – κartάλος συμμετέχει πάντοτε με ατομικές εκθέσεις σημαντικών και επιδραστικών σύγχρονων καλλιτεχνών. H ευαισθησία, το κέφι, η δημιουργική διάθεση και η τόλμη για παρεμβάσεις είναι τα στοιχεία που καθορίζουν το στίγμα για το μέλλον της Αίθουσας Τέχνης αγκάθι – κartάλος.

Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές» υλοποιείται από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον σε συνεργασία με την Πε¬ριφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και από τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανά¬πτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών σε ολόκληρο το Νομό Χανίων.
Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσε¬ων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημι-ουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των εικαστικών δράσεων και αναζητήσεων, τόσο για τους καταξιωμένους Δασκάλους της Τέχνης, όσο και τους ταλαντούχους Νέους Δημιουργούς.
Παράλληλα με την προβολή του τόπου μας και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.

H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων κουλτούρας στην ενδοχώρα του νησιού.
Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες – δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτιρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.
Σήμερα το «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών Χανίων» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται έξι μεγάλα προγράμματα Επικοινωνίας, Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού: 1.«Ο Δρόμος των Μουσείων», 2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών», 3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές», 4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης δημιουργούν Πολιτισμό», 5.«Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών – Olivepress Art Residency» & 6.«Το Βήμα της Τέχνης».
Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.