Οι εκδόσεις “Κίχλη” και το Comixadiko σας προσκαλούν στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Αριάδνης Καλοκύρη, “Σχέδιο Κήπου”
ΣΧΕΔΙΑΖΩ ΣΗΜΑΙΝΕΙ καταγράφω τα πολλαπλά σενάρια της φαντασίας για κάτι που πρόκειται να γίνει. Όσο είμαστε στην αρχή, υπάρχει η ελευθερία της δοκιμής – διαφορετικές εκδοχές οδηγούν σε διαφορετικές πορείες. Σταδιακά όμως καλούμαστε να επιλέξουμε.
Αν το σχέδιο προορίζεται για κήπο, τότε όλα γίνονται ακόμα πιο ρευστά. Η πρώτη ύλη αλλάζει χρώμα και πρόσωπα, γίνεται σώμα που ανθίζει και ερημώνει στο κύμα εναλλασσόμενων εποχών. Κήπος βυθός, κήπος ανάμνηση, κήπος σπίτι· στην άμμο ή στα σύννεφα. Οι επισκέπτες του, λέξεις πουλιά, απομονώνουν το βλέμμα σε μια καταιγιστική θάλασσα ζωής.
Πόσο να καθόρισε το αρχικό σχέδιο, την παλλόμενη μορφή του κήπου;
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Ζωή Γεωργούλα
Κατερίνα Νανούρη
Ποιήματα θα διαβάσει η Κατερίνα Μαντίλ.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ σχέδιο + κείμενο (Ένα δικό μας δωμάτιο)
με τις Αριάδνη Καλοκύρη και Μαΐτα Χατζηιωαννίδου
Πρόκειται για ένα σχεδιο-κειμενικό εργαστήριο που στοχεύει στον πειραματισμό με δημιουργικούς τρόπους έκφρασης, αποτύπωσης και σύνθεσης.
Μέσα από αλληλένδετες ασκήσεις, με εναλλασσόμενα εργαλεία το κείμενο και το σχέδιο, θα εξερευνήσουμε τη δυναμική συγγένεια λέξεων και σχεδίων, τη σχέση που αναπτύσσουμε με κάτι όταν το παρατηρούμε, καθώς και τον ρόλο του χώρου στο εδώ και τώρα.
Πού βρίσκεται το αντικείμενο, τι ή ποιος είναι κοντά του, ποιες πόρτες σε πραγματικούς ή φανταστικούς χώρους μας ανοίγει;
Θα έρθουμε σε επαφή με τεχνικά και δημιουργικά εργαλεία από τα πεδία της συγγραφής και του σχεδίου. Θα κρατήσουμε σημειώσεις, θα δοκιμάσουμε και εν τέλει, συνδυάζοντας ό,τι ήδη δουλέψαμε κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα επιχειρήσουμε να συνθέσουμε την εκδοχή του δικού μας προσωπικού χώρου.
Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο δεν απαιτείται προηγούμενη σχετική εμπειρία. Ό,τι χρειαστούμε θα υπάρχει στον χώρο!
Eγγραφή: https://www.comixadiko.gr/index.php?route=product/product&path=141&product_id=2554
(η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν για τους patreon όλων των βαθμίδων:
https://www.patreon.com/chaniartoon )
Κυριακή 6 Απριλίου 2025, 11:00
Διάρκεια 3 ώρες
Comixadiko, Ξέπαπα 15, Χανιά Κρήτης
Η Αριάδνη Καλοκύρη σπούδασε αρχιτεκτονική και θέατρο. Συνιδρύτρια του δημιουργικού γραφείου Pencilcase, ασχολείται με τον γραφιστικό σχεδιασμό. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Χώρα αναμονής (εκδόσεις Κίχλη, 2021) και Σχέδιο κήπου (Κίχλη, 2024).
Η Χώρα αναμονής συμπεριλήφθηκε στις βραχείες λίστες των βραβείων του Αναγνώστη και της Εταιρείας Συγγραφέων, στην κατηγορία Πρωτοεμφανιζόμενοι στην Ποίηση. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά, συλλογικές εκδόσεις και ανθολογίες.
Η Μαΐτα Χατζηιωαννίδου εργάζεται ως γραφίστρια. Σπούδασε αρχιτεκτονική και έχει συνιδρύσει το Loopo Studio – αρχιτεκτονικός & γραφιστικός σχεδιασμός.
Επικοινωνεί το προσωπικό της έργο κυρίως μέσα από αυτοεκδόσεις και εργαστήρια. Οι εικόνες που σχεδιάζει σχετίζονται με τον κόσμο των φυτών, τον οικείο χώρο του σπιτιού, το σώμα.
Σχέδιά της έχουν δημοσιευτεί σε φυσικά και ψηφιακά περιοδικά και εκδοσεις. Έχει αυτοεκδόσει τα βιβλία Εύφλεκτη γη (2022, με την Αριάδνη Καλοκύρη), Αφροδίτες (2018), 2 (2018), 2017 A casa (2016). Πιστεύοντας στην εμπλοκή του σώματος σε πτυχές της προσωπικής και συλλογικής ζωής, εμπλουτίζει την πρακτική της μέσα από την ενασχόλησή της με τον χορό.