Η ερευνητική ομάδα indigo (Industrial and Digital Innovations Research Group) της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης Διοίκησης, με επιστημονικά υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Γιώργο Αραμπατζή, διοργάνωσε επιστημονική συνάντηση εργασίας του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου FACTLOG (Energy-Aware Factory Analytics for Process Industries) την Τρίτη 5 και την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021. Το έργο βρίσκεται στον δεύτερο χρόνο υλοποίησής του και συντονίζεται από την Ιταλική εταιρεία Maggioli SpA.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου – Μεγάλο Αρσενάλι με συνδιοργανωτή την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Χανιών – Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΕΠΠΕΔΗΧ–ΚΑΜ). Στην συνάντηση συμμετείχαν ερευνητικά κέντρα, βιομηχανικοί εταίροι και οργανισμοί από 11 χώρες (Ιταλία, Ελλάδα, Ελβετία, Γερμανία, Τουρκία, Σερβία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ρουμανία)
Το FACTLOG προάγει τον μετασχηματισμό των παραγωγικών συστημάτων στo πλαίσιo της Βιομηχανίας 4.0 (Industry 4.0), προωθώντας την έννοια του Γνωστικού Εργοστασίου (Cognitive Factory) στη Βιομηχανία Διεργασιών (Process Industry). Η Βιομηχανία 4.0 σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις επιχειρήσεις, καθιστώντας εμφανές ότι η γνώση μπορεί να βελτιώσει τη συμπεριφορά ενός σύνθετου παραγωγικού συστήματος. Η ικανότητα παρατήρησης της συμπεριφοράς, σε συνδυασμό με τη μοντελοποίηση, παρακολούθηση και έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας μέσω ψηφιακών διδύμων, μπορούν να μετατρέψουν το εργοστάσιο σε ένα ευέλικτο σύστημα που μπορεί να βελτιστοποιεί αυτόματα την απόδοσή του.
Το θέμα της επιστημονικής συνάντησης ήταν η επικαιροποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας και η προσαρμογή της στους πέντε βιομηχανικούς πιλότους του έργου:
• TÜPRAŞ Refinery (Τουρκία)
• Piacenza, Textile Industry (Ιταλία)
• Continental, Automotive Manufacturer (Ρουμανία)
• BRC, Steel Manufacturer (Ηνωμένο Βασίλειο)
• JEMS, Waste to Fuel (Σλοβενία)
Τα σχόλια είναι κλειστά.