Αν και ακόμα δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές ζημιές στην παραγωγή, προβληματίζει η εμφάνιση του δάκου
Εμφανή είναι τα σημάδια δακοπροσβολών σε αρκετούς ελαιώνες σε διάφορα σημεία του νομού Χανίων, ενώ ο τρίτος ψεκασμός στις περισσότερες περιοχές δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.
Πάντως, σύμφωνα με συνεταιρισμούς και κοινωφελείς και αναπτυξιακές επιχειρήσεις Δήμων που υλοποιούν μεγάλο μέρος της δακοκτονίας στα Χανιά, παρότι οι αριθμοί του δάκου παρουσιάζονται αυξημένοι, ακόμη δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές ζημιές στην παραγωγή ελιάς και οι αντίστοιχες προσβολές εντοπίζονται τοπικά και κατά περιοχές.
Σύμφωνα με τον «Αγροτικό Συνεταιρισμό Γραμβούσας» που εφαρμόζει τη δακοκτονία στους Δήμους Κισσάμου και Χανίων, στα παραλιακά της Κισσάμου, ο τρίτος ψεκασμός που θα ξεκινήσει στις 16 Αυγούστου, ενώ από τις 16-19 Αυγούστου θα προχωρήσει και στους ελαιώνες της ενδοχώρας.
Έξαρση του δάκου παρατηρείται σύμφωνα με τα «Χανιώτικα νέα», σε περιοχές που επικρατεί μεγάλη υγρασία, οι αριθμοί του παρουσιάζονται αυξημένοι, αλλά ακόμη δεν έχουν καταγραφεί μεγάλες ζημιές.
Σε ό,τι αφορά στον Δήμο Πλατανιά, που έχει και τον μεγαλύτερο αριθμό ελαιοδένδρων στο νομό, η «Κοινωφελής Επιχείρηση» του Δήμου που έχει αναλάβει εργολαβικά το έργο της δακοκτονίας θα ξεκινήσει τον τρίτο ψεκασμό από τις 20 Αυγούστου. Οι αριθμοί του εντόμου παρουσιάζουν αύξηση ανάλογα με την περιοχή, ενώ εκεί διαπιστώνονται προσβολές αλλά σε μικρότερο επίπεδο.
Αντίθετα, στην Αποκόρωνα ο τρίτος ψεκασμός ξεκίνησε ήδη από την «Αναπτυξιακή» του Δήμου από τις αρχές της εβδομάδας στο παραλιακό μέτωπο από τις Καλύβες και τον Τσιβαρά, την Πλάκα, το Γαβαλοχώρι, τον Κεφαλά, το Κόκκινο Χωριό και τη Μάζα, ενω στο 90% και πλεον των ελαιώνων του Δήμου δεν υπαρχουν προσβολές. Ωστόσο υπάρχει ανησυχία λόγω του αυξημένου αριθμού των δάκων.
Σημειώνεται πως υπάρχουν εργολάβοι και γεωπόνοι που συστήνουν στους παραγωγούς να προχωρήσουν από μόνοι τους σε ενισχυτικούς δολωματικούς ψεκασμούς, προκειμένου να βοηθηθούν από την πλευρά τους στην αντιμετώπιση του εντόμου.
Ωστόσο, έχουν ήδη αναφερθεί πολλές περιπτώσεις που μεγάλα παράγωγα, οι οποίοι ανησυχούν μήπως έχουν τις ζημιές του 2019, προχωρούν σε ολικές καλύψεις με τη χρήση και «τουρμπινών». Τακτικές που δεν ενδείκνυνται για την προστασία της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου.