Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της πρακτικής άσκησης σπουδαστών και σπουδαστριών της Σχολής Kηπουρών Τοπίου από τα Κρατίδια της Γερμανίας Rheinland-Pfalz, Saarland και Nordrhein-Westfalen και τις αντίστοιχες Επαγγελματικές Σχολές υπό την καθοδήγηση των Εκπαιδευτών τους Alexander Kreisel, Michael Hemmes κ.ά. Φέτος συμμετείχαν, λόγω των επετειακών εκδηλώσεων, επιχειρηματικοί παράγοντες που διαπρέπουν στο χώρο κατασκευής κήπων, καθώς και το Προεδρείο της Ένωσης Κηπουρών του Τοπίου του Κρατιδίου Reinlad-Pfalz της Γερμανίας.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς όλους όσοι συμμετείχαν τα τελευταία 25 χρόνια, με απαρχή το 1996 μέχρι σήμερα ανελλιπώς, με πρωτοβουλία του Καθηγητή Eckhart Boy, ο οποίος και συνταξιοδοτείται πλέον. Η εκδήλωση περιελάμβανε δύο μέρη: Την Ακολουθία του Αγιασμού, την οποία τέλεσε ο π. Θεολόγος της Ιεράς Μονής Γωνιάς και ο π. Διονύσιος, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού της Αγίας Μαρίνας Κολυμπαρίου. Ο π. Θεολόγος καλωσόρισε τους σπουδαστές και τους καθηγητές και τους συνεχάρη για το θαυμάσιο αυτό έργο που αφήνουν στην περιοχή μας. Το δεύτερο μέρος περιελάμβανε επετειακή εκδήλωση, στην οποία μίλησαν ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, ο κ. Alexander Kreisel και ο Δήμαρχος της πόλης Nieder-Olm κ. Dirk Hasenfuss, με αφορμή την επίσκεψη αλληλογνωριμίας με τον Δήμο Πλατανιά και την ενδεχόμενη αδελφοποίηση των δύο Δήμων, καθώς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κηπουρών του Τοπίου του παραπάνω Κρατιδίου κ. Michael Gesellchen.
Από όλους τονίσθηκε η σημασία του Προγράμματος, το οποίο έχει ως στόχο τη γνώση χρήσης της πέτρας, δημιουργώντας ψηφιδωτά και μονοπάτια και γέφυρες εμπνευσμένα τόσο από την κρητική παραδοσιακή τέχνη, όσο και από τα σύμβολα της χριστιανικής παράδοσης και εντάσσεται στην πρακτική άσκηση του τελευταίου έτους σπουδών τους. Επίσης, σημειώθηκε ότι η όλη προσπάθεια φέρνει πιο κοντά στους νέους στις αξίες της καταλλαγής και της αλληλεγγύης για το μέλλον του κοινού μας ευρωπαϊκού «οίκου». Επίσης έγινε και η απονομή τιμητικής διάκρισης (Caspari Preis) στον συνεργάτη της ΟΑΚ κ. Στέλιο Καλατζάκη, ο οποίος επί 25 έτη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του όλου Προγράμματος.
Η προσπάθεια στηρίζεται από τα Ευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά Προγράμματα και οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό και την ιστορία της Κρήτης και να επισκεφθούν την ενδοχώρα, Ιερούς Ναούς, Μουσεία και αξιοθέατα της περιοχής.
Τον συντονισμό, την οργάνωση και τη διεκπεραίωση του όλου Προγράμματος έχει η κα Αικατερίνη Καρκαλά, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Ιδρύματος, με την υποστήριξη της εθελόντριας Malena Gastler, του Συλλόγου “Aktion Sühnezeichen» της Γερμανίας. Στην τελετή παρευρέθησαν, επίσης, οι Στέλιος Παπαδάκης, Γυμνασιάρχης Κολυμπαρίου, Ζαχαρίας Κουτουλάκης, Λυκειάρχης Κολυμπαρίου, εκπαιδευτικοί της περιοχής, φίλοι της Ακαδημίας, καθώς και οι συμμετέχοντες στο Εργαστήρι Αγιογραφίας με την υπεύθυνη κα Κωνσταντίνα Στεφανάκη.
Τα σχόλια είναι κλειστά.