Ο Μ. Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με την Λαϊκή Συσπείρωση απεύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σχολικής Φυσικής Αγωγής και Αθλητικής Επιστήμης που πραγματοποιείται στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης στις 7-8-9/5/2021.
«Το συνέδριό σας, τούτη την ώρα, αποκτά ιδιαίτερη αξία, λόγω των συνεπειών της πανδημίας, αλλά και τη δίψα του λαού μας για εναλλακτικές διεξόδους, στον ελάχιστο, εναπομείναντα, ελεύθερο χρόνο.
Σήμερα, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, τα εξαντλητικά ωράρια, η τηλεργασία, η εξαφάνιση της σταθερής δουλειάς, του σταθερού ωραρίου, η επιχειρούμενη κατάργηση του 8ωρου με την καθιέρωση της 10ωρης εργασίας, για την πλειοψηφία των νέων ατόμων, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, ακόμη και ασθένειες (καρδιαγγειακές, μυοσκελετικές, ψυχικές, κ.ά.), που σε συνδυασμό με την κακή διατροφή, εμφανίζονται πολύ νωρίς και επηρεάζουν κυρίως τις νέες και παραγωγικές ηλικίες.
Η Φυσική Αγωγή αφορά τη διαμόρφωση όρων και προϋποθέσεων, ώστε οργανώνοντας με συστηματικό τρόπο την ενασχόληση με τη σωματική κίνηση να εξασφαλίζεται ποιότητα ζωής για τον άνθρωπο.
Άρα, δεν είναι πολυτέλεια να ασχολείται κάποιος με τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό.
Δεν είναι υπερβολή να διεκδικούμε σύγχρονες αθλητικές υποδομές, περισσότερους μόνιμους και καλά αμειβόμενους γυμναστές στα σχολεία, περισσότερες ώρες άσκησης, ελεύθερη πρόσβαση για τα παιδιά, τους νέους, τις νέες αλλά και τις μεγαλύτερες ηλικίες.
Κατά συνέπεια δεν μπορούμε σήμερα να δεχτούμε ως ρεαλιστικό, ως φυσιολογικό τη μείωση των απαιτήσεων, δηλαδή να μάθουμε να ζούμε με τα λίγα.
Στην αντίληψη του ΚΚΕ, για το Ενιαίο 12χρονο, Υποχρεωτικό, Βασικό, Καθολικό για όλους χωρίς διακρίσεις σχολείο, δεν κατατάσσει τη φυσική αγωγή, σαν δευτερεύων μάθημα, αποκλειστικά για εκτόνωση. Για να είναι ο νους υγιής, πρέπει και το σώμα να είναι υγιές («Νους υγιής εν σώματι υγιεί»).
Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη λογική που λέει : «Γιατί να γυμναστείς αφού δεν έχεις ταλέντο ή αφού δεν θα προχωρήσεις σε πρωταθλητισμό;».
Ασχολούμαστε με τη Φυσική Αγωγή στην Εκπαίδευση διότι εδώ μπαίνουν οι βάσεις και για τη θωράκιση της υγείας, αλλά και για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου.
Μέσα από τον αθλητισμό μαθαίνει ο άνθρωπος, με βιωματικό τρόπο, να αγωνίζεται, δηλαδή να βάζει στόχους και να τους κατακτά.
Είμαστε πολέμιοι του ανταγωνισμού ως μέσο ανάπτυξης, προόδου και επίλυσης των προβλημάτων του ανθρώπου. Ανταγωνισμός σημαίνει επικράτηση του ισχυρού και εξαφάνιση του αδύναμου. Καμία σχέση με την ευγενή άμιλλα.
Ο ανταγωνισμός αλλοιώνει το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, εμποτίζοντάς το με τις δικές της αξίες, του ατομισμού, της ιδιοτέλειας και του κέρδους. Ο πρώτος τα παίρνει όλα, ο δεύτερος τίποτα, συνδέοντας τη διάκριση με το κέρδος, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα, μετατρέποντας τους αθλητές σε εργαλεία αναλώσιμα, που κινούν τη βιομηχανία θεάματος με κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.
Δεν θέλουμε άνθρωπο παθητικό, αδρανή και στην ανάγκη ναρκωμένο με οποιονδήποτε τρόπο, αρκεί να μη ζητά δικαιώματα και καλύτερη ζωή.
Ο αθλητισμός συμβάλλει ώστε ο άνθρωπος να γίνεται ενεργητικός και δραστήριος. Η συστηματική άσκηση, η οργανωμένη σωματική δραστηριότητα ακονίζει τη σκέψη, ευνοεί τη διάθεση και τη βούληση.
Η Φυσική Αγωγή στο σχολικό πρόγραμμα αντιμετωπίζεται ως «ένα ακόμα μάθημα». Δεν είναι μόνο αυτό.
Είναι μια πολύ πιο σύνθετη και σημαντική δραστηριότητα, που με τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει δημιουργικά στο χώρο του σχολείου.
Αντισταθμίζει με σύγχρονα μέσα και μεθόδους το τεράστιο «κινητικό έλλειμμα» που συσσωρεύεται στα παιδιά στις μέρες μας, από την παρατεταμένη καθήλωσή τους στα θρανία, μπροστά στον υπολογιστή, ή στην τηλεόραση.
Και όταν λέμε κατάλληλες συνθήκες δεν εννοούμε αυτό που γίνεται σήμερα, όπου ο δάσκαλος να έχει αντικαταστήσει τον γυμναστή σε πολλά σχολεία, οι υποδομές να μη συντηρούνται στοιχειωδώς, ο εξοπλισμός να είναι παμπάλαιος ή ανύπαρκτος.
Και οπωσδήποτε δεν εννοούμε αυτό το αίσχος που η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών πληρώνει αδρά τον προαθλητικό έλεγχο, για το παιδί που θα πάει στην Α’ Δημοτικού. Ένα άλλο μέρος των μαθητών να «βολεύεται» με εθελοντικές προσφορές γιατρών, κι ένα άλλο, καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό, να μην κάνει καθόλου εξετάσεις.
Οι εκάστοτε ηγεσίες, τόσο του υπουργείου Παιδείας όσο και της ΓΓΑ δίνουν αφειδώς οδηγίες, μα ποτέ δεν εγκρίνουν κονδύλια για τον προαθλητικό έλεγχο. Μόνο στέλνουν τους γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Ως ΚΚΕ έχουμε καταθέσει την πρόταση για την καθιέρωση, ανά τρίμηνο, δωρεάν προληπτικών και εξειδικευμένων εξετάσεων, για όλους τους μαθητές, με ευθύνη του κράτους και με την εξασφάλιση της παρουσίας αθλίατρου σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες και τους αγώνες.
Βλέπετε κι εδώ πώς μπαίνει εμπόδιο η μετατροπή της Υγείας, της πρόληψης, σε εμπόρευμα, ως τομέας κερδοφόρος της οικονομίας της αγοράς.
Δεν μπορεί, επομένως, μέσα σ’ αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια το αγαθό της Φυσικής Αγωγής να το χαίρεται πραγματικά ο λαός μας και ειδικά η νεολαία.
Θα υποβαθμίζεται συνεχώς στο αναλυτικό πρόγραμμα όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης. Θα συνεχίζονται να δίνονται ελάχιστες ώρες στο σχολικό πρόγραμμα, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και διεθνείς οργανισμοί υγείας προτείνουν οι μαθητές 5- 18 ετών να ασχολούνται κατ’ ελάχιστο 420 λεπτά την εβδομάδα (60 λεπτά την ημέρα). Θα παραμένουν οι ελλείψεις καθηγητών αντίστοιχης ειδικότητας, ο ανύπαρκτος εξοπλισμός και προαθλητικός έλεγχος στα σχολεία.
Το ΚΚΕ βλέπει θετικά τις τέσσερις προτάσεις που έχουν διατυπώσει ομόφωνα τα 5 τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της χώρας και του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άσκησης για τις ώρες Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο σχολείο, όπως : «(1) Όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης να παρέχουν τουλάχιστον 60 λεπτά άθλησης την ημέρα για όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες, είτε μέσα από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής είτε στο χρόνο δραστηριοτήτων του ολοήμερου σχολείου, (2) Οι διδακτικές ώρες της Φυσικής Αγωγής από την 1 η ως την 4η Δημοτικού να είναι τουλάχιστον 4 την εβδομάδα, (3) Οι διδακτικές ώρες της Φυσικής Αγωγής από την 5 η Δημοτικού ως την 3η Λυκείου να είναι τουλάχιστον 3 την εβδομάδα,(4) Οι ώρες σωματικής άσκησης στα νηπιαγωγεία, ιδιαίτερα αυτές που απαιτούν μέτριας ή υψηλής έντασης άσκηση, να γίνονται από πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής, ενώ η παρουσία νηπιαγωγών και η συνεργασία μεταξύ των δύο ειδικοτήτων θεωρούμε ότι θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην υγεία και στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών».
Για το ΚΚΕ, ο αντικειμενικός σκοπός του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής θα πρέπει να καλύπτει όλο το φάσμα της σωματικής και της ψυχικής υγείας του μαθητή, ώστε να δημιουργεί κινητικά και κοινωνικά δραστήρια άτομα.
Το σύνθημα “Ο Αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια μόνο για λίγους αλλά δικαίωμα για τους πολλούς” συμπυκνώνει μέσα σε μια φράση την αντίληψή μας, την πρόταση του ΚΚΕ για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό αλλά και την αντιπαράθεσή μας με το σημερινό σύστημα.
Βασική και πάνω απ’ όλες είναι η μαζική, καθολική πρόσβαση του λαού σε σύγχρονες και οργανωμένες αθλητικές υποδομές με την υποστήριξη επιστημονικού δυναμικού, γεγονός που στον καπιταλισμό συνδυάζεται με οικονομικό κόστος, αφού ο Αθλητισμός, η Φυσική Αγωγή γενικότερα είναι εμπόρευμα.
Για το ΚΚΕ η Φυσική Αγωγή δεν είναι ατομική υπόθεση. Η πρόσβαση στην άθληση των νέων είναι θέμα όχι τόσο ατομικών «ευκαιριών», αλλά κυρίως κοινωνικών προϋποθέσεων.
Η σημερινή αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων, η τεχνολογική ανάπτυξη και ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι, δίνουν τη δυνατότητα να αυξηθεί ο ελεύθερος – μη εργάσιμος – χρόνος και να ικανοποιηθεί αυτή η ανάγκη, με χρηματοδότηση, υποδομές, εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, ξεκινώντας από την Εκπαίδευση πάνω απ’ όλα.
Βασική προϋπόθεση είναι ότι όλος αυτός ο πλούτος που παράγει ο εργαζόμενος να επιστρέφει σ’ αυτόν, σχεδιασμένα, οργανωμένα, με δωρεάν παροχές, με σύγχρονα μέσα στο σχολείο και στη γειτονιά και όχι να τον καρπώνονται οι λίγοι, οι μεγάλοι όμιλοι και οι δραστηριότητές τους.
Αυτό μπορεί να γίνει σήμερα. Απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός, σχέδιο σε πανελλαδική κλίμακα, με κατανομή προσωπικού και υποδομών, με ανάπτυξη όλων των μορφών σωματικής δραστηριότητας, στο σχολείο, στο δήμο, στη γειτονιά.
Όσο η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός βρίσκονται στα χέρια της επιχειρηματικής δράσης, αποτελούν πεδία κερδοφορίας της, τόσο θα μειώνεται η πρόσβαση στο λαό και τη νεολαία, με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό για την υγεία και την ανάπτυξη των επόμενων γενιών.
Τέλος, επιτρέψτε μου να αναφερθώ κι εγώ στα όσα ακούστηκαν πριν από εμένα για την για την ίδρυση σχολής ΤΕΦΑΑ του ΕΛΜΕΠΑ στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Το λέμε, άλλη μία φορά : Η θετική στάση του ΚΚΕ για την ίδρυση του ΤΕΦΑΑ ως σχολή του ΕΛΜΕΠΑ στον Άγιο Νικόλαο, δεν έχει καμία σχέση ούτε και το εντάσσει στο “ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΕ” που θα λειτουργεί στη λογική της προσέλκυσης επενδυτών (μεγαλοξενοδόχοι και tour operators), οι οποίοι θα έχουν και τον πρώτο λόγο για το περιεχόμενο των σπουδών και το είδος των αποφοίτων που θα βγάζουν.