Στην Ημερίδα της Περιφέρειας Κρήτης με θέμα «Υγιής και ενεργός γήρανση : Πολιτικές, προκλήσεις και προτεραιότητες» παρευρέθηκε η Γενοβέφα Χουστουλάκη, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση.
Στο χαιρετισμό που απεύθυνε ανέφερε τα εξής :
«Για το θέμα της ενεργούς γήρανσης θα καταθέσω κάποιες σκέψεις από την ταξική προσέγγιση που κάνει το ΚΚΕ.
Το υποκριτικό ενδιαφέρον του Κράτους για τους ηλικιωμένους γίνεται παραπάνω από σαφές από την ίδια την πραγματικότητα. Η άθλια κατάσταση των νοσοκομείων και των άλλων υποδομών και παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αποδεικνύουν τις πραγματικές προθέσεις εναντίον των συνταξιούχων και όλων των εργαζομένων.
Ίδια είναι η άθλια κατάσταση και για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Ενώ οι ανάγκες των ηλικιωμένων και των οικογενειών τους συνεχώς διευρύνονται, οι υπάρχουσες δημόσιες υπηρεσίες αποψιλώνονται ή λειτουργούν με ανταποδοτικότητα και περιορισμένες παροχές και οι ηλικιωμένοι είναι στο έλεος των ιδιωτών και των «φιλάνθρωπων», που δρουν ανεξέλεγκτοι.
Η λογική της «ατομικής ευθύνης» που κυριάρχησε και την περίοδο της πανδημίας, αναδεικνύεται και στο ζήτημα της γήρανσης. Το βάρος της φροντίδας των ηλικιωμένων μετακυλίεται αποκλειστικά στις οικογένειές τους, με προφανή στόχο να φύγει από το κράτος η ευθύνη και άρα το «κόστος» δημιουργίας κοινωνικών δομών, που να μπορούν να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες φροντίδας.
Ασφαλώς και οι κυβερνήσεις δεν πασχίζουν για την καλή υγεία των ηλικιωμένων με την απουσία δομών ΠΦΥ, αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν, με το να καλούνται οι συγγενείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να θεριεύει ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας – Πρόνοιας! Με την ανυπαρξία δημόσιας και δωρεάν παρέμβασης με αγωγή υγείας, ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων ή ακόμη και κάλυψης του μίνιμουμ της ατομικής υγιεινής των ηλικιωμένων, όταν το ΒΣΣ τόσα χρόνια ήταν με ΕΣΠΑ κι ακόμη και σήμερα βρίσκονται στον «αέρα» .
Η άλλη μεριά του ίδιου νομίσματος, αναδεικνύει τη δυνατότητα κερδοφόρας δράσης στον τομέα παροχής υπηρεσίας φροντίδας, χαρακτηρίζοντας ως «αναδυόμενη οικονομία» την «τρίτη ηλικία», που θα μπορούσε «να μετατραπεί σε έναν από τους κύριους οικονομικούς μοχλούς», δηλαδή ένα ακόμα πεδίο επενδύσεων.
Για την ΕΕ και τις κυβερνήσεις η πολιτική της «ενεργούς γήρανσης», σημαίνει δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, για να εξοικονομηθούν πόροι από τη Κοινωνική Ασφάλιση στους κρατικούς προϋπολογισμούς, ώστε να κατευθύνονται προς όφελος των μονοπωλίων. Μάλιστα, η ΕΕ επιχειρεί να τεκμηριώσει τις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις της επικαλούμενη και το δημογραφικό πρόβλημα.
Ποια είναι η αλήθεια; Η υπογεννητικότητα είναι, μεταξύ άλλων, αποτέλεσμα της ίδιας της αντεργατικής επίθεσης του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, που, με διάφορους τρόπους χτυπούν το δικαίωμα στη μητρότητα. Είναι, επίσης, απότοκο της εργοδοτικής τρομοκρατίας που, κάτω από την απειλή της απόλυσης, αναγκάζει τις γυναίκες να μην κάνουν παιδιά όσο δουλεύουν. Της συνεχούς επιδείνωσης των συνθηκών ζωής της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, των νέων ζευγαριών, λόγω των αντεργατικών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων. Και των ολοένα και περισσότερων δυσκολιών που παρουσιάζονται στην ανατροφή των παιδιών, σε μια περίοδο που δεν υπάρχει εργασία για τους γονείς, μόρφωση για τα παιδιά, Δημόσια Υγεία για την κάλυψη των αναγκών της οικογένειας, παιδικοί σταθμοί, αλλάπροωθούνται υποβαθμισμένες «υπηρεσίες φύλαξης» βρεφών και νηπίων, όπως οι «νταντάδες της γειτονιάς», υποκαθιστώντας την επιστημονικά οργανωμένη δομή της προσχολικής αγωγής και φροντίδας.
Με την υποκριτική, λοιπόν, επίκληση του δημογραφικού προβλήματος, που είναι δικό της δημιούργημα, η ΕΕ παρουσιάζοντας σαν …οικειοθελή «ατομική επιλογή» την παράταση του εργάσιμου βίου καλεί τα κράτη – μέλη «να διευκολύνουν την πρόσβαση στην εργασία, για όσους το επιθυμούν, για τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ιδίως για τις γυναίκες, ώστε να εργάζονται για μεγαλύτερο διάστημα με την επανεξέταση των συστημάτων φορολογίας και παροχών».Δηλαδή, να δουλεύει το έμπειρο εργατικό δυναμικό που έχει ανάγκη το κεφάλαιο διά βίου. Όσο για την αμοιβή, πότε ένα ξεροκόμματο, πότε μερικές φοροαπαλλαγές ή και τίποτε στο όνομα του εθελοντισμού…
Το πρόβλημα της «γήρανσης του πληθυσμού της Ευρώπης» παρουσιάζεται από διάφορα επιτελεία στην Ελλάδα και στην Ε.Ε.,, ποινικοποιώντας την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και κουνώντας παράλληλα το δάχτυλο στους εργαζόμενους για τη «βιωσιμότητα των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης» και κάνοντας αναφορά, για δουλειά έως τα 74 χρόνια!
Αυτή είναι η σύγχρονη βαρβαρότητα, που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς την τεράστια επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και την ανεργία στα ύψη ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες. Ενώ σήμερα υπάρχουν όλες οι τεχνολογικές δυνατότητες να μειωθούν οι ώρες εργασίας, αλλά και τα ηλικιακά όρια της συνταξιοδότησης, η δίψα για κερδοφορία του κεφαλαίου γυρνά την ανθρωπότητα σε συνθήκες δουλειάς ήλιο με ήλιο (νόμος Χατζηδάκη) και μέχρι τα βαθιά γεράματα!
Όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε ανατροπές στο Ασφαλιστικό, τις οποίες στηρίζουν όλες οι αστικές δυνάμεις. Το τι σημαίνει ένας εργαζόμενος να χρειάζεται να περιμένει τα 67 του χρόνια για να βγει στη σύνταξη είναι ηλίου φαεινότερο : Πόσοι οικοδόμοι πάνω από τα 60, μόλις μερικά χρόνια ή μήνες πριν την σύνταξη έχασαν φέτος τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα, ή για ποια ενεργό γήρανση μπορεί να πει κανείς σε μια νοσηλεύτρια που καλείται στα 60 να βγάλει κόντρα βάρδιες χωρίς ρεπό και με υπεράριθμους ασθενείς στην ευθύνη της; Είναι τουλάχιστον απάνθρωπο ειδικά στις σημερινές συνθήκες !
Αυτή είναι η πραγματικότητα του ευρωπαϊκού οράματος της «ενεργούς γήρανσης», αυτός είναι ο σημερινός «παράδεισος» της Ευρωζώνης, η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, που είναι εμπόδιο στην κοινωνική εξέλιξη και που ο λαός με τους αγώνες του θα ανατρέψει.
Η θέση του ΚΚΕ είναι για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση με αξιοπρεπείς συντάξεις και ανθρώπινη περίθαλψη. Γι’ αυτό υιοθετούμε το αίτημα των εργατικών σωματείων και των Ομοσπονδιών των Συνταξιούχων όλων των κλάδων για επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού, καμία σύνταξηκάτω από 660 ευρώ, πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, τα όρια ηλικίας να μην ξεπερνούν τα 60 για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και 50 αντίστοιχα για τα ΒΑΕ, να καταργηθούν οι νόμοι Βρούτση-Κατρούγκαλου, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι.
Όπως επίσης υιοθετούμε το αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων των υγειονομικών και όλων των εργατικών σωματείων για Δημόσιο και Δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, πλήρως χρηματοδοτημένο από το κράτος. Ο καθημερινός αγώνας του ΚΚΕ για την ανακούφιση του εργαζόμενου λαού εντάσσεται στην πρότασή του για έναν διαφορετικό δρόμο εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας με πρωταγωνιστή τον εργαζόμενο λαό. »