Μετά τους όρους «Black Friday» και «Cyber Monday» που έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, ένας ακόμα κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή του στο λεξιλόγιό μας. Ωστόσο αυτός δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τις εκπτώσεις, όπως οι προαναφερθέντες. Αυτή έχει να κάνει περισσότερο με τα συναισθήματά μας.
Μιας και η εορταστική περίοδος αποτελεί για τα καλά παρελθόν, οι περισσότεροι από εμάς επιστρέψαμε στην καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις μας.
Όλα αυτά, ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα με μερικά κιλά παραπάνω και με πολύ λιγότερα χρήματα στα πορτοφόλια μας.
Τα παραπάνω αρκούν, σύμφωνα με όσα εκτιμούν οι ειδικοί, για να κάνει την άφιξή της η θλιμμένη Δευτέρα ή οποία είναι γνωστή και ως μπλε Δευτέρα, ή Blue Monday.
Τι είναι η Blue Monday
Θεωρείται ως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου και το πότε θα πέσει υπολογίζεται με βάση ορισμένες σταθερές που συμπληρώνουν τα μέρη μια εξίσωσης έξι παραγόντων, όπως ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος από τα Χριστούγεννα (T), o χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ) και η ανάγκη για δράση (Na).
Ο όρος Blue Monday έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 2005, ενώ… συμβαίνει πάντα μέσα στον Ιανουάριο.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τους φετινούς υπολογισμούς η Blue Monday για το 2020 πέφτει στις 20 Ιανουαρίου, όπως αναφέρει η βρετανική «The Sun».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως διόλου λίγοι ειδικοί τόσο στον τομέα της ψυχικής υγείας όσο και στα μαθηματικά αντιμετωπίζουν με καχυποψία την όλη θεωρία περί «θλιμμένης Δευτέρας» υποστηρίζοντας πως αυτή δεν έχει σαφή επιστημονική βάση.