Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί ένα περίπλοκο και διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο, αφού υπήρχε πάντα και συνεχίζει να απασχολεί. Δεκάδες τα περιστατικά που καταγγέλονται στην αστυνομία, πολλά όμως μένουν στην αφάνεια υπό το φόβο που διακατέχει τα θύματα.
Είναι φαινόμενο με αυξητικές τάσεις όσον αφορά τις καταγγελίες τόνισε η προϊσταμένη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Ηρακλείου Αστυνόμος Β’ Αγγελική Μπερνιδάκη, που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και το Μανόλη Αργυράκη και οφείλεται στην εμπιστοσύνη που δείχνουν τα θύματα στην αστυνομία.
Τα στοιχεία είναι αμείλικτα για το μέγεθος αυτού του φαινομένου καθώς μόνο στο πρώτο τετράμηνο του 2024 έγιναν 180 καταγγελίες στο γραφείο του Ηρακλείου, την ώρα που σύμφωνα με την κ. Μπερνιδάκη όλο το 2023 έγιναν πάνω από 400.
Όσον αφορά τα περιστατικά η αστυνόμος είπε ότι τα θύματα σε ποσοστό 65 με 75% είναι γυναίκες ωστόσο υπάρχει και ένα ποσοστό καταγγελιών από άνδρες που φτάνει το 15 – 20% μαζί με καταγγελίες για παιδιά. Οι καταγγελίες από άνδρες είναι κυρίως για ψυχολογική κακοποίηση.
Το γραφείο ενδοοικογενειακής βίας του Ηρακλείου λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2022, ενώ αντίστοιχο λειτουργεί και στα Χανιά ενώ στόχος είναι η ίδρυση σε όλη την Κρήτη. Η αστυνόμος κάλεσε όποιον θέλει να καταγγείλει επώνυμα ή ανώνυμα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, είτε είναι θύμα, συγγενής, γνωστός ή γείτονας να επικοινωνεί με το 100 ή με τα τηλέφωνα του γραφείου στα τηλέφωνα 2810-274232 – 274023 24 ώρες το 24ωρο.
Όπως ανέφερε όλες οι καταγγελίες διερευνώνται και το αδίκημα διώκεται με το νόμο 3500/2006 αυτεπαγγέλτως.
Όσον αφορά το προφίλ των δραστών κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και δεν έχει να κάνει με την κοινωνική τάξη, ενώ οι αιτίες είναι πολλές όπως η χρήση αλκοόλ, ουσιών, ψυχική νόσος , ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν βιώσει και οι ίδιοι κακοποιητικές συμπεριφορές στο παρελθόν από το περιβάλλον τους .
Σύμφωνα με την κ. Μπερνιδάκη με πρωτοβουλία της Εισαγγελίας Ηρακλείου από το Μάρτιο του 2023 έχει συσταθεί Διεπιστημονική Ομάδας Διαχείρισης Περιστατικών Ενδοοικογενειακής Βίας Αυξημένης Επικινδυνότητας και έχει υπογραφεί σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας με τη συμμετοχή επιστημόνων του ΕΛΜΕΠΑ, της ΕΛΑΣ κ.α με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών και τη σωστή διαχείριση δύσκολων περιστατικών.
Όσον αφορά τις καταγγελίες παιδιών 5-6 ετών αυτές γίνονται γνωστές μέσω του σχολείου τους δηλ των εκπαιδευτικών στους οποίους εκμυστηρεύονται το πρόβλημα.
Όσον αφορά τις δομές φιλοξενίας είπε ότι υπάρχουν και οι μυστικές για λόγους ασφαλείας και η αστυνομία εάν συντρέχει ουσιαστικός λόγος τις ενημερώνει καθώς παρέχονται και άλλες υπηρεσίες όπως ψυχολογική υποστήριξη.ekriti.gr