Λ. Αυγενάκης: «Δεν διοικώ με όρους φιλίας, αλλά με όρους δικαιοσύνης και δημοκρατίας»
«Είναι εντολή του ελληνικού λαού να καθαρίσουμε τη χώρα από την παρακμή και αυτό αφορά και τον αθλητισμό και αυτή την εντολή εκτελώ, πάντα με σεβασμό στους νόμους και στο πρόγραμμα του κόμματός μας» δηλώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα sport24.gr ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. «Μιλάω με όλους, δεν κάνω καμία διάκριση. Η πλειονότητα των παραγόντων και ειδικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου είναι άνθρωποι που έχουν ανησυχία, προβληματισμούς και αντίληψη ότι το πράγμα έχει πέσει πολύ χαμηλά», τονίζει ακόμη ο υφυπουργός Αθλητισμού, αναφορικά με τους παράγοντες των ποδοσφαιρικών ομάδων.
Ερωτώμενος για τη βία, τα “στημένα”, για την ασφάλεια στους αθλητικούς χώρους και την άποψη των πολιτών ότι δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, ο κ. Αυγενάκης απαντά: «Ακόμη και τώρα που εφάρμοσα το νόμο που δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ, ακούω γκρίνιες. Αναφέρομαι σε ένα περιστατικό που μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για άλλα περιστατικά. Άρα, λοιπόν, καταλαβαίνω ότι όλοι είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων τόσο ώστε να μην ακουμπούν το κατώφλι του σπιτιού μας. Όταν κάνεις παρεμβάσεις και πρέπει να σπάσεις αυγά, μπορεί να ενοχλήσεις και το φίλο σου. Αλλά δεν διοικείς με όρους φιλίας, αλλά με όρους δικαιοσύνης και δημοκρατίας».
«Εάν δεν βοηθήσουμε όλοι, κανένας υπουργός δεν θα λύσει το πρόβλημα αυτό. Πρέπει να βοηθήσουν οι παράγοντες, οι αθλητές, αλλά και οι δημοσιογράφοι. Για να βοηθήσουν στην περιγραφή και όχι στην πόλωση, την ένταση, όπως γίνεται από κάποια μεμονωμένα Μέσα Ενημέρωσης, που δεν λειτουργούν υπέρ του αθλητισμού, αλλά υπέρ του οπαδισμού που δεν είναι ωφέλιμος», αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο υφυπουργός Αθλητισμού, που επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στο νέο πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «… τα αρνητικά αποτελέσματα τα βλέπουμε τώρα που περιορίζεται η τιμωρία σε πρόστιμα και όχι σε αφαίρεση βαθμών για κάποιες συμπεριφορές που είναι επιλήψιμες».
Ο Λευτέρης Αυγενάκης χαρακτηρίζει άριστη τη συνεργασία του με τους αξιωματούχους της FIFA και της UEFA, «… γιατί μιλάμε την ίδια γλώσσα και συμμεριζόμαστε την αγωνία για ένα καλύτερο ποδόσφαιρο. Δεν με ενοχλεί να συνεργάζομαι με αξιωματούχους που έχουμε να κερδίσουμε πράγματα από την τεχνογνωσία τους. Η συνεργασία γίνεται σε καλό πλαίσιο, με καλούς όρους και ειλικρινή και έντιμο διάλογο. Έχουμε ήδη το πρώτο σχέδιο νόμου με πρωτοβουλίες για τους προσυνεννοημένους αγώνες, τη βία, τις θητείες στις ομοσπονδίες κ.α. που έχει τεθεί σε διαβούλευση. Πήραμε πρωτοβουλίες και έχουμε έρθει κοντά και με τη FIFA και με την UEFA. Έχω κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το ποδόσφαιρο και για διοργανώσεις που μπορεί να κυνηγήσει η χώρα μας. Θα παρθούν πρωτοβουλίες για τη βία και τα στημένα σε συνεργασία με στελέχη της FIFA και της UEFA που έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία».
Όπως είχε κάνει και στη συνέντευξη που παραχώησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Αθλητισμού στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα “Φιλόδημος”, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «… δημιουργήσαμε έναν “κουμπαρά” που λειτουργεί με την ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος έχει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ και μπορούν να απευθυνθούν εκεί οι Δήμοι και οι Περιφέρειες για να εκσυγχρονίσουν ή να δημιουργήσουν αθλητικές υποδομές στους τόπους τους. Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να βοηθηθούν όλες οι ομάδες, τα σωματεία, που φιλοξενούνται σε αυτές τις εγκαταστάσεις».
Για το ζήτημα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, ανέφερε: «Δεν έχω αρμοδιότητα να μοιράσω λεφτά της ΕΡΤ και κακώς έκανε όλη αυτή τη διαπραγμάτευση ο κ. Βασιλειάδης την προηγούμενη περίοδο. Είναι ταμείο της ΕΡΤ, ευθύνη της ΕΡΤ. Πρέπει να υπάρχει μια στήριξη, αλλά μην πάμε στο άλλο άκρο. Εκτιμώ προσωπικά στα πλαίσια της ανάμιξής μου ότι θα βρεθεί επωφελής λύση και για τη Super League 2 τις επόμενες ημέρες».
Ο κ. Αυγενάκης επανέλαβε τη θέση του ότι «… χρειάζεται μια διοικητική αναζωογόνηση στις ομοσπονδίες, με δημοκρατικό τρόπο και με σεβασμό στο σύνταγμα και στη νομοθεσία», ενώ έκανε ειδική αναφορά στον πρόεδρο της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπουλο: «Τον κ. Βασιλακόπουλο τον τιμώ, τον σέβομαι, τον έχω παρακολουθήσει από μικρό παιδί στα γήπεδα από διάφορες θέσεις και τον θαυμάζω. Από εκεί και πέρα, δεν θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις του, που καταλαβαίνω ότι είναι κάτω από πίεση και φυσικά δεν εκπροσωπούν τον Βασιλακόπουλο που γνωρίσαμε και που έχουμε στην καρδιά μας…».
Σε ό,τι αφορά το αίτημα της ΚΑΕ ΑΕΚ για την παραχώρηση του Ολυμπιακού κλειστού γυμναστηρίου των Άνω Λιοσίων, ο κ. Αυγενάκης τόνισε: «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η πρόθεση της ΚΑΕ ΑΕΚ για το κλειστό μπάσκετ στα Λιόσια μπορεί να αποτελέσει ένα πιλοτικό μοντέλο αξιοποίησης και άλλων Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Είμαστε υπέρ της αξιοποίησης. Στόχος είναι να υπάρξει μια επικερδής συμφωνία και για τα δύο μέρη και πάντοτε σε συνεργασία με τους αθλητές και τα σωματεία που φιλοξενούνται στον χώρο αυτό. Δεν θα γίνει τίποτα ερήμην τους».
Ο υφυπουργός Αθλητισμού τάσσεται «… υπέρ της δημιουργίας σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων, και δη ποδοσφαιρικών. Χαιρετίζουμε αυτό που εξελίσσεται με γοργό ρυθμό στη Νέα Φιλαδέλφεια. Χαιρετίζουμε και χαιρόμαστε με την πρόθεση του Παναθηναϊκού για τις νέες γηπεδικές εγκαταστάσεις στον Βοτανικό. Είμαστε υπέρ της νέας αθλητικής εγκατάστασης του ΠΑΟΚ στην Τούμπα και οτιδήποτε οι ομάδες θέλουν να κάνουν, θα μας βρουν συμμάχους και θα βοηθήσουμε με τον δικό μας τρόπο στην κατεύθυνση αυτή».
Τέλος, αναφερόμενος στις επιχορηγήσεις των ομοσπονδιών, ο Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε: «Τα χρήματα που πρέπει να μοιραστούν στις ομοσπονδίες θα μοιραστούν με δικαιοσύνη και αξιολόγηση. Θα δούμε το τι σωματεία εκπροσωπεί η κάθε Ομοσπονδία, τι περιστατικά ντόπινγκ και βίας έχουν καταγραφεί, τι διακρίσεις έχουν φέρει, τι διοργανώσεις έχουν φέρει. Το δεύτερο που έχω να πω, είναι κάναμε προσπάθεια να συνδέσουμε τον αθλητισμό με την τοπική οικονομία, το ιδιωτικό επιχειρείν».
Στο μεταξύ, στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας θα ολοκληρωθεί ο κύκλος επαφών του Λευτέρη Αυγενάκη με τους τομεάρχες αθλητισμού των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αντικείμενο το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Magglingen/Macolin σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις», το οποίο έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα εισαχθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στις 22/10.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα σχόλια είναι κλειστά.