Αστρονομικό είναι το… ποσό των προστίμων που κλήθηκαν να πληρώσουν χιλιάδες Κρητικοί που παραβίασαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το cretapost.gr, από τις 12 Μαρτίου έως και σήμερα έχουν βεβαιωθεί πάνω από 11.500 πρόστιμα που ξεπερνούν συνολικά τα 3,4 εκατομμύρια ευρώ.
Τα υψηλά πρόστιμα σε επιχειρήσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις
Μέσα Μαρτίου ξεκίνησαν αυστηροί έλεγχοι από τις διωκτικές αρχές της χώρας για την τήρηση των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.
Στις 13 Μαρτίου η κυβέρνηση αποφασίζει το κλείσιμο του λιανεμπορίου και της εστίασης και τότε εντοπίζονται και οι πρώτοι παραβάτες. Έως τις 14 Μαρτίου έχουν εντοπιστεί τρεις επιχειρηματίες που άνοιξαν τα καταστήματά τους με τις αστυνομικές αρχές να τους συλλαμβάνουν και να τους οδηγούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Το δικαστήριο τότε αποφάσισε την επιβολή προστίμων ύψους 2.000 ευρώ στον κάθε έναν.
Από τότε έως και σήμερα έχουν βεβαιωθεί πάνω από 150 πρόστιμα σε επιχειρηματίες της Κρήτης αλλά και πολίτες που έκαναν πάρτι στο σπίτι τους συνολικού ύψους που ξεπερνούν τα 900.000 ευρώ!
Μάλιστα, το υψηλότερο πρόστιμο που επεβλήθη σε επιχείρηση στη Κρήτη καταγράφηκε στις 21 Σεπτεμβρίου και ήταν σε ιδιοκτήτη μπαρ στη Χερσόνησο που λειτουργούσε με το διπλάσιο από το επιτρεπόμενο αριθμό πελατών. Σε αυτόν βεβαιώθηκε 50.000 ευρώ πρόστιμο!
Την ίδια ώρα, σε αντιδήμαρχο της Κρήτης βεβαιώθηκε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ και συνελήφθη επειδή – εν μέσω lockdown – πήρε την παρέα του και πήγε για ψάρεμα.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown το πρόστιμο για παράνομο άνοιγμα επιχείρησης ήταν στα 2.000 ευρώ και ανά περιπτώσεις υπήρχε και σύλληψη.
Από τον Μάιο, που έλαβε τέλος το lockdown, το πρόστιμο για υπεράριθμους και όρθιους πελάτες κυμαινόταν από 3.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας.
Παράλληλα, από τις 12 Αυγούστου που τέθηκε σε ισχύ το μέτρο για κλείσιμο της εστίασης στις 12 τα μεσάνυχτα ορίστηκε πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας στα καταστήματα που θα παραβίαζαν το μέτρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιες, μεμονωμένες, περιπτώσεις επιχειρηματίες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για την αναστολή λειτουργίας που τους επέβαλαν οι αρχές και κέρδισαν.
Τα πρόστιμα σε πολίτες
Πάνω από 11.000 πολίτες κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμα για την χρήση μάσκας αλλά και τις άσκοπες μετακινήσεις από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα. Το συνολικό κόστος των συγκεκριμένων προστίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το cretapost, ανέρχεται σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ!
Πιο αναλυτικά, για άσκοπη μετακίνηση κόπηκαν πρόστιμα σε πάνω από 4.000 πολίτες που κλήθηκαν να πληρώσουν συνολικά πάνω από 650.000 ευρώ. Για άσκοπη μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα αλλά και του δεύτερου lockdown βεβαιώθηκαν πάνω από 3.000 πρόστιμα συνολικού ύψους που ξεπερνούν τα 900.000 ευρώ.
Για μη χρήση μάσκας βεβαιώθηκαν: Πάνω από 2.100 πρόστιμα σε πολίτες συνολικού ύψους άνω των 300.000 ευρώ καθώς και κοντά 2.000 πρόστιμα σε πολίτες κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown συνολικού ύψους που ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ!
Υπενθυμίζεται πως από τις 23 Μαρτίου που η χώρα μπήκε στο πρώτο lockdown ξεκίνησαν οι έλεγχοι για άσκοπες μετακινήσεις που είχαν πρόστιμο ύψους 150 ευρώ ενώ μόνο κατά τη διάρκεια του Πάσχα το πρόστιμο ανέβηκε σε 300 ευρώ για άσκοπες μετακινήσεις από νομό σε νομό.
Στις 4 Μαΐου ξεκίνησαν και οι έλεγχοι για χρήση μάσκας με το ύψος του προστίμου να ορίζεται στα 150 ευρώ.
Ωστόσο, αυτά τα πρόστιμα διπλασιάστηκαν (300 ευρώ) κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown που τέθηκε σε ισχύ στις 7 Νοεμβρίου.