Σήμερα θα γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο της Astrazeneca η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συνεδριάσει σήμερα και θα προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με το αν τελικά θα υπάρξουν ηλικιακοί περιορισμοί ή όχι για το εμβόλιο, μετά τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφονται σε όλη την Ευρώπη.
Η συνεδρίαση θα γίνει αφότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) μετέθεσε την απόφαση στις χώρες μέλη της ΕΕ για την χορήγηση του εμβολίου.
Ειδικότερα ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε ορισμένους ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του.
Μετά την ανακοίνωση του EMA, ακολούθησε η άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Υγείας, με τα κράτη μέλη της ΕΕ να εκφράζουν τις διαφορετικές ερμηνείες τους σχετικά με τα συμπεράσματα της αναφοράς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και επιδίωξαν να αποσαφηνίσουν πτυχές που σχετίζονται με την ασφάλεια του Vaxzevria (σ.σ.: το εμβόλιο της AstraZeneca) με τον EMA.
Στην τοποθέτησή του, ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι ο εμβολιασμός.
Τα σενάρια που θα εξετάσει η Επιτροπή
Πάντως ήδη η επιτροπή πραγματοποίησε μια πρώτη τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Πέμπτης και θα ξανασυνεδριάσει σήμερα, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται εντός της ημέρας.
Η μία πρόταση που υπάρχει στο “τραπέζι” είναι να χορηγείται το εμβόλιο σε άτομα άνω των 60 ετών.
Μια άλλη σκέψη είναι τα εμβόλια που δεν θα χορηγηθούν, να μπορούν να τα κάνουν εθελοντικά άτομα νεαρότερης ηλικίας.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και μέλη της επιτροπής που υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca πρέπει να συνεχιστεί χωρίς αλλαγές.
Παράλληλα, είναι πιθανό να ανοίξει η πλατφόρμα και για άλλες ηλικιακές ομάδες έτσι ώστε να βοηθηθεί η επανεκκίνηση διαφόρων επαγγελματικών κλάδων και να «ανασάνει» η οικονομία.
«Αναμένουμε κάποιες αλλαγές, όχι όμως ριζικές, στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει χώρα που να σταμάτησε τη χορήγηση του εμβολίου. Αυτό που έκαναν κάποιες χώρες είναι που έθεσαν ηλικιακούς περιορισμούς», είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας επιβεβαίωσε ότι αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί.
Πάντως, τόνισε ότι παρά την αναστάτωση που έχει προκληθεί το τελευταίο επταήμερο το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς με AstraZeneca έχει αυξηθεί σε 93%, ενώ καθημερινά γίνονται 10.000 – 12.000 εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα.
Τι λένε οι ειδικοί για το εμβόλιο της AstraZeneca
Ήδη από το πρωί αρκετοί ειδικοί έχουν τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα, εκφράζοντας τις απόψεις τους.
Καθηγητής Φαρμακολογίας για εμβόλιο AstraZeneca : Μονόδρομος τα όρια ηλικίας
Για το σπάνιο σύνδρομο θρομβώσεων και το εμβόλιο AstraZeneca και ενόψει της σημερινής γνωμοδότησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη χορήγησή του, μίλησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
Ο κ. Μανωλόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εκτίμησε ότι το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ήταν ξεκάθαρο οπότε οι χώρες που δεν είχαν θέσει όρια στην χορήγηση του εμβολίου αρχίζουν να βάζουν και όσες είχαν, προσθέτουν.
«Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει απαρατήρητο», τόνισε ο καθηγητής και εξήγησε ότι καθώς ο ΕΜΑ ανέφερε μόνο ότι τα περιστατικά αυτά είναι πολύ σπάνια και κυρίως σε γυναίκες, κάτω των 60, οι χώρες θέτουν αυτό το ηλικιακό όριο γιατί δεν έχουν και κάποιο άλλο στοιχείο στη διάθεσή τους.
Ειδικά για την Ελλάδα, η απόφαση αυτή δεν θα έπρεπε να είναι πολύ δύσκολη γιατί δεν επηρεάζει ιδιαίτερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα, εξήγησε ο κ. Μανωλόπουλος. Τόνισε ότι με εμβολιασμό των κάτω των 60 σκεύασμα άλλης εταιρίας μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου.
Για τη χρήση διαφορετικών εμβολίων στην πρώτη και στη δεύτερη δόση, ο καθηγητής τόνισε ότι η προσέγγιση αυτή έχει γίνει στη Γερμανία και τη Βρετανία, ελπίζεται και διαφαίνεται ότι θα είναι αποτελεσματική αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για να στηριχθεί με ασφάλεια αυτή η προσέγγιση.
Κούβελας για AstraZeneca: Το εμβόλιο της AstraZeneca να μη γίνεται στις μικρότερες γυναίκες
Για τις παρενέργειες που προκάλεσε το εμβόλιο της AstraZeneca και τη συζήτηση που προκλήθηκε γύρω από αυτό τοποθετήθηκε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Δημήτρης Κούβελας.
«Δεν ξέρω γιατί έγινε μπλέξιμο με την ΑstraZeneca. Και τα τρία εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα ούτε ποσοτικά ούτε ποιοτικά στις ανεπιθύμητες ενέργειες. Δεν είναι κάτι τρομακτικό. Αλλάζουν οι ηλικίες, το φύλο. Δεν έχουν ιδιαίτερους κινδύνους τα εμβόλια. Ανάλογοι θάνατοι και στα άλλα εμβόλια, από άλλη αιτία. Ενδιαφέρει κανέναν αν θα πεθάνει από έμφραγμα ή εγκεφαλικό; Όλα τα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες» σημείωσε.
«Ξαναβρίσκουμε μπροστά μας το ότι δεν τα εντοπίσαμε στις κλινικές μελέτες γιατί έγιναν λίγο τσαπατσούλικα. Αλλά δεν έγινε κάτι. Είναι χαμηλές οι ανεπιθύμητες ενέργειες» πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα, προέκρινε την ανάγκη μέσω του προφίλ των ανεπιθύμητων παρενεργειών που έχουν τα εμβόλια να δίδονται στοχευμένα. «Για παράδειγμα, της AstraZeneca να μη γίνεται στις μικρότερες γυναίκες και να γίνεται σε άνδρες. Στους ηλικιωμένους, άνω των 87 που δεν κάνουν αντισώματα με Pfizer, θα μπορούσαν να τους χορηγούνται τα εμβόλια της AstraZeneca».
Τέλος, τόνισε, τη σημασία της πρωτοβάθμιας υγείας, τόσο στη διαδικασία του εμβολιασμού όσο και συνολικά.
«Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβάθμια υγεία. Πέρυσι είχα παρεξηγηθεί. Με ρωτούσαν για τα εμβόλια και έλεγα ας κοιτάξουμε να κάνουμε πρωτοβάθμια. Το νόημα δεν ήταν ότι δεν θα κάνουμε εμβόλια. Αλλά ότι χωρίς την πρωτοβάθμια όλο το υπόλοιπο οικοδόμημα είναι έωλο».
Τι ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες
Μετά το ελεύθερο που έδωσε ουσιαστικά ο EMA στα ευρωπαϊκά κράτη να επιλέξουν μόνοι τους τους περιορισμούς που θα βάλουν για το εμβόλιο της AstraZeneca, ανάλογα και με τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί, δεν ήταν λίγες οι χώρες που αποφάσισαν να μην το χορηγήσουν σε άτομα άνω των 60 ετών.
Γερμανία
Το Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ, το γερμανικό ινστιτούτο που είναι υπεύθυνο για τα εμβόλια και τα βιοϊατρικά φάρμακα, ανακοίνωσε ότι θα επιμείνει στη σύστασή του για περιορισμό της χρήσης του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών.
Ιταλία
Με εγκύκλιό του, το ιταλικό υπουργείο Υγείας έκανε γνωστό ότι η χρήση του εμβολίου AstraZeneca συστήνεται κατά προτίμηση για άτομα άνω των 60 ετών, «δεδομένου του χαμηλού ποσοστού επιπλοκών με θρόμβους αίματος και της μεγάλης θνησιμότητας από covid-19 που καταγράφεται στους ηλικιωμένους».
Παρά ταύτα, η έγκριση που είχε δοθεί για άτομα άνω των 18 ετών δεν ακυρώνεται. Οι πολίτες, στους οποίους χορηγήθηκε ήδη η πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca, θα λάβουν και την δεύτερη.
Γαλλία
Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας έχουν συστήσει να χορηγείται το εμβόλιο στους 55 ετών και πάνω. Δόθηκε το πράσινο φως για επανάληψη των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca «χωρίς καθυστέρηση», συστήνοντας ταυτόχρονα προσοχή, όπως αναφέρει το Euronews.
Βέλγιο
Το Βέλγιο θα χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών. «Βάσει των πρόσφατων επιστημονικών συμβουλών, οι υπουργοί Υγείας της χώρας έχουν αποφασίσει να αντικαταστήσουν το εμβόλιο της AstraZeneca με άλλα εμβόλια για τις ηλικίες 18-55. Για τους 56 και πάνω όλα τα εμβόλια θα συνεχίσουν να χορηγούνται», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ηνωμένο Βασίλειο
Να μη χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε ενήλικες κάτω των 30 ετών στη Βρετανία συνέστησε την Τετάρτη (7/4) το αρμόδιο συμβουλευτικό όργανο για τους εμβολιασμούς.Σύμφωνα με τον Guardian, αποφασίστηκε να δίνεται σε αυτές τις ηλικίες κάποιο άλλο εμβόλιο για τον κοροναϊό αντί για αυτό της AstraZeneca, εάν υπάρχει διαθέσιμο στην περιοχή τους και αν αυτοί είναι υγιείς και δεν διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο για Covid.
Ισπανία
Η κυβέρνηση της Ισπανίας ενημέρωσε χθες Τετάρτη ότι αποφάσισε το εμβόλιο της αγγλοσουηδικής φαρμακευτικής βιομηχανίας AstraZeneca για τον νέο κοροναϊό να συνεχίσει να χορηγείται μεν, αλλά μόνο σε πολίτες μεταξύ 60 και 65 ετών, μετά τις ανακοινώσεις ευρωπαϊκών και βρετανικών εποπτικών φορέων που επιβεβαίωσαν την συσχέτιση του προϊόντος με σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων στον εγκέφαλο.
«Θα συνεχίσουμε να χορηγούμε το εμβόλιο της AstraZeneca, όμως (στους πολίτες) από 60 ως 65 ετών», ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας της Ισπανίας, η Καρολίνα Ντάριας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε έπειτα από σύσκεψη με τους επικεφαλής των περιφερειακών υγειονομικών υπηρεσιών.