Οι ψηφιακές δράσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου συνεχίζονται με μια ενότητα σύντομων ξεναγήσεων σε επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου.
Οι αρχαιολόγοι και οι συντηρητές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου αφηγούνται ενδιαφέρουσες ιστορίες αντικειμένων που μαρτυρούν σχέσεις των αρχαίων πολιτισμών της Κρήτης με άλλους πολιτισμούς στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Το ταξίδι ξεκίνησε με την Προϊσταμένη του Μουσείου, Στέλλα Μανδαλάκη, και την ιστορία του σείστρου, του μουσικού οργάνου που υιοθέτησαν οι Μινωίτες από την Αίγυπτο.
Στο επόμενο video-ξενάγηση δείτε την ιστορία ενός εμβληματικού αντικειμένου από το ιερό σπήλαιο του Δία.
Το «τύμπανο» του Ιδαίου Άντρου
Το χάλκινο «τύμπανο» από το Ιδαίο Άντρο, που χρονολογείται περίπου στο 750 π.Χ., ξεχωρίζει ανάμεσα στα πλούσια ευρήματα της χαλκοτεχνίας του ιερού σπηλαίου λόγω του θρησκειολογικού περιεχομένου των περίτεχνων παραστάσεών του. Ο Κλεάνθης Σιδηρόπουλος, αρχαιολόγος-νομισματολόγος του ΑΜΗ, μας εξηγεί πως σε αυτό το αντικείμενο συναντιούνται σ’ ένα πρωτότυπο συνταίριασμα ο ασσυριακός, ο μινωικός και ο δωρικός θεολογικός κόσμος.
Το video είναι διαθέσιμο στο κανάλι του Μουσείου στο Youtube, στην ιστοσελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και στη σελίδα Facebook Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου- Heraklion Archaeological Museum.