Αποφάσεις: Δεν παίρνουμε τις καλύτερες όταν ξενυχτάμε, λέει νέα έρευνα
Εάν δεν κοιμηθήκατε καλά χθες το βράδυ, σκεφτείτε παραπάνω τις αποφάσεις σας σήμερα...
Αποφάσεις: Δεν παίρνουμε τις καλύτερες όταν ξενυχτάμε, λέει νέα έρευνα
Εάν μείνατε ξάγρυπνοι όλη την νύχτα, προσπαθήστε να μην πάρετε σημαντικές αποφάσεις σήμερα, καθώς νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι η αϋπνία μειώνει μια σειρά νευρογνωστικών λειτουργιών – συμπεριλαμβανομένης της προσοχής, των κινητικών αποκρίσεων, του ελέγχου της αναστολής και της μνήμης εργασίας – που είναι απαραίτητες για την λήψη αποφάσεων.
Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες στην μελέτη ήταν «μουδιασμένοι» συναισθηματικά στις επιπτώσεις των αποφάσεών τους, ευρήματα που μας υπενθυμίζουν ότι ο ποιοτικός ύπνος είναι κομβικής σημασίας για να είμαστε και να ζούμε καλά.
Η μελέτη έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Psychophysiology.
Τι έδειξε η έρευνα για την αϋπνία και τις αποφάσεις
Για να ανακαλύψουν πόσο μεγάλο αντίκτυπο έχει η στέρηση ύπνου, ακόμα και για ένα βράδυ, στον εγκέφαλο και πώς επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων, οι ερευνητές μελέτησαν σαρώσεις εγκεφάλου 56 ενηλίκων.
Οι συμμετέχοντες με έλλειψη ύπνου εμφάνισαν χειρότερες δεξιότητες λήψης αποφάσεων.
Κατά την εξέταση των σαρώσεων, οι ερευνητές παρατήρησαν την εξασθένηση των νευρικών αποκρίσεων που σχετίζονται με τις συνέπειες της νίκης και της ήττας.
Με άλλα λόγια, οι συμμετέχοντες ήταν συναισθηματικά «μουδιασμένοι» στις συνέπειες της απόφασής τους.
Έδειχναν δηλαδή λιγότερα θετικά συναισθήματα όταν το αποτέλεσμα ήταν καλό και λιγότερα αρνητικά συναισθήματα όταν τα πράγματα είχαν αρνητική έκβαση όταν έπαιρναν μια απόφαση μετά από μια νύχτα αϋπνίας.
Οι νευρικές διεργασίες που εμπλέκονται στον έλεγχο της ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς φάνηκαν επίσης να εξασθενούν με την έλλειψη ύπνου.
Πώς θα νικήσετε την αϋπνία
Εάν αντιμετωπίζετε ολοένα και συχνότερα προβλήματα αϋπνίας, είναι καλό να ζητήσετε την βοήθεια ενός ειδικού.
Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις καθημερινές σας συνήθειες για να καταφέρετε να βρείτε και πάλι τον ύπνο σας:
Περιορίστε την καφεΐνη: Η καφεΐνη είναι διεγερτική ουσία και μπορεί να παραμείνει στο σύστημά σας έως και οκτώ ώρες. Περιοριστείτε σε ένα ρόφημα με καφεΐνη νωρίς μέσα στην ημέρα και μην ξεχνάτε να αποφεύγετε τις τροφές που μπορεί να περιέχουν.
Κάντε γυμναστική: Η τακτική άσκηση μπορεί να συμβάλλει στον πιο ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο. Για αυτό βάλτε στόχο να ολοκληρώσετε την προπόνησή σας περίπου τρεις έως τέσσερις ώρες πριν πάτε για ύπνο, ώστε να μην είστε σε εγρήγορση.
Επιλέξτε κάτι ελαφρύ για βραδινό: Ένα βαρύ ή πικάντικο γεύμα πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ή δυσπεψία, γεγονός που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. Δοκιμάστε να φάτε το βραδινό σας νωρίτερα και επιλέξτε τροφές ολικής άλεσης ή τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα ή/και καλά λιπαρά, όπως λαχανικά και χούμους ή μούρα και γιαούρτι.
Τηρήστε το πρόγραμμά σας: Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο και να σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να κοιμάστε περισσότερο το Σαββατοκύριακο, προσπαθήστε να το αποφύγετε για να μην διαταράξετε τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης.vita.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.