Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το ιστορικό διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα με το οποίο ζητούσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης των Θεσμών.
Ένα δημοψήφισμα – πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου – το οποίο οδήγησε σε διχασμό τον ελληνικό λαό καθώς τελικά το 61,38% τάχθηκε υπέρ του «όχι», δημιούργησε κλίμα φόβου στους Έλληνες για την επόμενη μέρα και οδήγησε τον πρωθυπουργό σε μία άνευ προηγουμένου… κωλοτούμπα καθώς παρά το «περήφανο όχι του ελληνικού λαού» που διαλαλούσαν τα κυβερνητικά στελέχη, ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε με τους δανειστές τους όρους για ένα τρίτο, ιδιαιτέρως σκληρό, μνημόνιο το οποίο υποτίθεται πως είχε απορριφθεί από τους Έλληνες.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 27ης Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει από το Μαξίμου το δημοψήφισμα. Στο διάγγελμά του καλεί τον ελληνικό λαό να απαντήσει στο «εκβιαστικό τελεσίγραφο» των δανειστών, ψηφίζοντας «κυρίαρχα και περήφανα, όπως η ιστορία των Ελλήνων προστάζει». Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Υπουργοί της κυβέρνησης σηκώνουν το… λάβαρο της επανάστασης και στρέφονται κατά των Θεσμών. Άλλωστε η κυβέρνηση Τσίπρα είχε ανέβει στην εξουσία λέγοντας ότι θα σκίσει το Μνημόνιο.
Ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό υπογράμμιζε σε δραματικούς τόνους ότι «εδώ και 6 μήνες η ελληνική κυβέρνηση δίνει μια μάχη μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας, προκειμένου να εφαρμόσει τη δική σας εντολή, της 25ης Γενάρη», την εντολή όπως τόνιζε «διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας για να τερματιστεί η λιτότητα και να επανέλθει στη χώρα μας η ευημερία και η κοινωνική δικαιοσύνη».
Είχε κάνει ιδιαίτερη μνεία στις πιέσεις που του ασκήθηκαν από τους Δανειστές, αναφέρθηκε στα τελεσίγραφα στα οποία δεν υπέκυψε σημειώνοντας ότι οι προτάσεις των Θεσμών που είχαν κατατεθεί προς τον ίδιο περιελάμβαναν μέτρα που οδηγούν στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, περικοπές συντάξεων, νέες μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου τομέα καθώς και αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.
Ο πρωθυπουργός είχε μία μιλήσει για μία ιστορική ευθύνη απέναντι στους αγώνες και στις θυσίες του ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας και της εθνικής μας κυριαρχίας ασχέτως αν μετά από το δημοψήφισμα αλλοίωσε το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο ελληνικός λαός.
Έλεγε μάλιστα στο διάγγελμά του ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όποιο και αν είναι αυτό.
Ενημερώθηκαν Μέρκελ και Ολάντ
Όπως είχε γίνει γνωστό από τον πρωθυπουργό,είχε ενημερώσει για την πρόθεση του να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Οι δραματικές ώρες πριν το διάγγελμα
Λίγες ώρες πριν το ιστορικό διάγγελμα, ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί σύσκεψη της τελευταίας στιγμής σε αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου όπου διαμένει η ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες.
Σε αυτήν μετέχουν υπουργοί και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού όπως ο Νίκος Παππάς, Γιάννης Δραγασάκης, Γιάνης Βαρουφάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Εκεί φέρεται να ανακοινώνει στους συνεργάτες του την πρόθεσή του να εισηγηθεί δημοψήφισμα σχετικά με την πρόταση των Δανειστών. «Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Μας έδωσαν τελεσίγραφο. Από τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών είναι σαφές πως ό,τι κι αν δεχθούμε θα ζητήσουν κάτι παραπάνω. Δεν έχω εντολή να πάω σε μια τέτοια συμφωνία» έλεγε λίγες ώρες πριν το διάγγελμα.
Οι περισσότεροι υπουργοί αιφνιδιάζονται από την πρόθεση του υπουργού ωστόσο κανείς δεν φαίνεται να προβάλει σθεναρή αντίδραση.
Τα σχόλια είναι κλειστά.