Οι κατά τόπους Διευθύνσεις της Περιφέρειας Κρήτης δεν προχωρούν σε δακοκτονία όπου δεν υπάρχει καρπόδεση
Την ώρα που η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου της Κρήτης έχει ξεπεράσει τα 7-7,5 ευρώ και η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται και στη νέα ελαιοκομική περίοδο μειωμένη λόγω της παρατεταμένης περιόδου ξηρασίας στον ευρωπαϊκό Νότο και στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, η μικρή παραγωγή, που εκτιμάται ότι θα έχει φέτος η περιφέρεια της Ιεράπετρας, δε θα προστατευτεί στο σύνολό της από το πρόγραμμα δακοκτονίας, καθώς όσες τοπικές κοινότητες μαζί με τον κάμπο της Ιεράπετρας θεωρείται ότι έχουν ελαιόκαρπο κάτω από το 25% της μέγιστης παραγωγής δε δικαιούνται πρόγραμμα δακοκτονίας.
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εποπτών της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Ν. Λασιθίου, κάτω από 25% καρπόδεση έχει καταγραφεί στον κάμπο της Ιεράπετρας, στην τοπική κοινότητα Αγίου Ιωάννου, στην Ανατολή, στο Κάτω Χωριό, στον Μύρτο, στην Παχιά Άμμο, στο Καβούσι, στο Σταυροχώρι, στα Σχοινοκάψαλα και στη Μακρυλιά. Αυτές είναι οι περιοχές που αποφάσισαν οι υπηρεσίες να μην ψεκαστούν από τα συνεργεία της δακοκτονίας.
Αντίθετα, οι περιοχές που διαπίστωσαν οι επόπτες ότι έχουν ελαιόκαρπο πάνω από 25% θα ψεκαστούν κανονικά. Αυτές είναι ο Άγιος Στέφανος, τα Γδόχια, η Καλαμαύκα, οι Μάλλες, οι Μεσελέροι, οι Μουρνιές, οι Μύθοι, το Ορεινό, η Ρίζα, ο Χριστός και το Μεταξοχώρι. Σε αυτές τις περιοχές ο πρώτος καθολικός ψεκασμός έπρεπε να ξεκινήσει την Τρίτη 4 Ιουλίου εάν το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες. Στη Σητεία και στο Μεραμπέλο τα συνεργεία έχουν ξεκινήσει τον πρώτο καθολικό ψεκασμό από τα τέλη Ιουνίου», μας είπε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα Λασιθίου και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης.
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εποπτών της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, η ζημιά που έχουν υποστεί λόγω της ξηρασίας οι ελαιοπαραγωγοί της μεγαλύτερης περιοχής του Δήμου Ιεράπετρας είναι κοντά στο 85% και για τον λόγο αυτό θα πρέπει οι ίδιες υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου να συντάξουν σχετικό φάκελο να τον στείλουν στο ΥΠΑΑΤ και να ζητήσουν οι ελαιοπαραγωγοί που έμειναν χωρίς εισόδημα να αποζημιωθούν, όπως γίνεται και σε άλλα αγροτικά προϊόντα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης, θα πρέπει τα χρήματα που παρακρατήθηκαν από τους ελαιοπαραγωγούς πέρυσι για τη φετινή δακοκτονία να τους επιστραφούν πίσω», υποστήριξε ο πρόεδρος του Β’ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας “Η Δήμητρα” κ. Μάρκος Αγιαννιωτάκης (γεωπόνος).
«Εμείς επεξεργαζόμαστε μια σοβαρή πρόταση που μας κατατέθηκε, η οποία λέει ότι πρέπει με τα χρήματα που έμειναν στο Ελαιοταμείο από τις εισφορές των ελαιοπαραγωγών υπέρ της δακοκτονίας να ξοδευτούν στην αγορά δακο-παγίδων μαζικής παγίδευσης, οι οποίες έπειτα θα μοιραστούν στις κοινότητες, που δε θα ψεκαστούν λόγω μικρής παραγωγής, ώστε να τις διανείμουν σε αυτούς τους λίγους που έχουν ελιές στα λιόφυτά τους φέτος, για να τις χρησιμοποιήσουν μόνοι τους, περιορίζοντας τους πληθυσμούς του δάκου», πρόσθεσε ο κ. Γιώργος Τσιφετάκης.
Στους Δήμους Σητείας και Αγίου Νικολάου το πρόγραμμα δακοκτονίας έχει ξεκινήσει από τα τέλη Ιουνίου.https://www.neakriti.gr/