Διαφορετικά τα μέτρα που θα ισχύσουν τη φετινή σχολική χρονιά όταν εντοπίζεται κρούσμα σε μαθητή
Τον τρόπο που θα ανοίξουν και πάλι τα σχολεία, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού μελετούν οι ειδικοί στο υπουργείο Υγείας, λίγες μόλις ημέρες πριν οι μαθητές επιστρέψουν στις τάξεις, όπως μετέδωσε το OPEN TV. Όπως άλλωστε εξήγησε και κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ένα παιδί είναι στα πέντε κρούσματα και μάλιστα με κλειστά σχολεία. Ωστόσο, ένα νέο lockdown είναι απαγορευτικό για την ψυχική υγεία των παιδιών, όπως κρίνουν οι επιστήμονες.
Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, η κατεύθυνση στην οποία φαίνεται να εστιάζουν οι ειδικοί αυτή την ώρα είναι να μην κλείνουν σχολεία και τμήματα τη νέα σχολική χρονιά, αλλά να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να μπουν τα παιδιά στις τάξεις ομαλά.
Πηγές αναφέρουν πως η διαχείριση των κρουσμάτων θα γίνεται με τη διεξαγωγή πολλών τεστ – τόσο self όσο και rapid, τα οποία θα πραγματοποιούνται στους συμμαθητές ενός παιδιού που θα διαγνωστεί με κορονοϊό.
Η συζήτηση, μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ξεκίνησε με την πρόταση να γίνεται τεστ ακόμα και κάθε μέρα εφόσον εντοπιστεί σε κάποιο τμήμα θετικό κρούσμα.
Οι ειδικοί ωστόσο δεν έχουν ακόμα καταλήξει για το πόσα τεστ πρέπει να διεξάγονται, ενώ λουκέτο πρόκειται να μπει σε τάξη μόνο στην περίπτωση που υπάρξει συρροή κρουσμάτων. Ο αριθμός όμως των κρουσμάτων που θα οδηγεί σε μια τέτοια απόφαση θα διευκρινιστεί το επόμενο διάστημα, ενώ σχετική συζήτηση θα υπάρξει στην Ολομέλεια.
Κεραμέως: Χωρίς γενικό «λουκέτο» τα σχολεία όταν έχουμε κρούσματα
Τις πληροφορίες για νέο μοντέλο σε σχέση με πέρσι για το κλείσιμο τμημάτων σε σχολεία λόγω κρουσμάτων κορονοϊού, επιβεβαίωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Όπως είπε, έχουμε τους εμβολιασμούς και δεν θα κρίνουν οριζόντια τα τμήματα. «Θα παραμένουν ανοιχτά και θα αυξάνουμε τα τεστ» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας.
Η Νίκη Κεραμέως, επεσήμανε πως φέτος δεν θα υπάρξει γενικό «λουκέτο» στα σχολεία εάν υπάρξουν κρούσματα κορονοϊού. Φέτος, σε σχέση με πέρσι, όπως είπε η υπουργός Παιδείας, έχουμε τους εμβολιασμούς και δεν θα κρίνουν οριζόντια τα τμήματα. «Θα παραμένουν ανοιχτά και θα αυξάνουμε τα τεστ» σημείωσε μιλώντας στον Alpha.
Η υπουργός Παιδείας επισήμανε πως στις 13 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για τα σχολεία και ήδη το 80% των εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένο και ένα άλλο 10% έχει αποκτήσει φυσική ανοσία.
Θεοδωρίδου: Σε παιδιά 1 στα 5 κρούσματα – Γιατί είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν τώρα
Στο άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του κορονοϊού το απόγευμα της Δευτέρας.
Γιατί είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν τα παιδιά
Η πρώτη σχολική χρονιά εν μέσω πανδημίας στηρίχθηκε στην τήρηση των μέτρων προστασίας, η δεύτερη έχει να κάνει με τη μετάλλαξη Δέλτα. Ένα παιδί είναι στα πέντε κρούσματα και μάλιστα με κλειστά σχολεία, είπε η κυρία Θεοδωρίδου.
«Άμεσα το “κουδούνι χτυπά” για εμβολιασμό παιδιών και εφήβων» τόνισε και επισήμανε: Τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρούνται σημαντικό μέρος των εμβολιαστικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παρά το γεγονός ότι η νόσηση είναι σπάνια στα παιδιά, ωστόσο υπάρχουν σοβαροί λόγοι που αποφασίστηκε ο εμβολιασμός των παιδιών.
Επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών 12-17 ετών συστήνεται για την προστασία του παιδιού, τη θωράκισή του ώστε να επανέλθει στο σχολείο, για τη μείωση της διασποράς του ιού, καθώς και ότι ο εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα μεταλλάξεων. Σημείωσε, επίσης, ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες και αναφέρθηκε τις ψυχολογικές επιπτώσεις των παιδιών και την επιβάρυνση στην υγεία τους που έχουν οι καραντίνες στα παιδιά.
Ίσως, ο εμβολιασμός των παιδιών να παρακινήσει και μεγαλύτερα άτομα να εμβολιαστούν, συμπλήρωσε.https://www.ethnos.gr/