Θέμα ημερών είναι η έναρξη της λειτουργίας του συστήματος υποβολής αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) των αγροτών, μετά από την απάντηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την ανανέωση της σύμβασης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον τεχνικό σύμβουλο του έργου.
Έτοιμη δηλώνει στον νομό Ηρακλείου και φέτος η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους χιλιάδες δικαιούχους παραγωγούς, μέσα από τις εγκαταστάσεις και τον υψηλής ποιότητας μηχανισμό που διαθέτει, αλλά και το έμψυχο δυναμικό, που είναι αποδεδειγμένα το καλύτερο σε ολόκληρη τη χώρα!
Αναλυτικότερα, απαντώντας σε έγγραφη διαμαρτυρία του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, αναφέρει σε σχετική επιστολή του τα εξής:
«Το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμη η έναρξη του συστήματος υποβολής αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης οφείλεται στο ότι η σύμβαση με τον τεχνικό σύμβουλο του έργου είχε λήξει και έπρεπε να διενεργηθεί νέος διαγωνισμός ανάδειξης τεχνικού συμβούλου.
Μόλις σήμερα λάβαμε την απάντηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να καταστεί δυνατή η υπογραφή της σύμβασης για την απαιτούμενη τεχνική υποστήριξη του σημαντικού αυτού έργου. Έπειτα από αυτό, ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη της λειτουργίας του συστήματος».
«Είμαστε απολύτως έτοιμοι»
Την ετοιμότητα του μηχανισμού της ΕΑΣΗ στην υπηρεσία του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου του νομού Ηρακλείου, κάνοντας λόγο μάλιστα για μια τελευταία χρονιά ενεργοποίησης με το υπάρχον καθεστώς, μετέφερε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «ακριβή ημερομηνία έναρξης των ενεργοποιήσεων θα έχουμε από την Τετάρτη και μετά. Όπως φαίνεται, στις 15 Απριλίου θα γίνει η έναρξη της διαδικασίας.
Όμως, πέρυσι τέτοιο καιρό είχαμε ξεκινήσει και εκτιμώ ότι μέχρι τις 15 Μαΐου, που προβλέπεται η λήξη της προβλεπόμενης προθεσμίας, δε θα έχουμε προλάβει να ολοκληρώσουμε το έργο και προφανώς θα χρειαστεί να έχουμε ξανά παράταση»…
Το “ξεχωριστό” της φετινής χρονιάς
Και συνέχισε λέγοντας: «Η ενεργοποίηση του προγράμματος 2015-2019 φέτος θα γίνει για τελευταία χρονιά πριν τη νέα ΚΑΠ. Μέσα σε αυτή την πενταετία η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων έγινε πάρα πολύ σωστά.
Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Καλό θα ήτανε και φέτος τα 500 Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών να ξεκινήσουν να κάνουν την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, ώστε να γίνει πάλι μια ασφαλής ενεργοποίηση, όπως είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια, με την εμπειρία των παλιών κατόχων της ενεργοποίησης, όπως είναι στον νομό Ηρακλείου η Ένωση Ηρακλείου. Να γίνει η ενεργοποίηση πάρα πολύ σωστά, όπως και τα προηγούμενα χρόνια»…
Συνεχίζοντας επισημαίνει ότι «όσον αφορά στις δεντρώδεις καλλιέργειες, έχουμε μια μείωση που την ξέραμε από το 2015. Είναι η μείωση της σύγκλισης από 6% μέχρι 8%. Εμείς θέλουμε τώρα μια πρόταση ολοκληρωμένη σε ό,τι αφορά τη νέα προγραμματική περίοδο. Μια προγραμματική περίοδος που επίσημα ξεκινάει το 2021.
Θέλουμε να ξέρουμε, επίσης, εάν διατηρηθούν τα ιστορικά δικαιώματα. Το δεύτερο που πρέπει να δούμε είναι εάν υπάρχουν συνδεδεμένες ενισχύσεις. Ποια προϊόντα θα είναι στις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Και να μας ενημερώσουν ποιος θα είναι ο νέος χάρτης επιδοτήσεων, έτσι ώστε οι παραγωγοί να κάνουν μια ασφαλή ενεργοποίηση και να προετοιμαστούμε ως παραγωγοί για τη νέα προγραμματική περίοδο»…
Όπως διευκρινίζει ο συνεταιριστής, «το 2020 είναι “γέφυρα”. Τα ιστορικά δικαιώματα της προγραμματικής περιόδου 2015-2019 θα συνεχιστούν μέχρι το 2022; Μέχρι το 2023; Αυτά ακούγονται στους διαδρόμους του υπουργείου. Δεν έχει όμως ακόμα παρθεί μια απόφαση επίσημη.
Αν όμως αυτά τα ιστορικά δικαιώματα δε συνεχίσουν να υπάρχουν μέχρι το 2022-2023, καλό θα ήταν να έχουμε στα χέρια μας επίσημα στοιχεία για το πώς θα κατανέμονται οι επιδοτήσεις. Αν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις θα μπουν στο παιχνίδι ή όχι και αν τα ιστορικά δικαιώματα διατηρηθούν ή όχι.
Συγχαρητήρια σε όσους αποφάσισαν ότι πρέπει να υπάρχει άλλη μια προγραμματική περίοδος για την Ελλάδα, δηλαδή 2021-2027. Είναι κάτι καλό για τη στήριξη των ελληνικών ταλαιπωρημένων αγροτικών προϊόντων.