Ανδρέας Ξανθός: Χρειάζονται μόνιμες παρεμβάσεις στην υγεία
Ανδρέας Ξανθός: Χρειάζονται μόνιμες παρεμβάσεις στην υγεία
«Μέριμνα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα είναι να αποκτήσει η ενίσχυση στο ΕΣΥ μόνιμα χαρακτηριστικά και η αναδιοργάνωση του, προκειμένου αφενός να είναι έτοιμο στην επόμενη φάση της πανδημίας και αφετέρου να μπορεί να ανταποκρίνεται με αξιοπρεπή τρόπο στο πρόταγμα της καθολικής και ισότιμης κάλυψης των αναγκών υγείας ων πολιτών», αναφέρει ο Ανδρέας Ξανθός σε συνέντευξή του.
Σημεία από την παρέμβαση του Ανδρέα Ξανθού, τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ( Π.Τσίμας)
- Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται ότι έχουμε αποφύγει την υγειονομική τραγωδία στην Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε ξεφύγει εντελώς από τον κίνδυνο σοβαρών απωλειών από την πανδημία. Σίγουρα έπαιξαν θετικό ρόλο τα περιοριστικά μέτρα και η υιοθέτηση των συστάσεων της αρμόδιας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορωνοϊό, αλλά είναι αδιαμφισβήτητος επίσης ο σημαντικός ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που με την υπεύθυνη στάση της συνέβαλλε στη διαμόρφωση κλίματος κοινωνικής συναίνεσης και συμμόρφωσης, σε αντίθεση με παραδείγματα άλλων χωρών, όπου υπήρξε σκληρή πολιτική κόντρα γύρω από τη διαχείριση της πανδημίας και την αναγκαιότητα λήψης αυστηρών μέτρων, π.χ. η στάση του Σαλβίνι και της Λέγκας του Βορρά στην Ιταλία.
- Υπάρχουν κρίσιμοι θύλακες υγειονομικής επισφάλειας που δεν έχουν προσεχθεί και μπορούν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού σε χώρους μαζικής διαβίωσης και συγχρωτισμού ευάλωτων πληθυσμών, όπως τα ΚΥΤ και οι χώροι φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, οι καταυλισμοί των Ρομά, τα γηροκομεία και τα προνοιακά ιδρύματα, τα ψυχιατρικά άσυλα, οι φυλακές, τα στρατόπεδα κλπ.
- Χρειάζεται προσεκτική και κλιμακούμενη «αποσυμπίεση» από τα περιοριστικά μέτρα, βάσει επιδημιολογικών δεδομένων και αντίστοιχης επιστημονικής τεκμηρίωσης των πολιτικών αποφάσεων. Να μην πάμε σε μία αυθαίρετη γραμμής αποκλιμάκωσης χωρίς δικλείδες ασφαλείας. Παράλληλα κατά την φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων απαιτείται αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, συνεπώς και περισσότερα διαγνωστικά τεστ, για να έχουμε πιο καλή εικόνα της ανοσιακής κατάστασης του πληθυσμού κάθε περιοχής και άρα πιο στοχευμένες παρεμβάσεις. Να συνεχίσουμε να ακούμε τους ειδικούς και στη νέα φάση της σταδιακής υποχώρησης της πανδημίας.
- Η μεγάλη πρόκληση για την «επόμενη μέρα» είναι να αποφύγουμε ένα καταστροφικό ντόμινο κρίσης, ανεργίας, φτωχοποίησης, μη αναστρέψιμων επιπτώσεων στην αγορά, στις επιχειρήσεις και στον κόσμο της εργασίας. Γι’ αυτό χρειάζεται εμπροσθοβαρής δημοσιονομική παρέμβαση για την ενίσχυση των εισοδημάτων και την τόνωση της ζήτησης. Δεν θα αντέξουμε ως κοινωνία και ως οικονομία ένα νέο σπιράλ ύφεσης μετά από 10 χρόνια λιτότητας και μνημονιακής ασφυξίας.
- Ευτυχώς η δημόσια συζήτηση για την αναγκαιότητα ή όχι ενός ισχυρού και καλά στελεχωμένου Δημόσιου Συστήματος Υγείας έχει λήξει. Ακόμα και οι θιασώτες νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων για «λιγότερο Κράτος και περισσότερη αγορά» στην Υγεία, όπως ο κ. Μητσοτάκης, δεν μπορούν παρά να αναγνωρίσουν την αξία και την κοινωνική χρησιμότητα του ΕΣΥ και των ανθρώπων του.
- Μέριμνα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα είναι να αποκτήσει η ενίσχυση στο ΕΣΥ μόνιμα χαρακτηριστικά και η αναδιοργάνωση του, προκειμένου αφενός να είναι έτοιμο στην επόμενη φάση της πανδημίας και αφετέρου να μπορεί να ανταποκρίνεται με αξιοπρεπή τρόπο στο πρόταγμα της καθολικής και ισότιμης κάλυψης των αναγκών υγείας ων πολιτών. Χρειαζόμαστε ένα νέο ΕΣΥ για να ανταποκριθούμε με επάρκεια και ποιότητα στις νέες ανάγκες που ανέδειξε η πανδημία.
Τα σχόλια είναι κλειστά.