Αναχωρούν με τα καράβια οι αγροτοκτηνοτρόφοι Κρήτης για το συλλαλητήριο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Στα πλοία της γραμμής από τα λιμάνια του Ηρακλείου και των Χανίων με προορισμό τον Πειραιά επιβιβάζονται απόψε αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης, προκειμένου αύριο να πραγματοποιήσουν μαζική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αιχμή του δόρατος για τους τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο του νησιού είναι οι μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις, οι δασικοί χάρτες και οι κατακόρυφες αυξήσεις στα κόστη παραγωγής.
Στην αυριανή κινητοποίηση θα συμμετέχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη την Κρήτη και, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο επικεφαλής της Παγκρήτιας Επιτροπής Αγροτών, Μανόλης Ορφανουδάκης, έχουν ήδη εξασφαλιστεί τουλάχιστον 1000 ακτοπλοϊκά εισιτήρια, για τους εκατοντάδες παραγωγούς που έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να δώσουν το παρών στο αυριανό συλλαλητήριο, τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.
Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης, ωστόσο, όπως και οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου και άλλοι παραγωγοί που επίσης πραγματοποιούν διαμαρτυρία αύριο στην Αθήνα, είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να συναντήσουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς σε επικοινωνία που είχαν χθες έγινε γνωστό ότι ο κ. Λιβανός θα απουσιάζει στην Θεσσαλονίκη.
Γι’ αυτό τον λόγο ο υπουργός κάλεσε την Παγκρήτια Επιτροπή Αγροτών σε συνάντηση σήμερα, Πέμπτη. Η πρόσκληση, όμως, απορρίφθηκε ομοφώνως από τα μέλη της επιτροπής καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Ορφανουδάκης, συναντήσεις με τον υπουργό έγιναν και το προηγούμενο διάστημα, χωρίς όμως να δοθούν λύσεις στα προβλήματα.
Σε ανακοίνωσή του γραφείου τύπου του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου αναφέρεται ότι επαναλαμβάνεται η πρόσκληση για διάλογο με τις Συντονιστικές Επιτροπές για την προσεχή Τρίτη, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων: “Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί είναι πολλά. Η παγκόσμια οικονομική κρίση καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Τα προβλήματα όμως λύνονται μόνο με διάλογο. Όσοι τον αρνούνται είναι υπόλογοι στο σύνολο των αγροτών, καθώς δείχνουν ότι στόχος τους είναι η υπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων και συμφερόντων”.
“Τα προβλήματα λύνονται με καλή πρόθεση και όχι με εμπρηστικές δηλώσεις”, απάντησε ο επικεφαλής της παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής αγροτών, ο οποίος στις δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ηρακλείου κάλεσε τον υπουργό να χαμηλώσει τους τόνους και να πάρει πίσω την φράση «τα σκυλιά αλυχτάνε αλλά το καραβάνι προχωρά», με την οποία κατέληγε πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου.
Κάλεσμα με sms
Χαρακτηριστικό της δυσφορίας που έχει προκαλέσει στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο η φράση αυτή, είναι το γεγονός πως χθες το βράδυ, η παγκρήτια συντονιστική επιτροπή αγροτών έστειλε μήνυμα sms – κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση στα κινητά τηλέφωνα των παραγωγών, το οποίο ξεκινούσε ως εξής: “Τα σκυλιά που αλυχτάνε” αναχωρούν αύριο το βράδυ από τα λιμάνια τση Κρήτης για την Αθήνα, για να συναντήσουν “το καραβάνι που προχωρά”.
“Αν υπάρχουν “πονηρούληδες” είναι ευθύνη του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ να τους εντοπίσουν και να επιβάλλουν ποινές” πρόσθεσε ο κ. Ορφανουδάκης, σημειώνοντας ότι με οριζόντια και αιφνιδιαστικά μέτρα και με γενικούς χαρακτηρισμούς αδικείται ένας ολόκληρος παραγωγικός κλάδος.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις στην ΕΡΤ Ηρακλείου του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκη Πεβερέτου, ενόψει της επικείμενης συνάντησης το μεσημέρι με τον αρμόδιο για θέματα κτηνοτροφίας υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου. ΠΕΚ και ΣΕΚ προσέρχονται στη συνάντηση με συγκεκριμένες προτάσεις για απόσυρση της ΚΥΑ που, όπως είπε, 15 ημέρες πριν την καταβολή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης οδήγησε το 30% των παραγωγών της Κρήτης καθώς και άλλους δικαιούχους της χώρας εκτός επιδότησης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίμαχη ΚΥΑ θα πρέπει είτε να μετατεθεί για την επόμενη χρονιά, αφού προηγηθούν η σχετική προετοιμασία και απαιτούμενες τροποποιήσεις ή θα πρέπει να τροποποιηθεί άμεσα, κάτι για το οποίο έχουν έτοιμη πρόταση. Επίσης, θα ζητήσουν ενίσχυση των παραγωγών μέσω De Minimis και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων για την απόσβεση τμήματος της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής, που βαρύνει ιδιαιτέρως τους κρητικούς αγροτοκτηνοτρόφους. Τέλος, έθεσε και ο ίδιος θέμα υλοποίησης των δεσμεύσεων του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για τους δασικούς χάρτες.https://www.ertnews.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.