Περιορίζεται η γραφειοκρατία για τη διαχείριση των κονδυλίων των ΑΕΙ. Σήμερα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένεται να παρουσιάσει στη Σύνοδο Πρυτάνεων το νέο πλαίσιο λειτουργίας των «ταμείων» των ΑΕΙ, όπως είναι ουσιαστικά οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), αποσκοπώντας σε δραστικό περιορισμό των γραφειοκρατικών κινήσεων. Παράλληλα, από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση. Νέο στοιχείο, ότι η αξιολόγηση των ΑΕΙ θα είναι αυστηρή και τα αποτελέσματά της θα συνδεθούν με μέρος της κρατικής χρηματοδότησης. Χθες, ομάδα φοιτητών οι οποίοι αντιδρούν στις αλλαγές επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό για να κάνει παρέμβαση στη Σύνοδο, με αποτέλεσμα να σημειωθούν συμπλοκές, ενώ τραυματίστηκαν φοιτητές, ο ένας σοβαρά και επρόκειτο να υποβληθεί σε επέμβαση στο χέρι.
Ειδικότερα, το αρχικό αίτημα των ΑΕΙ ήταν οι ΕΛΚΕ να αποσπαστούν από τους κανόνες του δημόσιου λογιστικού, για να περιοριστεί η γραφειοκρατία στη διαχείριση των κονδυλίων. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε μιλώντας στην «Κ» ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, με το ισχύον καθεστώς σε περίπτωση που χρειάζεται μία αγορά για ένα ερευνητικό έργο (π.χ. ενός αντιδραστήρα), ο επιστημονικός υπεύθυνός του όφειλε να ζητήσει αναμόρφωση του προϋπολογισμού σύμφωνα με το δημόσιο λογιστικό και κατόπιν να δοθεί έγκριση από το υπουργείο Παιδείας. Αυτές οι αναμορφώσεις προϋπολογισμού ξεπερνούσαν τις 1.000 ετησίως για όλα τα ΑΕΙ. Με τη νέα ρύθμιση, επιτρέπεται να γίνει μία δαπάνη σε ένα έργο εφόσον υπάρχει το κονδύλι στον προϋπολογισμό και μετά, ανά τρίμηνο να γίνεται έλεγχος. Με τον τρόπο αυτό οι αλλαγές στον προϋπολογισμό των έργων υπολογίζεται ότι θα μειωθούν σε 12.
Παράλληλα, σήμερα η υπουργός Νίκη Κεραμέως θα παρουσιάσει στη Σύνοδο Πρυτάνεων τις ρυθμίσεις για την αξιολόγηση των ΑΕΙ μέσω μιας ενισχυμένων αρμοδιοτήτων εθνικής αρχής αξιολόγησης, αλλά και το πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών στα ΑΕΙ (π.χ. επαναφορά συμβουλίων, ίδρυση προπτυχιακών αγγλόφωνων τμημάτων, αξιολόγηση μεταπτυχιακών κ.ά.). Οι αλλαγές αυτές είναι γνωστές, καθώς δημοσιοποιήθηκαν προχθές μετά το υπουργικό συμβούλιο, αλλά και μέσω επιστολής που έστειλε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στα ΑΕΙ ζητώντας τις θέσεις τους. Από την άλλη, την Παρασκευή, ο κ. Διγαλάκης επιβεβαίωσε το χθεσινό θέμα της «Κ» για καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογικές διαδικασίες των φοιτητών, λέγοντας (ΣΚΑΪ 100,3) ότι «η μεγάλη πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν θέλει οι μεμονωμένες μειοψηφίες να επιβάλλουν την άποψή τους και ένα μέσο για να σταματήσει και η φοβία των φοιτητών έναντι των μειοψηφιών αυτών είναι η ηλεκτρονική ψηφοφορία». Από την άλλη, η καθιέρωση ενός τέτοιου συστήματος θεωρείται ότι θα συμβάλει στην αύξηση της συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες και θα θωρακίσει το αδιάβλητο των διαδικασιών.
Χθες, πάντως, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και φοιτητών, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο Καβούρι, κοντά στο ξενοδοχείο όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι φοιτητές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό φραγμό για να κάνουν παρέμβαση στη Σύνοδο. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και απώθησαν τους φοιτητές. Η ΚΝΕ έκανε λόγο για απρόκλητη επίθεση, επικρίνοντας την κυβέρνηση για αυταρχισμό. Η Νεολαία του ΚΚΕ επίσης επιτέθηκε και στους πρυτάνεις, τονίζοντας ότι η στάση τους να καλούν την αστυνομία είναι «απολύτως καταδικαστέα». ΠΗΓΗ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τα σχόλια είναι κλειστά.