Ο νέος δήμαρχος Ηρακλείου θέλει να δημιουργήσει ανάπτυξη και ευημερία στο Δήμο που θα διοικήσει από 1 Ιανουαρίου 2024.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός, νέος Δήμαρχος Ηρακλείου είναι ξεκάθαρος. Θέλει να φτιάξει ένα Δήμο που να εξελίσσεται καθημερινά, αλλά και που να αποτελεί στήριγμα για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Ο νέος Δήμαρχος Ηρακλείου «αποκαλύπτεται» στα ΝΕΑ και στο ένθετο cityhub.
Θεωρείτε ότι ο Δήμος Ηρακλείου έχει περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης και σε ποιους τομείς;
Συμβαίνει να ζούμε σε έναν Δήμο με τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές. Με ανθρώπινο πλούτο, ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ιστορικό βάθος αιώνων, πολιτιστική λάμψη και ζωντανή δημιουργία. Μια πόλη που σφύζει από οικονομικό δυναμισμό. Μια από τις ελάχιστες πόλεις με πληθυσμιακή αύξηση, με παλμό, νεανικό δυναμικό, υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα. Είναι όμως ταυτόχρονα μια πόλη που έχει αδικήσει τον εαυτό της, μεγαλώνοντας απότομα και άναρχα. Που συχνά σκέφτηκε το εφήμερο και όχι το μακροπρόθεσμο. Κι αυτό οδήγησε σε πολλά από τα σημερινά προβλήματα. Όσο υστερούν οι υποδομές, η ποιότητα ζωής θα υπολείπεται. Αυτήν ακριβώς την αναντιστοιχία θέλουμε να γεφυρώσουμε. Φτιάχνοντας μια πόλη αντάξια της ιστορίας και του δυναμικού της. Οι υποδομές και οι υπηρεσίες για τις οποίες ευθύνεται ο Δήμος να γίνουν κίνητρα για την ανάπτυξη και στηρίγματα για την κοινωνική συνοχή.
Έχετε πρόθεση να ενισχύσετε τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του Δήμου;
Οραματιζόμαστε το Ηράκλειο με επίκεντρο τον άνθρωπο γι’ αυτό και η κοινωνική μέριμνα αποτελεί βασικό πυλώνα. Κι επειδή για εμάς η κοινωνική πολιτική είναι και αναπτυξιακή πολιτική, δίνουμε προτεραιότητα και προετοιμάζουμε πολιτικές διαχείρισης με γνώμονα τη μεγιστοποίηση της κοινωνικής ωφέλειας.
Στόχος μας είναι η εφαρμογή ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής, με επίκεντρο τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τους οικονομικά αδύναμους. Με στόχο να άρουμε τα εμπόδια που προκαλούνται από διαφορές σε φύλο, ηλικία, φυλή, θρησκεία, εθνικότητα. Οι νέοι γονείς, η τρίτη ηλικία, η στήριξη ατόμων με εξαρτήσεις, η υποστήριξη αναγνωρισμένων προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων άσυλο, αλλά και η καταπολέμηση κάθε είδους βίας, αποτελούν βασικές προτεραιότητες.
Αρμοδιότητες μεν με πόρους δε
Θεωρείτε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει και μπορεί να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες;
Ως το πρώτο και βασικότερο κύτταρο της κοινωνικής συνοχής, η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να έχει αρμοδιότητες που να ενισχύουν τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και των αναπτυξιακών προοπτικών κάθε Δήμου. Μόνο που για να έχει αποτέλεσμα το παραπάνω, αυτές οι αρμοδιότητες πρέπει και να συνοδεύονται από τους απαραίτητους πόρους κι ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα γραφειοκρατίας και αλληλοκάλυψης με άλλους Φορείς. Εξάλλου η Ε.Ε. υποστηρίζει την ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών και των Δήμων. Οπότε δεν μπορούμε να κινούμαστε σε αντίθετη κατεύθυνση γιατί θα αυτό συνιστά μια δομική αναντιστοιχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Επιθυμείτε την ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών; Καλύτεροι μισθοί, νομική κάλυψη κτλ;
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πολλές και σημαντικές ανάγκες με αυτές των αιρετών να μην αποτελούν, κατά την άποψή μου, βασική προτεραιότητα. Ειδικά σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την Τ.Α., όπου στο επίκεντρο βρίσκονται – ή θα πρέπει να βρεθούν – φλέγοντα θέματα, όπως η κάλυψη των κενών θέσεων, η οικονομική στήριξη, η ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών των Δήμων, κ.α.. Οι θέσεις μας άλλωστε ως αιρετών, είναι θέσεις προσφοράς. Ασφαλώς, θέλουμε όλοι οι πολίτες που έχουν ειλικρινές ενδιαφέρον και γνώσεις να μπορούν να ασχοληθούν με την αυτοδιοίκηση. Νομίζω πως οι αμοιβές τώρα έχουν εξορθολογισθεί. Από την άλλη θα πρέπει να οριοθετούνται σαφώς τόσο η διαφάνεια όσο και ο καταλογισμός ευθυνών των αιρετών προσώπων.https://www.in.gr/author/chraptis/
Τα σχόλια είναι κλειστά.