«Κλειδί η “ψηφιακή άμιλλα” για τον ταχύ μετασχηματισμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης»
Τη σημασία της ταχείας και ολοκληρωμένης μετάβασης των Περιφερειών στην ψηφιακή διακυβέρνηση, τόνισε ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης κατά την τοποθέτησή του στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδα που φιλοξενήθηκε στη Ρόδο: «Είναι η στιγμή για την ανάπτυξη μιας οργανωμένης “ψηφιακής άμιλλας” μεταξύ όλων των παραγόντων και των βαθμίδων διακυβέρνησης στη χώρα, με πρώτη και κύρια την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Οργανωμένης διότι δεν καλούμαστε από τους πολίτες να ξεχωρίσουμε ως περιφερειακές μονάδες αλλά γιατί καλούμαστε να στηρίξουμε τη δημιουργία ενός συνεκτικού ψηφιακού ιστού για τη συνολική και προς όφελος όλων λειτουργία της Πολιτείας».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Κρήτη Μπροστά» επισήμανε την αξία της ψηφιακής διαλειτουργικότητας μεταξύ των δημοσίων φορέων και υπηρεσιών αλλά και την οριζόντια επικοινωνία μεταξύ τους όσο και μεταξύ των συστημάτων τονίζοντας ότι: «Το κεντρικό κράτος και οι αυτοδιοικητικοί βραχίονές του δεν είναι ανεξάρτητα συστήματα αλλά ένας διαφοροποιημένος και σε τελική ανάγνωση ενιαίος μηχανισμός υπηρέτησης των πολιτών. Σε αυτή τη λογική θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι οφείλουμε να συλλειτουργήσουμε ως κόμβοι δημοκρατίας και ψηφιακής ανάπτυξης. Να αναπτύξουμε συνεργατικές λογικές μεταξύ μας και συμπληρωματικές λογικές σε σχέση με το κεντρικό κράτος. Η ψηφιακή διακυβέρνηση είναι πλέον αυτονόητο και αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας σε κάθε επίπεδο δημόσιας διακυβέρνησης».
Ο κ. Μαρκογιαννάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο επιτυχημένο παράδειγμα της ανάπτυξης 1500 καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά την τελευταία τριετία, ως οδηγό για την Αυτοδιοίκηση. «Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να επιταχύνει και αυτή με τη σειρά της τον ψηφιακό της βηματισμό. Έχουμε το προνόμιο και συνάμα την ευθύνη να είμαστε ο βασικός δημοκρατικός θεσμικός διάδρομος επικοινωνίας των πολιτών με την οργανωμένη Πολιτεία. Οφείλουμε να γίνουμε και ο ψηφιακός διάδρομος που θα ενώσει αποτελεσματικά τους πολίτες με το κράτος σε όλες τις εκφάνσεις του. Δεν μιλάω για μια τεχνολογική δημοκρατία, αλλά για την τεχνολογία στην υπηρεσία της δημοκρατίας, ακριβώς διότι το θεωρώ κρίσιμο στοίχημα για την ποιότητα και την τύχη της δημοκρατίας στον δυτικό κόσμο στα χρόνια που έρχονται» κατέληξε ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.
Τα σχόλια είναι κλειστά.