Αν θες να πετύχεις, λένε, πρέπει να δουλέψεις σκληρά. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί έρχονται να «διαλύσουν» αυτήν την πεποίθηση, αφού υποστηρίζουν πως αν θέλεις να φτάσεις στο μέγιστο της παραγωγικότητάς σου, πρέπει να… κατεβάσεις ταχύτητα.
Αρκεί να μπει κανείς στα παπούτσια ενός αθλητή για να κατανοήσει αυτή τη λογική. Αν ένας δρομέας, για παράδειγμα, τρέχει από την αρχή της κούρσας όσο πιο γρήγορα μπορεί να έχει χαμηλότερη επίδοση, καθώς θα κουραστεί σχετικά νωρίς.
Το ίδιο ισχύει και για τους περισσότερους τομείς της ζωής μας. Το να στοχεύουμε, συνεχώς, στην τελειότητα μπορεί να μας οδηγήσει στο burnout.
Το να πετύχουμε 8 από τους 10 στόχους που είχαμε θέσει μέσα στο τρίμηνο, είναι κι αυτό μια νίκη. Δεν χρειάζεται να βλέπουμε τη δουλειά, την υγεία ή τα χόμπι μας ως έπαθλα, σκεπτόμενοι πως αν δεν είναι όλα στο 100% έχουμε αποτύχει.
Ως μια μορφή «ισορροπίας» μεταξύ της επίτευξης στόχων και της ευχαρίστησης, το 85% είναι ο χρυσός αριθμός για σταθερή αποτελεσματικότητα, χωρίς υπερκόπωση.
Μαζί με τα πάνω έρχονται και τα κάτω
Οι άνθρωποι δεν είναι μηχανές. Όλοι έχουμε στιγμές που η απόδοσή μας πέφετει.
Μην δημιουργείς τύψεις στον εαυτό σου επειδή κοιμήθηκες ως αργά αντί να σηκωθείς για την πρωινή σου προπόνηση. Άκου το σώμα σου. Χρειάζεσαι την ξεκούραση για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.
Η αυτοφροντίδα είναι ο «φορτιστής» μας
Όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας, είμαστε λιγότερο επιρρεπείς στο άγχος και τις επιπτώσεις του και είμαστε σε θέση να κάνουμε καλύτερες επιλογές επειδή νιώθουμε πιο «γεμάτοι» και πιο συγκεντρωμένοι.
Εάν λες σε όλους συνέχεια «ναι», τότε είναι πολύ πιθανό να λες στον εαυτό σου «όχι». Για αυτό προσπάθησε να το σταματήσεις και να οργανώσεις την ημέρα σου βάσει των προτεραιοτήτων σου.
Σκέψου λοιπόν: «Ποια απλά πράγματα θέλω να προσφέρω στον εαυτό μου»; Κάντε μια λίστα και ξεκίνα από σήμερα!