Κάτι η ψυχολογία, λίγο οι εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης αλλά και το γεγονός ότι συνηθίσαμε να ζούμε σε συνθήκες κρίσης, το 2019 έκλεισε με θετικό πρόσημο για την αγορά του Ηρακλείου.
«Αγκάθι», ωστόσο, αποτελεί η κατρακύλα του ελαιόλαδου, που, πέρα από τους παραγωγούς, και μια σειρά άλλων επαγγελματιών, πλήττει και τους εξαγωγείς του νησιού.
Πρόεδρος ΕΒΕΗ: «Επικρατεί αισιοδοξία»
«Εφόσον το 2020 είναι μια χρονιά με ειρήνη και δεν έχουμε κάτι απρόοπτο, αισιοδοξούμε ότι θα είναι μια καλύτερη χρονιά, σιγά- σιγά βγαίνουμε από την κρίση και ο κόσμος έχει μια αισιοδοξία, είναι και θέμα ψυχολογίας, χωρίς, όμως, να αναμένουμε κάτι ιδιαίτερο», αναφέρει στην «Π» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης.
Όσο αφορά στο 2019, θεωρεί πως ακολούθησε τους ρυθμούς των τριών τελευταίων χρόνων, «οι προσδοκίες ήταν περισσότερες από όσες τελικά καταγράφονται», λέει με νόημα. Αναφορικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σε φορολογία και ασφαλιστικό, ο κ. Αλιφιεράκης λέει πως πολλά έχουν ειπωθεί, όμως, δεν αναμένεται να γίνει κάτι δραστικό τους αμέσως επόμενους μήνες.
Πρόεδρος ΟΕΒΕΝΗ: «Περιμένουμε τα μέτρα»
«Το 2019 η κατάσταση ήταν λίγο βελτιωμένη λόγω των εκλογικών διαδικασιών και των μέτρων που πάρθηκαν αμέσως, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, που δώσανε ένα κίνητρο στην αγορά. Είχαμε μία ανοδική πορεία, όμως, δεν μπορούμε να περιμένουμε ανάπτυξη όπως πριν την κρίση. Σε γενικές γραμμές , ήταν μία καλή χρονιά», αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, κ. Χαράλαμπος Λεκάκης. Για το 2020, περιμένει να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, όπως είναι η μείωση της φορολογίας και των συντελεστών του ΦΠΑ. «Η μείωση από 22% στο 9% των φυσικών προσώπων είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό μέτρο και η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων είναι σε θετικό πλαίσιο αλλά θα φανούν στο τέλος της χρονιάς, στις φορολογικές δηλώσεις του 2019, εκεί θα δούμε αν θα έχουν αποτέλεσμα», τονίζει. Το επόμενο διάστημα, η ΟΕΒΕΝΗ, με επιστολή της προς το Υπουργείο Οικονομικών, θα ζητά να συμπεριληφθούν στη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και τα νομικά πρόσωπα.
Αλκ. Καλαμπόκης: «Χρειάζεται διασπορά κινδύνου»
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, τονίζει πως το 2019 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά λόγω των πολλαπλών προβλημάτων του ελαιολάδου που αντικατοπτρίζονται και στον εξαγωγικό κλάδο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους έκλεισε με μία πτώση της τάξης του 6% με 7%. Ενώ οι επαγγελματίες του κλάδου θεωρούσαν πως οι μήνες Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος θα άλλαζαν την εικόνα, λόγω των εξαγωγών στο ελαιόλαδο, το γεγονός ότι το προϊόν δέχτηκε ισχυρό πλήγμα, αναμένεται να φέρει μία συνολική μείωση των εξαγωγών για το 2019 στο 10%.
«Είναι η τέταρτη επαναλαμβανόμενη χρονιά που έχουμε μείωση», αναφέρει ο κ. Καλαμπόκης και επισημαίνει πως τα στοιχεία είναι χωρίς τα πετρελαιοειδή.
«Πρέπει να μας προβληματίσει για την επόμενη δεκαετία το τι θα κάνουμε με τα προϊόντα του νησιού. Όσο εξαρτώμεθα από ένα προϊόν αποκλειστικά και μόνο , τότε έχουμε τη μορφή καρδιογραφήματος. Πήγε καλά η δακοκτονία; Ανθίσανε πρόωρα οι ελιές; Αυτό γράφει αμέσως, όπως σε ένα καρδιογράφημα», σημειώνει.
Εξηγεί ότι το λάδι είναι το 50% των τροφίμων στις εξαγωγές του νησιού, περίπου το 35% του συνόλου των εξαγωγών, άρα όταν παθαίνει καθίζηση, τα υπόλοιπα προϊόντα δεν αρκούν για να καλύψουν την όποια μείωση επιφέρει.
«Είναι μια τροφή για σκέψη, για να δούμε με σωστή λογική και προγραμματισμό τις ανάγκες που υπάρχουν στον υπόλοιπο κόσμο για διατροφικά προϊόντα ή την ανάπτυξη ενός άλλου είδους παραγωγικού μοντέλου στην Κρήτη, χωρίς να εννοώ τη βαριά βιομηχανία, και να γίνει επιτέλους η περιβόητη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.
Διαφορετικά θα είμαστε στο ίδιο, μια κρύο μια ζέστη», αναφέρει.
Ο κ. Καλαμπόκης τονίζει πως χρειάζεται διασπορά κινδύνου που έρχεται μέσα από τη διασπορά των πωλήσεων, δηλαδή έχουμε ανάγκη από περισσότερα προϊόντα, με προγραμματική σκέψη και έρευνα, όχι όπως έγινε στην περίπτωση της αλόης, όταν πολλοί παραγωγοί ξήλωναν τις καλλιέργειές τους και έβαζαν αλόη, χωρίς να μπορούν να την αξιοποιήσουν.
«Χρειάζεται προγραμματισμός, σκέψη, σοβαρότητα και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων», σημειώνει.ΠΗΓΗ ΠΑΤΡΙΣ