Αδικαιολόγητη και ακατανόητη καθυστέρηση της έναρξης υποβολής δηλώσεων Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας
Αδικαιολόγητη και ακατανόητη καθυστέρηση της έναρξης υποβολής δηλώσεων Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας, απαιτώντας για την άμεση εκκίνηση της συλλογής των δηλώσεων ΟΣΔΕ ως την πρώτη και σημαντικότερη προϋπόθεση για την πληρωμή των ενισχύσεων.
«Δεν ευθύνονται οι συνεταιριστικές οργανώσεις. Την ευθύνη την έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ», ξεκαθαρίζει, μιλώντας στη «ΝΚ», ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης. Πάντως, ο συνεταιριστής συμφωνεί με τη θέση του ΣΑΣΟΕΕ ότι υπάρχει ήδη σημαντική καθυστέρηση που μπορεί να πάει πίσω την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων!
«Ανεβαίνω στην Αθήνα», αναφέρει ο Μύρων Χιλετζάκης. «Ένα από τα θέματα τα οποία και θα δω θα είναι και αυτό. Να δούμε δηλαδή τι φταίει και πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για να ξεκινήσει η διαδικασία», όπως λέει ο συνεταιριστής, επισημαίνοντας επίσης ότι πέρυσι τέτοιο καιρό η πλατφόρμα είχε ανοίξει και ήταν σε εξέλιξη η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.
Αναλυτικότερα, όπως καταγγέλλει ο ΣΑΣΟΕΕ, «πέρασε και ο Μάρτιος και ακόμη δεν έχουμε, όχι πληροφόρηση, αλλά ούτε καν ένδειξη για την έναρξη της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Για δεύτερη χρονιά το πλαίσιο της υποβολής και της υποβοήθησης είναι στον «αέρα», σε μια χρονική περίοδο που η συλλογή έπρεπε να έχει ξεκινήσει.
Η καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη και ακατανόητη για όλους τους εμπλεκομένους αγρότες και Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και μας γυρίζει πίσω σε εποχές που θεωρούσαμε ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Σε μια εποχή που ο αγροτικός κόσμος βιώνει τις δυσκολότερες οικονομικές συνθήκες των τελευταίων δεκαετιών και που η αγροτική μας παραγωγή αποκτά ακόμη πιο ζωτική σημασία για τη διατροφική επάρκεια της χώρας, η έγκαιρη και πλήρης απορρόφηση των κοινοτικών επιδοτήσεων είναι το λιγότερο που μπορούμε να περιμένουμε.
Απαιτούμε εδώ και τώρα την έναρξη της συλλογής των δηλώσεων ΟΣΔΕ ως την πρώτη και σημαντικότερη προϋπόθεση για την πληρωμή των ενισχύσεων. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση καθιστά τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΑΑΤ υπόλογους όχι μόνο απέναντι στους 650.000 αγρότες-δικαιούχους των ενισχύσεων και των οικογενειών τους, αλλά και συνολικά έναντι της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».
Με αργές διαδικασίες
Παράλληλα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ με απόφαση Μελά, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 1 Απριλίου, στη «Διαύγεια», όρισε μια 10μελή Επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει τους φακέλους που έχουν υποβάλει τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), προκειμένου να πιστοποιηθούν για την επόμενη εξαετία.
Την Επιτροπή αποτελούν οι παρακάτω υπάλληλοι: Φωτεινή Κυριαζή, Χαρίκλεια Ζησίμου, Νικόλαος Γαλάνης, Γεωργία Κυρίτση, Ευσταθία Βέργου, Κωνσταντίνος Λόης Δέσποινα, Χατζηιωάννου, Ιωάννης Χατζής, Στυλιανή Μεζίτη και Νίκη Ράπτη. Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται η κ. Φωτεινή Κυριαζή με αναπληρώτρια την κ. Χαρίκλεια Ζησίμου. Έργο της Επιτροπής είναι η αξιολόγηση των φακέλων των υποψήφιων φορέων που θα υποβληθούν, αφενός κατά το πρώτο στάδιο, και η κατά την κρίση αυτής διεξαγωγή αυτοψίας για την επαλήθευση των στοιχείων του φακέλου υποψηφιότητας, αφετέρου κατά το δεύτερο στάδιο, σύμφωνα με τους όρους των αναφερομένων ως άνω προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της διευκρινιστικής εγκυκλίου και υποβολής των αντίστοιχων εισηγήσεων στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Λόγω της εσωτερικής σύγκλισης
Μειώνεται η αξία των δικαιωμάτων
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, μειώνεται γραμμικά η αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης και παράλληλα μειώνεται το εθνικό απόθεμα για το 2022.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, για το 2022 εφαρμόζεται εσωτερική σύγκλιση ως εξής:
Η μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης που κατέχουν οι γεωργοί στις 31/12/2021, εφόσον είναι μικρότερη της περιφερειακής μοναδιαίας αξίας το 2022, θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο της διαφοράς μεταξύ της μοναδιαίας αξίας των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης που κατέχουν οι γεωργοί στις 31/12/2021 και της περιφερειακής μοναδιαίας αξίας το 2022.
Για τη χρηματοδότηση της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης, η μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης που κατέχουν οι γεωργοί στις 31/12/2021, εφόσον είναι ανώτερη της περιφερειακής μοναδιαίας αξίας του 2022, μειώνεται το 2022. Η μέγιστη μείωση της μοναδιαίας αξίας των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης που κατέχουν οι γεωργοί στις 31/12/2021 περιορίζεται στο 30%.
Επιπλέον, για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022, κανένα δικαίωμα ενίσχυσης δε θα έχει μοναδιαία αξία χαμηλότερη του 60% της περιφερειακής μοναδιαίας αξίας το 2022.
Η περιφερειακή μοναδιαία αξία το 2022 υπολογίζεται διαιρώντας το περιφερειακό ανώτατο όριο για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης, μη περιλαμβανομένου του ποσού του εθνικού αποθέματος, διά του αριθμού των ιδιόκτητων ή μισθωμένων δικαιωμάτων ενίσχυσης των γεωργών στις 31 Δεκεμβρίου 2021 ανά περιφέρεια.
Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να δηλώνουν το σύνολο της εκμετάλλευσής τους, όπως αποτυπώνεται:
– Στην περιουσιακή δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 σε περίπτωση ιδιόκτητων αγροτεμαχίων,
– Στη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας μέσω εφαρμογής της ΑΑΔΕ ανεξαρτήτως ποσού μισθώματος και από μηδενικό ποσό μίσθωσης, σύμφωνα με το χρονικό διάστημα μίσθωσης που προβλέπεται στο άρθρο 634 του Αστικού Κώδικα, σε περίπτωση μισθωμένων αγροτεμαχίων.
Κατά παρέκκλιση, για το 2021 και το 2022, γίνονται δεκτά και έντυπα μισθωτήρια που έχουν συναφθεί σε χρόνο πριν την έκδοση της παρούσης και δεν έχει λήξει ακόμα η ισχύς τους και να προσδιορίζουν με σαφή τρόπο την έκταση και την ταυτότητα κάθε αγροτεμαχίου και, κατά περίπτωση, το είδος, το μέγεθος και τη θέση των περιοχών οικολογικής εστίασης.
Όσον αφορά στις ενισχύσεις οικολογικής μέριμνας, οι δικαιούχοι υποχρεούνται επίσης να διευκρινίζουν τη χρήση των αγροτεμαχίων που δηλώνονται.https://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.