Η πρώτη ημέρα μετά την ανακοίνωση των βρετανικών αρχών ότι επιβάλλουν 15νθήμερη καραντίνα σε 7 ελληνικά νησιά, μεταξύ των οποίων και η Κρήτη, βρήκε, την περασμένη Τετάρτη, ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Χερσονήσου που δουλεύει μόνο με πελάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο σε ένα τραγικό δίλημμα: «Τα αεροπλάνα της TUI που έρχονται σήμερα θα πάρουν μόνο πελάτες χωρίς να φέρνουν καινούργιους, έρχονται πρακτικά άδεια στο νησί», λέει ο διευθυντής του στην «Κ».
Ηταν ίσως έκπληξη το γεγονός ότι σε κάποια από αυτά τα αεροπλάνα υπήρχαν οικογένειες με παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο ή συνταξιούχοι που δεν τους ενδιαφέρει η βρετανική καραντίνα ή περιμένουν ότι σε δύο εβδομάδες που θα φύγουν θα έχει και πάλι αρθεί. «Για την ώρα, έρχονται μόνο ακυρώσεις. Εχουμε στο ξενοδοχείο 500 άτομα, έφυγαν 150 σήμερα και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μόνο αναχωρήσεις. Μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου (σ.σ.: την άλλη Τρίτη) ή τις 22, αλλά μετά θα κλείσουμε οριστικά, καθώς είναι τελείως αδύνατο όταν έχεις πέσει στους 30 πελάτες να ξανανέβεις στους 600, και αυτό διότι θα λείψουν οι οικογένειες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του all inclusive ξενοδοχείου (σ.σ.: που ούτως ή άλλως είναι η μισή πληρότητα του ξενοδοχείου)».
Η αλήθεια είναι ότι η TUI ακύρωσε όλα της τα ταξίδια προς την Κρήτη και τους άλλους έξι προορισμούς που συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν την ταξιδιωτική οδηγία ώς τις 31 Οκτωβρίου. «Θέλαμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα όπως και στην περίπτωση των Βαλεαρίδων. Αυτοί οι προορισμοί (σ.σ.: στην Κρήτη περιλαμβάνουν τα Μάλια, στη Μύκονο τα μπιτς μπαρ γνωστών παραλιών και στη Ζάκυνθο τον Λαγανά) που νεαροί τουρίστες-καμικάζι ταξιδεύουν μόνο για το πάρουν μέρος σε πάρτι και να πιουν είναι ανεπιθύμητοι για μας φέτος. Οι ζημίες μας από αυτούς είναι μεγαλύτερες από ό,τι τα κέρδη μας», είπε στην «Κ» μια πηγή της TUI. O ταξιδιωτικός κολοσσός δεν είναι ο μόνος που βλέπει έτσι τα πράγματα. Η Περιφέρεια Κρήτης, η υγειονομική περιφέρεια (ΥΠΕ), οι σύνδεσμοι ξενοδόχων και η πλειονότητα των επαγγελματιών με τους οποίους μίλησε η «Κ» συμμερίζονται αυτή την προσέγγιση.
«Είναι μια σεζόν-θρίλερ. Περάσαμε δύο Πέμπτες καρδιοχτυπώντας ότι θα μας πετούσαν έξω οι Βρετανοί με μια γενική καραντίνα. Το ξεπεράσαμε, έπειτα ήρθε η καραντίνα της Σκωτίας και της Ουαλλίας, και τώρα αυτό», ανέφερε στην «Κ» ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, που όπως και οι σύνδεσμοι των επαγγελματιών της Κρήτης, αλλά και η πολιτική ηγεσία στην Αθήνα, έδειχνε αιφνιδιασμένος από την εξέλιξη αυτής της εβδομάδας.
Η περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου (Μάλια, Χερσόνησος, Σταλίδα) «έδινε» το προηγούμενο 15νθήμερο κρούσματα σε σερβιτόρους, μάγειρες και άλλα μέλη του προσωπικού των καταστημάτων εστίασης και ξενοδοχείων που υποβάλλονταν σε τεστ οικειοθελώς (χωρίς να υπάρχει κεντρική ευθύνη της επιχείρησης, όπως συνέβη με το ξενοδοχείο στα Χανιά το οποίο αντιμετώπισε με επιτυχία έναν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων και με συνεχή τεστ παρουσιάζει αυξημένη πλέον πληρότητα και δεν θα κλείσει για τον Σεπτέμβριο).
Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης της 8ης Σεπτεμβρίου ήρθε ενώ τα κρούσματα στα δύο μεγαλύτερα κέντρα της Κρήτης, τα Χανιά και το Ηράκλειο, είχαν μειωθεί δραματικά έναντι του προηγούμενου 15νθημέρου. Ειδικά τα Χανιά «μετρούσαν», επί ένα διήμερο, την ημέρα της ανακοίνωσης της απόφασης μηδενικά κρούσματα. Ετσι την ώρα που τα ξενοδοχεία της ίδιας αλυσίδας στην Κέρκυρα και στη Ρόδο παρουσίαζαν αυξημένη πληρότητα σε σχέση με τον Αύγουστο, κερδίζοντας από το γεγονός ότι ακυρώνονταν κρατήσεις στην Κρήτη, αυτά της Κρήτης άδειαζαν. «Δεν έχει νόημα να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα», είπε στην «Κ» κυβερνητική πηγή στην Αθήνα, αλλά «πρέπει να συζητήσουμε τώρα τι δούλεψε, τι δεν δούλεψε και να ετοιμαστούμε για το 2021, όπου πιστεύουμε ότι η σεζόν μπορεί να αρχίσει νωρίτερα και να απορροφήσει κάποιες από τις ζημίες του 2020».https://www.kathimerini.gr/