Κλιματική αλλαγή: Αυξήθηκε η στάθμη της θάλασσας 16 εκατοστά πάνω από το αναμενόμενο

Ημερομηνία:

Περισσότερο από το αναμενόμενο για το 2024 αυξήθηκε η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (13/3) από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA.

Το 2024 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη και στην ιστοσελίδα της, η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος εξήγησε ότι η αύξηση του περασμένου έτους «οφειλόταν σε μια ασυνήθιστη θέρμανση των ωκεανών, σε συνδυασμό με το λιωμένο νερό από τους χερσαίους πάγους, όπως οι παγετώνες».


Κλιματική αλλαγή: Αυξήθηκε η στάθμη της θάλασσας 16 εκατοστά πάνω από το αναμενόμενο


Η NASA παρακολουθεί την άνοδο της στάθμης του νερού χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες, και σύμφωνα με ανάλυσή της, οι θάλασσες του κόσμου αυξήθηκαν κατά 59 εκατοστά το 2024, πολύ πάνω από τα 43 εκατοστά που προέβλεπαν οι επιστήμονες.

Όπως ανέφερε ο ερευνητής Josh Willis του Jet Propulsion Laboratory της NASA: «Κάθε χρόνος είναι λίγο διαφορετικός, αλλά αυτό που είναι σαφές είναι ότι ο ωκεανός συνεχίζει να ανεβαίνει και ο ρυθμός αύξησης γίνεται όλο και πιο γρήγορος».

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι μεταξύ των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο και οι ωκεανοί έχουν αυξηθεί σύμφωνα με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης – μια αλλαγή που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Από το 1993 έως το 2023, η μέση στάθμη της θάλασσας σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί κατά περίπου 10 εκατοστά συνολικά, σύμφωνα με τη NASA. Πρόκειται για ένα φαινόμενο, το οποίο προκαλείται κυρίως από δύο παράγοντες:
  1. το λιώσιμο των παγετώνων και των πολικών πάγων, γεγονός που αυξάνει τη ροή του γλυκού νερού στους ωκεανούς
  2. και τη διαστολή του θαλασσινού νερού λόγω θερμότητας, μια διαδικασία γνωστή ως θερμική διαστολή.

Η παρατηρούμενη άνοδος της στάθμης της θάλασσας τα τελευταία χρόνια προκλήθηκε κυρίως από τον πρώτο παράγοντα και λιγότερο από τον δεύτερο, σύμφωνα με τη NASA. Όπως αναφέρει ο οργανισμός: «Αλλά το 2024, αυτές οι συνεισφορές αντιστράφηκαν, με τα δύο τρίτα της ανόδου της στάθμης της θάλασσας να προέρχονται από θερμική διαστολή».

Με βάση τα στοιχεία, η στάθμη της θάλασσας αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, καθώς η ανθρωπότητα συνεχίζει να εκπέμπει αέρια θερμοκηπίου, απειλώντας τεράστιους πληθυσμούς που ζουν σε νησιά ή κατά μήκος των ακτών.

 

ΠΗΓΗ: EKRITI

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Δεν υπάρχουν Έλληνες νεκροί ή τραυματίες στην...

Οι αρχές στη Βόρεια Μακεδονία βρίσκονται σε συναγερμό, μεταφέροντας...

Τραγωδία στη Βόρεια Μακεδονία: Φωτιά σε νυχτερινό...

Ο αριθμός των νεκρών είναι 51 -μέχρι στιγμής-, σύμφωνα...

Δεν υπάρχουν Έλληνες νεκροί ή τραυματίες στην...

Οι αρχές στη Βόρεια Μακεδονία βρίσκονται σε συναγερμό, μεταφέροντας...

Τραγωδία στη Βόρεια Μακεδονία: Φωτιά σε νυχτερινό...

Ο αριθμός των νεκρών είναι 51 -μέχρι στιγμής-, σύμφωνα...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Απομακρύνεται η αφρικανική σκόνη, έρχεται «βουτιά» της θερμοκρασίας

Έντονο το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης σε Κρήτη...

Κορυφώθηκε το εκτός εποχής κύμα ζέστης: Στην Κρήτη οι υψηλότερες θερμοκρασίες της ημέρας

Ανάλογα υψηλές τιμές θερμοκρασίας είχαμε στη χώρα μας τον...