Με θερμοκρασία που κυμαίνεται γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου και ιδανικές καιρικές συνθήκες, το φοινικόδασος του Βάι στο Λασίθι προσφέρει τη δροσερή σκιά του στην παραλία που το έκανε διάσημο.
Οι εικόνες του φθίνοντος δάσους, που πριν από έναν χρόνο παρουσίασε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ιάσων Ταβλάς, προκάλεσαν θλίψη. Σήμερα, ωστόσο, η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά, και υπάρχει αισιοδοξία ότι το πρόβλημα βαίνει προς επίλυση.
Μετά την εκτεταμένη καταστροφή που προκάλεσε το κόκκινο σκαθάρι, η Διεύθυνση Δασών Λασιθίου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, εφάρμοσαν ένα στοχευμένο σχέδιο αποκατάστασης. Καταστράφηκαν μολυσμένα φυτά και δέντρα, ενώ πραγματοποιήθηκαν ψεκασμοί με εξειδικευμένα σκευάσματα στα σημεία που είχαν υποστεί σημαντική ζημιά από τα έντομα.
Μέσα σε εννέα μήνες, το τοπίο άλλαξε δραματικά. Νέοι φοίνικες έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται, σηματοδοτώντας την αναγέννηση του δάσους. Παρότι το σκαθάρι δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς, οι ειδικοί τονίζουν πως έχει κερδηθεί μια σημαντική μάχη, αν και ο “πόλεμος” συνεχίζεται.
Το φοινικόδασος, μοναδικό στην Ευρώπη, ανήκει στο είδος που υπάρχει από την αρχαιότητα, κοντά στην αρχαία πόλη της Ιτάνου, η οποία χρονολογείται πριν από τη μινωική περίοδο. Σύμφωνα με ιστορικά κείμενα του 6ου αιώνα π.Χ., η πόλη φέρεται να ιδρύθηκε από τον Ίτανο, γιο του Φοίνικα. Η ονομασία “Βάι” προέρχεται από την αρχαία λέξη για τους φοίνικες, “βάγια”, αποτυπώνοντας μια ιστορία χιλιάδων ετών.