Μία αρκετά περίεργη ιδέα εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι επιθυμεί να αγοράσει τη Γροιλανδία, κάτι που φυσικά δεν είναι δυνατό.
Στη συγκεκριμένη δήλωση, απάντηση έδωσε ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Mute Egede σε γραπτό σχόλιο, αναφέροντας ότι «Η Γροιλανδία είναι δική μας. Δεν είμαστε προς πώληση και δεν θα είμαστε ποτέ. Δεν πρέπει να χάσουμε τον μακροχρόνιο αγώνα μας για ελευθερία».
Αντίστοιχο περιστατικό είχε γίνει και το 2019
Την ίδια στάση είχε κρατήσει το 2019 και η τότε πρωθυπουργός Mette Frederiksen δηλώνοντας: «Η Γροιλανδία δεν πωλείται. Η Γροιλανδία ανήκει στη Γροιλανδία», όταν έγιναν αντίστοιχες νύξεις από τον Τραμπ, με τη στήριξη πολιτικών όπως ο γερουσιαστής Τομ Κότον.
Η δήλωση είχε εξοργίσει τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν δίστασε να ακυρώσει τη συνάντησή τους.
Γιατί ο Τραμπ θέλει να την αποκτήσει τόσο πολύ;
Η Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί του κόσμου με έκταση πάνω από 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο και σπάνια ορυκτά.
Αυτοί οι πόροι, μαζί με τη στρατηγική γεωγραφική της θέση στην Αρκτική, καθιστούν τη Γροιλανδία κρίσιμο γεωπολιτικό «περιουσιακό στοιχείο», κάνοντάς την ελκυστική στα μάτια του Τραμπ, ο οποίος σε δήλωσή του στο Truth Social ανέφερε ότι «για τους σκοπούς της εθνικής ασφάλειας και της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αισθάνονται ότι η ιδιοκτησία και ο έλεγχος της Γροιλανδίας είναι απόλυτη ανάγκη».
Η αμερικανική στρατιωτική βάση Pituffik Space Base, που βρίσκεται στο νησί, είναι στρατηγικής σημασίας για αποστολές αντιπυραυλικής άμυνας και διαστημικής επιτήρησης. Η βάση κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και παραμένει κλειδί για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Πού υπάγεται
Η Γροιλανδία αποτελεί αυτόνομο έδαφος της Δανίας από το 2009, με δικαίωμα να κηρύξει ανεξαρτησία. Παρότι πολιτικά και πολιτισμικά συνδέεται με την Ευρώπη, γεωγραφικά ανήκει στη Βόρεια Αμερική. Το νησί έχει 57.000 κατοίκους, εκ των οποίων η πλειονότητα είναι αυτόχθονες Ινουίτ.
Η οικονομική αξία της Γροιλανδίας εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1,7 τρισεκατομμύριο δολάρια, λαμβάνοντας υπόψη τους φυσικούς πόρους και τις υποδομές της. Αυτό καθιστά την πιθανότητα εξαγοράς από τις ΗΠΑ εξαιρετικά περίπλοκη, ειδικά δεδομένων των πολιτικών και ιστορικών σχέσεων της Δανίας με το νησί.
Αρχηγός του κράτους της Γροιλανδίας θεωρείται ο βασιλιάς Φρέντερικ Χ. Η κυβέρνηση του βασιλιά στη Δανία διορίζει έναν ύπατο αρμοστή (Rigsombudsmand) για να τον εκπροσωπεί στο νησί. Ο επίτροπος είναι η Julie Præst Wilche.
Η εκλογική περιφέρεια της Γροιλανδίας εκλέγει δύο βουλευτές-αντιπροσώπους στο Κοινοβούλιο του Βασιλείου (Folketinget) στη Δανία, σε σύνολο 179.
Η Γροιλανδία έχει εθνικό κοινοβούλιο που αποτελείται από 31 αντιπροσώπους. Η κυβέρνηση είναι το Naalakkersuisut του οποίου τα μέλη διορίζονται από τον πρωθυπουργό. Επικεφαλής της κυβέρνησης είναι ο πρωθυπουργός, συνήθως ο ηγέτης του κόμματος της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο. Πρωθυπουργός είναι ο Mute Egede.
Ντόναλντ Τραμπ: Θέλει να αγοράσει ξανά… τη Γροιλανδία, εκείνη όμως έχει αντίθετη άποψη